• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Lutóweczki 2014

Cześć:-)
Moi rodzice na szczęście nie są zabobonni. Za to teściowa była, ale dawała sobie przetłumaczyć wiele. Brakuje mi Jej często.

Karolina, a pozwalają nosić ci naszyjniki, korale i łańcuszki? Bo wiesz...dziecko może owinąć się pępowiną...

Ale przyznam się' że czasem stosowałam szantażyk - nie odmawiaj mi, bo ci się myszy w domu zalęgną :-) :-) chyba w to .udzie wierzą najbardziej, bo nikt mi niczego nie odmawiał:-)

Ja chrzestnych mam już wybranych od początku. Majkę podawała moja siostra i brat cioteczny męża, a Młodego będą podawali ich małżonkowie:-) jesteśmy z nimi najbliżej, a chcę, by dzieci miały stały kontakt z rodzicami chrzestnymi.

Tak ogólnie rzecz biorąc to wierzę, że są ludzie, którzy np. rzucają urok na kwiaty. Mai niańka ile razy powiedziała, że mam jakiś ładny kwiat, tyle razyy on w ciągu tygodniu padał i za chińczyka nie szło go uratować. Po kilku miesiącach stwierdziłam, że szkoda kasy na nowe i dopóki ona zajmowała się Mają w domu nie miałam kwiatów.

Magdzik, też szukam przepisu na pierniczki:-)

Miłego dnia:-) :-) :-)

Ostatnia edycja:
reklama
Magdzik mam tak samo jak Ty, maly jest nisko i czuje jak napiera, duzo odpoczywam i jest ok.
Selerowa jedyna biżuterią jaka nosze jest obraczka bo nie lubie za bardzo. ale oni sie pewnie ciesza z tego powodu:p

Witam.
U mnie zmowu nocka nieprzespana. Myslalam ze ta poduszka miedzy nogami cos pomoze. Pomaga ale na chwile. Bolą mnie pachwiny, biodra i plecy.. ehh no to się zaczyna..

Dziewczyny powiedzcie mi, czym będziecie przykrywać maluchy do spania ? Nie będe kupować kołdry i poduszki. Poduszka wiadomo. O kołdrze się naczytałam, że może udusić czy coś. No i pewnie przez pierwsze tygodnie będzie spać w rożku a później ?

Ostatnia edycja:
Witam :-D

Edda współczuje nocy bidulko ty nasza

ja bede kupoiwac kołderke i podusie ale na poczatku nie bede ich dawac tzn poduskzi napewno nie .. a kołderka bedzie poskładana w łozeczku , na poczatku bedziemy małego kocykiem przykrywac ;-) a pozniej jak bedize wiekszy to jzu kołderka no i dostanie podusie ;-) choc moja ciocia swoje dzieci od początku przykrywała kołderka i nic sie nie działo ;-)

My chrzestnych tez mamy wybranych od poczatku ...;-)
Miłego dnia

Oto bardzo szybki przepis na pierniczki od Kingi Paruzel z MasterChefa ;-)

Ja często korzystam z jej przepisów, bo są proste i szybkie = co dla mnie najważniejsze. Raz w tygodniu piekę coś z jej przepisów i jeszcze ani razu się nie zawiodłam.

Pierniczki pycha. Fajna zabawa przy dekorowaniu - jeśli ktoś ma czas lub chce zająć czymś domowników.
Może Wam też przypadną do gustu :-D

:-) Świąteczne pierniczki :-)

Składniki:
½ kg mąki
400 g miodu
200 g cukru pudru
2 czubate łyżki masła
1 jajko
szczypta sody oczyszczonej
przyprawa korzenna (np. Dr Oetker)

Dekoracja wg uznania - można wykorzystać:
- barwniki w żelu (np. do zabarwienia lukru tradycyjnego)
- polewa lukrowa o smaku czekoladowym
- lukier domowy tradycyjny
- pisaki cukrowe
- krem dekoracyjny biały
- kolorowe posypki
- perełki srebrne i złote
- gwiazdki, śnieżynki
- cukier błyszczący różowy

Cukier puder, miód, przyprawę korzenną zagotować. Następnie schłodzić i połączyć z przesianą mąką wraz z sodą. Do masy dodać
roztopione masło i 1 jajko. Całość zagniatać tak długo aż ciasto będzie lśniące i jednolite. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm i wykrawać różne kształty.

Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nastawionym na temperaturę 180C przez około 10-15 min. Po ostudzeniu dekorować.

Przetrzymywać w puszcze aby zmiękły lub włożyć do puszki przekrojone na pół jabłko aby przyspieszyć ten czas.

Pierniczki Kingi Paruzel.jpg

Załączniki

• Pierniczki Kingi Paruzel.jpg
    Pierniczki Kingi Paruzel.jpg
    37,5 KB · Wyświetleń: 65
Ostatnia edycja:
edda - ja od początku używałam i będę przy drugim synku używać do spania śpiworka, jestem bardzo zadowolona, bo dzieciątko nie rozkopie się, nie naciągnie sobie na buzię itp. Synka do dwóch lat w tym kładłam spać i nie musiałam w nocy wstawać sprawdzić czy czasem się nie odkrył. Coś typu FERETTI ŚPIWOREK do spania 85 DREAMER !! ciepły (3752837938) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. ale to tylko tak do wzoru, bo na początek wiadomo że musi być jakiś mięciutki milusi i sa różne rozmiary. A pod główkę tylko i wyłącznie poduszka typu klin KLIN Poduszka dla niemowląt do łóżeczka + POSZEWKA (3723560072) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Ja śpiworki używałam do ok 6-8 miesiecy mam i wieksze ale mala juz nie chce. Zostawilam dla następnej fajna sprawa.
Ale macie fajnie ze chrzestni wybrani. Moj ma dwie siostry tylko jak jedna weźmie druga sie obrazi a juz jest nieciekawie. Moja znowu jest u starszego syna chrzestna. Siostrzeniec pełnoletni dawno nie zrobił jeszcze bierzmowania i pewnie się nie wyrobi. Nie mq kogo brać

U mnie dyskusja odnośnie chrzestnych "w toku". Mąż chce na chrzestnego swojego starszego brata, na co ja się nie zgadzam (strasznie niedorobiony maminsynek, zarozumiały i chamski, uważa, że co to on nie jest, 29lat, wg mnie bez szans na żonę, do końca życia będzie mieszkał z rodzicami), to ja już wolę jego młodszego brata (25lat, troszkę imprezowiec, ale sympatyczny i o dobrym sercu, ale z dwojga złego lepszy on i pewnie na nim zostanie). Mój brat ma 15 lat, więc w opcję chrzestnego się nie kwalifikuje. Jeśli chodzi o chrzestną to też jest problem. Bo ja siostry nie mam, ani jakiejś bliższej kuzynki, a żaden z moich kuzynów jeszcze się nie ożenił. Najlepiej by było jakbym ja jako chrzestnego wzięła mojego kuzyna, a mój mąż wziął kuzynkę, bo ma wiele fajnych, ale już widzę oburzoną minę teściowej, że pogardziliśmy jej syneczkami :realmad:
Jest jeszcze opcja, żeby obydwoje wziąć z męża strony, ale wtedy moi rodzice będą fochować, no i ja też chyba nie dam teściom tej satysfakcji ;-)

reklama
edda współczuje nocy, mnie Mała budziła ciągle mocnymi kopniakami, zwykle sie tak nie budzę ale dziś dawała czadu :-)
Ja podobnie jak Monila kupuję kołderkę i podusię ale na początku będzie tylko kołderka, podusię dopiero jak dziecko będzie większe i będzie swobodnie głowę podnosić i się przekręcać.

U nas chrzestni też wybrani, moja siostra i brat męża :-) ja mam 3 rodzeństwa, mąż 2 więc jest w czym wybierać ;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry