reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Lutowe mamusie 2026

Faktycznie, lepiej niech lekarz cos powie.
Myślałam o tym, ale też przy takiej niskiej wartości i wzrastającym zapotrzebowaniu w ciąży może być za słaby na dłuższą metę. Zobaczę co gin w ogóle na te moje wartości, bo jednak dziwna sprawa, hemoglobina taka wysoka , a ferrytyna 9…

reklama
No tyle, że te niehemowe to ma wchłanianie też dość słabe. Chyba 1-20% Musiałabym te pietruchę wpierdzielac jak królik 🤣
Wiesz co moja koleżanka miała anemie w czasie ciąży i właśnie pamiętam że właśnie dużo pietruszki jadła. Kombinowała jakieś pasty, praktycznie do każdego dania ją dawała do tego dużo właśnie papryki i podciągnęła wyniki, że nie musiała suplementowac żelaza. Teraz w necie jest masa ingormacji. Wiesz zrobisz jak chcesz ale spróbować zawsze można bo może akurat podziała, a tabsy zawsze można włączyć.

No, ale chyba jednak warto? ;) Podbijasz witaminą C i będzie się lepiej wchłaniać. Serio, rozsądna dieta naprawdę dużo potrafi zdziałać.
Przed ciążą pewnie bym tak do tego podeszła, żałuję że nie zbadałam tego wcześniej. W tej chwili trochę się obawiam, czy dam radę wiedząc, że niedługo będę miała dużo większe zapotrzebowanie na żelazo. Wiesz o co chodzi, jakbym miała ferrytyne nisko ale w normie powiedzmy jakieś 30/40 to można sobie pomóc dietą, ale ja mam poziom 9,3. To jest mega słabo i mogę zwyczajnie nie zdążyć 🫣🤣
Zobaczę co gin powie.

No, ale chyba jednak warto? ;) Podbijasz witaminą C i będzie się lepiej wchłaniać. Serio, rozsądna dieta naprawdę dużo potrafi zdziałać.
Dokładnie dieta to moim zdaniem podstawa wszystkiego a tabletki się stosuje jak już nic nie działa i dieta nie jest się w stanie wyciągnąć wyników, a czasami trzeba połączyć jedno i drugie. Ja ciągle od swoich gin słyszę, że dieta to podstawa wszystkiego, a przy ivf to było w kółko.

Ostatnia edycja:
@Beti.mama pamiętaj że zawsze możesz poprosić na razie lekarza o l4 bez kodu ciążowego ☺️ mnie się mój pytał czy chce już kod czy na razie nie żeby pracodawca nie wiedział ☺️ więc w razie czego możesz mieć na razie jelitowke czy coś jeśli źle się czujesz ☺️

No tylko, że jeżeli nie przepracowała jeszcze 30 dni.
A ma dłuższą przerwę po między umowami (jak dobrze pamiętam też miesiac) to jej nic nie zapłacą 🤷‍♀️

Co do tego, że ja zwolnią - odnosząc sie do komentarzy poniżej to nie. Nadal jej zwolnić nie mogą.

Zapewne ma 3 miesiące okresu próbnego a skoro termin na luty to na 100% umowa kończy sie po 12tc. Tu jest chroniona

Myślałam o tym, ale też przy takiej niskiej wartości i wzrastającym zapotrzebowaniu w ciąży może być za słaby na dłuższą metę. Zobaczę co gin w ogóle na te moje wartości, bo jednak dziwna sprawa, hemoglobina taka wysoka , a ferrytyna 9…

Ja mialam w poprzedniej ciazy tak samo.
Ferrytyna 9
Ale hemoglobina i hematokry w normie.
Moj lekarz twierdził ze na te wyniki trzeba patrzeć calosciowo. I skoro inne parapety sa okej to nie zaleca nie tylko suplementacji ani nawet diety.
Ja w tamtym okresie nie karmiłam piersią od dawna (od ok 5 lat)

Ja to się tak kiepsko czuję wczoraj i dzisiaj… mam zaparcia, mdłości, wzdęcia i jeszcze zgagę… dramat. I ciągle odbijają mi się ogórki które jadłam wczoraj do gulaszu 🥵 herbata mi nie wchodzi, sama woda też średnio… jutro mam tą wizytę to jak tylko będzie wsyztko ok zapytam czy mogę wypić trochę tego lactolosum bo w poprzedniej też musiałam z tego korzystać ale nie pamiętam czy już na tym etapie 🙈

reklama
Najlepiej zatrudnić roboty zamiast ludzi... U mnie premia jest w marcu (za poprzedni rok) i oczywiście do momentu przelewu, nie wiadomo czy w ogóle będzie. 😅

NASK dziś wydał raport, w którym można ocenić prawodpodobieństwo bycia zastąpionym w poszczególnych zadaniach w pracy przez GenAI. 😁
Wrzuca się swój zawód, wylicza ryzyko i pokazuje w czym może zastąpić człowieka, w jakich konkretnych zadaniach.

Do góry