reklama

mamusie grudniowe:)

Nieistotna znalazłam to na stronie www.maluchy.pl

Zawsze zgłoś się niezwłocznie do lekarza, gdy wystapi jakikolwiek z poniższych objawów:
• zasłabnięcie, omdlenie
• krwawienie lub plamienie z dróg rodnych
• bóle w podbrzuszu
• bóle w okolicy krzyżowej
• bezsenność
• skurcze macicy
• gwałtowne lub zbyt słabe ruchy dziecka (pamiętaj o liczeniu ruchów dziecka od 30 tygodnia ciąży)
• dreszcze
• gorączka
• świąd skóry
• upadki i inne urazy
• nieustępujące wymioty
• nasilone poczucie lęku
• obrzęki twarzy i kończyn nie ustępujące po nocnym odpoczynku

reklama
Skróty używane w opisie USG ciąży

GS średnica pęcherzyka ciążowego
CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa (odległość między główką a kością ogonowa)
BPD wymiar dwuciemieniowy główki
HC obwód główki
AC obwód brzuszka
FL długość kości udowej
AFI indeks płynu owodniowego
ASP akcja serca płodu

Nieistotna nie martw się złym samopoczuciem w ciąży :) Dla pocieszenia ja teraz też fatalnie się czuję! Ta ciąża jest zupełnie inna od tej z L. Zdarzają się: (Miłka o tym pisze)
• zasłabnięcie, omdlenie (ale to ze zmęczenia)
• krwawienie lub plamienie z dróg rodnych (przy każdej ciąży może tak być i być niegroźne)
• bóle w podbrzuszu (mięśnie i więzadła zię rozciągają)
• bóle w okolicy krzyżowej ((kość ogonowa promieniuje bólem - jest bardzo unerwiona...)
I staram się nie panikować :) Biorę nospę 3 lub 4 razy dziennie 1 tabletkę (czasem dwie) i wiem że będzie dobrze. MUSI BYć!!!!!!!!!!!!
Staram się mieć takie podejście cały czas, bo bym sfixowała :laugh: Mam w domu jeszcze dwuipółlatka który wymaga ciągłego zainteresowania i opieki i z jednejstrony jest mi łatwiej a z drugiej trudniej!

aenye gratuluję Filipa!! ;D

atol mam czasem wielkie kłopoty z zatwardzeniem i tak: duuuuuuużo wody, pieczywo ciemne wieloziarniste (ja wcinam sonko 3 ziarna - chrupkie mniam mniam ;)), śliwki suszone (Miłka ;D), warzywa niedogotowane, dużo wszystkich owoców - jabłka w każdej postaci, a jeżeli to nie pomoże to laktuloza - bez recepty i w małych dawkach bezpieczna w ciąży, ale zapytaj swojego lekarza ;) ;D
Uwaga na żółty ser :-[, kakao, czekoladę, białą mąkę, colę, gazowane cudaki i cukier... :(
I będzie oki :laugh: ;)

Sa_raa ;)

luckymama ja wole na zimne dmuchac ;) po pierwszej stracie
Nieistotna jak objawy nie ustąpią poproś o skierownie do szpitala i nie przejmuj się tym,że jesteś nachalna kurde jesteś w ciąży i lekarz łaski nie robi !!!

Miłka absolutnie masz rację ;D z dmuchaniem na zimne po stracie (wiem coś o tym :() ale staram się nie myśleć o złych wspomnieniach, bo tak mi łatwiej :)
Chodzi mi o to, że zamartwianie się kłopotami z samopoczuciem nie pomoże i skierowanie do szpitala to w tej sytuacji najlepsze wyjście :)

Atol to takie USG gdzie sprawdzają czy z dzieckiem jest wszystko OK (czyli czy nie ma wad serca, czy wszystkie ograny są w porządku, czy nie ma przepuklin, zespołu dawna itp.) robi je specjalista a nie lekarz w zwykłym gabinecie (bo nie zna się on na wszystkim, i pojeździ 5 minut po brzuchu i tyle :(), dłużej trwa (moje trwało ponad 50 minut) jeżeli na tym USG jest coś nie w porządku to wtedy dostajesz skierowanie na szczegółowe badania krwi.

reklama
Mary Jane kobitko gdzies ty była jak cię nie było ;) Miło, że się odezwałaś

Nieistotna jak długo masz już te dolegliwości to proś o skierowanie do szpitala, Łaski nie robią muszą dać :D

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry