Obejrzyj wideo poniżej, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę internetową jako aplikację internetową na ekranie domowym.
Notka: Funkcja ta może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Matylda_m mam takie pytanie do Ciebie... może będziesz wiedziala, bo w tym siedzisz na codzień, ja już od kilku lat nie pracuję w zawodzie i nie pamiętam jak to jest....
Sytuacja jest taka - jest budynek (piętrowy, zabytkowy) który został poddany modernizacji (adaptacja wnętrza) i strop (drewniany) prawdopodobnie został za bardzo obciążony (nie było ekspertyz konstruktorskich). W razie ewentualnego naruszenia konstrukcji/katastrofy kto ponosi odpowiedzialność? Właściciel budynku, użytkownik (zleceniodawca przeróbek), czy wykonawca![]()

Smakowicie się zrobiło
, ja dopijam swoją drugą rozpuszczalną i idę myć okna, bo pogoda śliczna, a okna nie

) soczek jablkowy.........
jednak dobrze trafiłam pytając Ciebie, dodam troszkę szczegółów, może to wniesie coś istotnego do tego problemu i rozwieje wątpliwości? Jest to dla mnie dość ważne i w pewien sposób mnie też dotyczy, dlatego tak drążę... 
), ale zaprzyjaźniona i nie robiła z tego problemu. Czy w świetle tych faktów odpowiedzialność spoczywa więc na Inwestorze, czy na Właścicielu 
matylda_m dziękuje pięknie za tak szczegółową odpowiedźjednak dobrze trafiłam pytając Ciebie, dodam troszkę szczegółów, może to wniesie coś istotnego do tego problemu i rozwieje wątpliwości? Jest to dla mnie dość ważne i w pewien sposób mnie też dotyczy, dlatego tak drążę...
Zmiany były z grubsza takie: tylko na piętrze - na drewnianym stropie (dosłownie jedna warstwa desek na belkach) postawiono mnóstwo ścianek z regipsu - niektóre przyczepione do wiązarów dachowych, inne po prostu stojące sobie na tych deskach . Na całość powierzchni położono tylko panele, nie ma wylewek ani wyburzeń, bo wcześniej nie było ścian wewnętrznych, była jedna pusta hala. Doszły tam też łazienki, kuchnia, do tego różne sprzęty niektóre dość ciężkie... Niby dobudowano tylko ścianki działowe w lekkiej konstrukcji, ale jednak jest ich dużo, do tego inne obciążenia... Aha, do tego docieplenie całego dachu. Ale nie o to chodzi.... tylko właśnie o tą odpowiedzialność.
Sprawa wyglądała tak, że Właściciel budynku wiedział na 100% o przeróbce, mało tego.... jest to na papierze, bo podpisana jest umowa w której od czynszu on odlicza Najemcy/Inwestorowi koszty tego remontu (jak sądzę dokładnie podane są tam koszty i zakres remontu).
Inwestor nie zlecił ekspertyz, nie było pozwolenia, więc całość wykonana "na dziko" - w znaczeniu bez urzędowych pozwoleń. Wykonawcą była firma, powiedzmy profesjonalna (mieli coś tam jeszcze poza młotkami), ale zaprzyjaźniona i nie robiła z tego problemu. Czy w świetle tych faktów odpowiedzialność spoczywa więc na Inwestorze, czy na Właścicielu
![]()

Tez mam maszyne do robienia przeroznych kaw np.latte macchiato,espresso , herbaty i kakaoo juz was nie ma . a ja chcialam wam zrobic pyszna kawke latte, albo jaka chcecie. bo wlasnie mi listonosz przyniosl maszynke do robienia roznych fajnych kawek i sie wyzywam na niej![]()

i co sie chwaliszTez mam maszyne do robienia przeroznych kaw np.latte macchiato,espresso , herbaty i kakao![]()
babo
;-)