reklama

mamusie grudniowe:)

Asiu - cytuję:

Becikowe

Komu przysługuje becikowe?

„Becikowe” w wysokości 1000 zł przysługuje każdej matce (albo ojcu lub opiekunowi prawnemu dziecka), która urodziła dziecko po 9 listopada 2005r. i złoży stosowny wniosek w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka niezależnie od dochodów w rodzinie. Przekroczenie tego terminu spowoduje, że gmina nie wypłaci pieniędzy.

Becikowe w wysokości 2000 zł przysługuje każdej matce, która złoży stosowny wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego w ciągu roku od urodzenia dziecka, jeśli dochód na osobę w jej gospodarstwie domowym nie przekracza 504 zł (lub 583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym).

Jakie dokumenty są potrzebne, aby dostać becikowe?

Do wniosku dołącza się uwierzytelnioną kserokopię dowodu tożsamości osoby starającej się o świadczenie (np. dowodu osobistego lub paszportu) oraz odpis aktu urodzenia dziecka.

Osoby, które starają się o becikowe w wysokości 2000 zł (czyli o jednorazowy dodatek do zapomogi z tytułu urodzenia dziecka) oprócz ww. dokumentów dołączają zaświadczenie z Urzędu Skarbowego potwierdzające wysokość dochodów albo oświadczenie o dochodach, ewentualnie orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne. W przypadku urodzenia podczas jednego porodu (lub w sytuacji przysposobienia) więcej niż jednego dziecka przysługuje dodatek na każde dziecko.

Gdzie po becikowe?

Wnioski o becikowe można składać we właściwym ze względu na miejsce zamieszkania urzędzie gminy.

reklama
I dalej:

Świadczenia rodzinne w dowolnym kraju UE
Świadczenia rodzinne (np. zasiłek rodzinny, becikowe, zasiłek pielęgnacyjny) przysługuje nam, nawet gdy mieszkamy na terytorium innego państwa, niż to, które jest zobowiązane do wypłaty świadczenia - także wtedy, gdy nasza rodzina mieszka w innym kraju niż to, które przyznało świadczenia.
Świadczenia mogą być przesyłane do dowolnego kraju UE (zostaną przeliczone na jego walutę). Zostaną przekazane przelewem, czekiem lub przekazem pocztowym.
Jeśli mamy umowę o pracę u zagranicznego pracodawcy albo prowadzimy działalność gospodarczą za granicą, świadczenie zostanie nam przyznane według kryterium tego kraju. Nawet jeśli nasza rodzina została w Polsce.
Jeśli polski pracodawca oddelegował nas do pracy za granicą, będziemy otrzymywali świadczenia rodzinne z Polski.
Jeśli przysługuje nam renta lub emerytura z kilku państw UE, to otrzymamy zasiłki rodzinne z kraju, w którym mieszkamy.
Jeśli nie przysługuje nam zasiłek rodzinny w kraju, w którym mieszkamy, wypłaci nam je państwo, w którym byliśmy ubezpieczeni najdłużej.
Jeśli mamy prawo do świadczeń z dwóch krajów, a zasiłek rodzinny wypłaca nam państwo, w którym to świadczenie jest niższe, to drugi kraj powinien nam dopłacić różnicę między wyższą i niższą kwotą. Dzięki temu zawsze powinniśmy dostać najwyższą możliwą sumę świadczenia.
Aby uzyskać świadczenie rodzinne w państwie, gdzie pracujesz, musisz złożyć wniosek do odpowiedniej instytucji, możesz to zrobić za pośrednictwem pracodawcy.

Asiu - należy ci się becikowe i tyle! A ta głupia urzędniczka po prostu nie zna się na prawie! I nic nie musisz zwracać nikomu, bo ten zasiłek jest niezależny od dochodów! ani teraz, ani w przyszłości.
Jeśłi chodzi o zasiłek rodzinny z Anglii - dostaniecie go na pewno i jeśli w Polsce spełnialibyście warunek do polskiego zasiłku, to ten zasiłek z UK będzie pomniejszony o 48 zł.
Nic się nie martw i wydawwaj sobie becikowe.

No dziewczyny spia. Musze Was( i niestety siebie tez) zmartwic. Maz zapomnial aparatu i niestety nie mam zdjec. Az zaluje. Ale moze dostane kilka fotek od znajomych to wkleje wtedy.
DZIS MARIANNA PIERWSZY RAZ ZASMIALA SIE NA GLOS!!! Macieja smyral ja po stopkach i ona zaczela "rechotac". Az mialam lezki w oczach.
Dita jak dzidzia? Mam nadzieje, ze wszystko ok.
Ilona trzymam cholernie mocno za Was kciuki!
Pingwinek gratuluje wytrwalosci! Podziwiam!
Dziewczyny ja to jak np. obei naraz zaczynaja sie drzec to pod nosem wyklinam: Wy bachory wstretne. Oczywiscie tak nie mysle, ale jak jestem u kresu to czasem sobie tak powyklinam.

a moje dziecko dzis sie po raz pierwszy do mnie usmiechnęło!!!! :laugh2::laugh2:laugh2:laugh2::laugh2: i tym razem bylam pewna ze to nie usmiech 'zoladkowy':-):-):-)
Kasiu, co do spacerków jestem za tylko na razie u mnie kiepsko z czasem. wyskakuje na 40 min tak co drugi dzien, na razie o roznych porach.ale tak za 3tyg powinnam miec go wiecej..
Luckymama, dziekujemy;-);-)

Dziękuje dziewczyny za troskę. Nati ok, jeszcze obserwuję, jeszcze jestem przerażona, ale myślę,że jak przez 3 dni nic się nie ujawniło, to już się nie ujawni...?

Malutka ślicznie się uśmiecha (a śmieje się świadomie na zaczepki od trzeciego tygodnia, serio!), zaczyna ,,odpowiadać" ghhh, w ogóle jest naprawdę kochana. Kolki jakby mijały.

Ja bede skladac podanie o becikowe jak wroce do kraju w marcu, ale nawet nie przyjmuje do wiadomosci ze mi go nie dadza. A tutaj tez wystapilam o wyprawke 850euro i comiesieczny zasilek na dziecko 150euro do 3 roku, chociaz oboje zameldowani w PL, i w PL zatrudnieni. Ale na 90% powinni przyznac bo to nie jest "zasilek" dla rodzicow tylko dla dziecka urodzonego we Francji, chociaz jak nam powiedziano w konsulecie Mercedes jest tylko i wylacznie Polka, a jak skonczy 18 lat moze miec prawo wybrania czy nie chce zostać Francuska i jak udowodni ze np uczyla sie w FR moze dostac obywatelstwo FR
Moja Mercunia śmieje się dużo przez sen i czasem na głos, ale swiadomie chyba tylko z raz to zrobila. Natomiast wyciaga raczki do mnie jak chce się poprzylulac.
Dita cieszę sie ze 3 dni juz minelo i wszystko jest oki.

A no i od jutra Mala bedzie niemowlakiem, idziemy wiec do doktorka na bilans, jstem strasznie ciekawa ile przytyla, bo urosla strasznie. miala 48 cm, a teraz juz ubranka 54 sa za male

Jejku
kate,Fanti...bardzo wam dziekuje za ta porade
wogole grudnioweczki...nie ma to jak pocieszacz od was.
Faktycznie zaczerpnelam troszku wiedzy na forum i odrazu pewniej sie czuje
No coz...nie ma co sie czaic tylko wydawac kasiore...jak tylko do mnie dotrze:-)

reklama
Asiu - nie ma sprawy! na pewno ci się należy becikowe!!! Pingwinek - tobie też się należy! A urzędników ***** obchodzić powinno gdzie kto pracuje i ile zarabia! Tym się nie przejmujcie! Niestety mamy też nie wykształconych urzędasów...
Dita - trzymam kciuki, żeby wszystko było OK... bo na pewno jest!

Jeśli chodzi o uśmiechy... to jak same wiecie i widzicie... moje dziecię uśmiecha się non-stop! "gada" też cały czas i śmieje się głośno czasami... a jak usłyszy siebie, że się śmieje, to jeszcze bardziej się śmieje... fajne to... aż mam łzy w oczach...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry