reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lutowe mamy 2016

reklama
dlatego się nie poddałam choć kusilo przy każdym straganie;)

ja omijam z daleka lody chyba że takie typowe z soków bo przeczytałam ze w nich są surowe jajka, podobno z grilla tez nie bardzo bo się wytwarzają jakieś substancje szkodliwe w ciąży, no i bardzo ostrożnie z rybkami które na marginesie uwielbiam !! a niestety niektórych jeść nie można. totalne STOP dla wędzonego łososia i surowych mięs

to tak jakby komuś się przydało;) mąż mi artykuł cały wydrukował jak sie dowiedzieliśmy ze nam się udało :)

Witam i ja ;-) Noc na szczęście spokojna, Zuzia wstała w dobrym humorze więc chyba jest ok. Gdyby nie ten wstrętny katar, który męczy nas obie byłoby całkiem znośnie... Co do tematu pasztetów to my przestaliśmy jeść kupne już jakiś czas temu właśnie ze względu na ich skład...:baffled: chociaż z bólem bo też bardzo lubię...ale po przeczytaniu składu jakoś odebrało nam na niego apetyt :-p

To tak na szybko znalezione :

Kobiety w ciąży nie powinny spożywać wędzonego łososia. Sam łosoś jest bardzo wartościowym składnikiem diety. Jednak wędzenie nie jest skutecznym sposobem niszczenia pasożytów i bakterii.

W związku z tym istnieje możliwość, że kobieta ciężarna zostanie zakażona, co jest bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia dziecka i mamy. Co prawda zarażenie takimi chorobami, jak toxoplazmoza czy listeria są bardzo rzadkimi wypadkami, jednak nie warto ryzykować i narażać się na niepotrzebne stresy.

Poza tym wędzenie jest procesem konserwacji produktów spożywczych, w tym łososia, w którym uaktywniają się pewne substancje mogące wpłynąć na zdrowie kobiety ciężarnej.

Tuńczyka też nie wolno jeść w nadmiarze. I nie dlatego,że jest zazwyczaj z puszki,tylko dlatego ze jako duża ryba żywi się małymi rybami,które są zanieczyszczone i stężenie tego syfu w tuńczyku jest wysokie.

reklama
Nie zrozumcie mnie źle ale za niedługo nic nie będziemy mogły jeść . Ja jem wszystko na co mam ochotę nie jem tego nie wiadomo jakie ilości ale po troszku z surowego mięsa to lubię tylko tatara ryby to zazwyczaj smażone pasztet zadko bo nie przepadam. Czytając wszystkie zakazy jedzeniowe wyjdzie ze chleba tez nam jeść nie wolno bo coś tam ;-)

Do góry