reklama

Lutowe mamy - łączmy się!!!

Mistrz i Małgorzata - Bułhakowa
Gra w klasy - Julio Cortazar

Polecam obydwie pozycje:tak:
Dodam jeszcze opowiadania Cortazara, przyjemna lektura:tak:

Akwarium (i inne) - Wiktora Suworowa

I jeszcze: "Lodołamacz" i "Żukow - Cień zwycięstwa" :tak:

Z polskich pisarzy lubię czytać Łysiaka i Kapuścińskiego.

Też polecam, a w szczególności serię - "Dobry" Łysiaka:tak:
Kapuścińskiego to wszystkie książki, ale w szczególności: Szachinszach, Heban, Cesarz i Wojna futbolowa:tak:

A z bardziej rozrywkowych lekturek bardzo podoba mi się seria Świat Dysku Terrego Pratchetta.
Aaa... jeszcze polecam NO LOGO Naomi Klein (biblia antyglobalistów)

A o tych tylko słyszałam i może się skuszę, aby przeczytać:tak:

reklama
matylda jeśli lubisz fantastykę to Świat Dysku jest obowiązkową lekturką... a jeśli nie czytałaś wcześniej tego rodzaju książek, to doskonałą aby zacząć :) Pierwsza część tej serii to Kolor Magii.
A No logo.. też warto. Warto wiedzieć w dobie globalnej gospodarki, co naprawdę kryje się za wielkimi korporacjami i największymi markami, choć momentami ta wiedza jest naprawdę szokująca.

Joasiek z fantastyki dotychczas przeczytałam tylko Wiedźmina, Narrentum, Bożych Bojowników, Lux Perpetua i Achaję Ziemiańskiego:tak:
Jeśli Kolor Magii jest w tym stylu to na pewno będzie mi się podobać.. a jeśli nie, to warto poznać coś nowego:-)

matylda od Pratchetta raczej daleko do Sapkowskiego (Sapkowski to zresztą chyba bardziej fantasy niż fantastyka?) ale nie mniej ciekawie :tak: Jeśli spodoba Ci się ta pierwsza część, to już przepadłaś :-D

matylda od Pratchetta raczej daleko do Sapkowskiego (Sapkowski to zresztą chyba bardziej fantasy niż fantastyka?) ale nie mniej ciekawie :tak: Jeśli spodoba Ci się ta pierwsza część, to już przepadłaś :-D

A mnie się wydawało, że fantasy to rodzaj fantastyki:confused:
Ale ja mogę się nie znać, więc wierzę na słowo:tak:
Przeczytałam opis literatury Pratchetta i chyba się skuszę:tak:

Joasiek. Matylda-widze, ze wybieramy podobne lektury :-)
Pozycje na Waszych listach sa mi dobrze znane i lubiane :-)
Jednak chetnie dopisałabym jeszcze współczesna prozę polską-W.Tochman ,W. Kuczok,A. Stasiuk,O. Tokarczuk a i Gretkowska nie pogardzę.;-)
Lubie tez prosty i dosadny styl Ziemkiewicza chociaz to co pisze(mam na mysli jego działalosc społ-polit. trakuje z pewnym dystansem :-)

A z fantastyki to jeszcze dodałabym dragon lance.:-)

Rozalka,ja 2 dni temu zjadlam platki z mlekiem:-D.

Musze sie pochwalic,ze wlasnie zarezerwowalam kawaterke na wyjazd w lipcu:-).Pogoda musi byc!!!!Nie opuszcze Was jednak ,bo bede miala dostep do neta;-):-D.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry