reklama

Mamusie w 2012

Witam wszystkie kobietki :-)
mam nadzieje ze nikogo nie zezłoszcze ani nie urażę swoim wpisem...
obecnie jestem na 3 roku studiów i pisze prace licencjacką na temat in vitro, przeprowadzam badanie społeczeństwa pod kątem tej metody.
wstawie tu ankiete swojego autorstwa jesli któraśz was była by tak życzliwa i zechciała by ją wypełnić bardzo była bym wdzieczna i bardzo by mi to pomogło...
z góry dziekuje i pozdrawiam
Niniejsza ankieta ma na celu ukazanie poglądów dotyczących metody zapłodnienia in vitro . Proszę o wyczerpujące i szczere odpowiedzi co umożliwi mi uzyskanie opinii na temat tej metody. Badanie to jest anonimowe a wyniki będą służyć celom naukowym.

PROSZĘ O PODANIE INFORMACJI:
Miejsce zamieszkania : miasto wieś

1.Jaki jest Pana(i) stan cywilny?
W związku małżeńskim
W wolnym związku
Singiel
Rozwiedziony
2.Czy posiada Pan(i) dzieci? ( jeśli tak obok proszę podać liczbę)
Tak
Nie
3.Jakie jest Pana(i) wykształcenie ?
Podstawowe
Zawodowe
Średnie
Wyższe
4.Zawód wykonywany:
……...........................................................................................
5.Jaki jest Pana(i) stosunek do wiary ?
Wierzący(a)
Niewierzący(a)
6.Czy posiada Pan(i) wiedzę na temat zapłodnienia in vitro?
Tak
Nie
7Jaka jest skala tej wiedzy?
Nikła
Wąska
Obszerna
8Czy według Pana(i) metoda ta powinna zostać w Polsce zabroniona?
Tak
Nie
Nie mam zdania
9Co sądzi Pan(i) na temat negatywnej postawy kościoła wobec wykonywania tej metody?
Jest słuszna i zgadzam się z nią
Jestem przeciwny(a) tej postawie
Nie mam zdania na ten temat
10Czy w obliczu własnego problemu związanego z niemożnością posiadania dzieci zdecydował(a) by się Pan(i) na metodę in vitro czy też może na adopcje?
Metoda in vitro
Adopcja
Nie mam zdania

11Ile razy jest Pan(i) w stanie spróbować ponownie wykonania tej metody gdyby pierwsza próba się nie powiodła?
Raz
Dwa
Trzy i więcej
Do skutku
Ani razu
12Czy uważa Pan(i) zapłodnienie in vitro za metodę leczenia niepłodności czy raczej za metodę która jest „naciąganiem” ludzi i przynosi spore zyski klinikom zajmującym się jej wykonywaniem?
Uważam, że jest to świetny interes na którym można zarobić krocie wmawiając ludziom że to ich jedyna szansa na potomstwo biologiczne
Zgadzam się z tym że jest to metoda leczenia niepłodności
Nie mam zdania na ten temat
13Czy metoda ta powinna być refundowana przez państwo?
Tak
Nie
Nie mam zdania
14Co sądzi Pan(i) o zamrażaniu, przechowywaniu i późniejszym niszczeniu zarodków które pozostają po procedurze pobrania od kobiety komórek jajowych i zapłodnieniu ich?
(objaśnienie: Procedura stymulacji hormonalnej i pobranie komórek jajowych jest obciążające dla kobiety i zwyczajnie drogie. Próby wszczepiania zarodków niejednokrotnie są nie skuteczne i trzeba je powtarzać. Najlepiej już bez ponownego pobierania komórek jajowych, dlatego przeważnie tworzy się od5 do 15 zarodków z których jeden lub kilka zostaje wszczepionych kobiecie a reszta ulega zamrożeniu i przechowywaniu do wykorzystania w celu ponownego ich wykorzystania gdyby pierwsza próba się nie powiodła. Niewykorzystane zarodki ulegają zniszczeniu zazwyczaj po udanej próbie zapłodnienia .Proszę o ocenienie tej procedury i wyrażenie swoich poglądów).

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
15Czy Pana(i) zdaniem „podarowanie” niewykorzystanego zarodka innej parze nie mogącej mieć własnych biologicznych dzieci jest etyczne? Proszę wyjaśnić swój pogląd i uzasadnić go.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
16Zasadniczo po zapłodnieniu metodą in vitro oczekuje się, że przyjmie się jeden zarodek, ale bywa że wszczepia się ich więcej. Zdarzało się, iż po wszczepieniu 5-6 zarodków powstawały mnogie ciąże. W takich przypadkach dokonuje się tzw. „redukcji” , czyli chemicznego zabicia nadmiaru embrionów w celu stworzenia optymalnych warunków rozwoju jednemu dziecku. Czy taka procedura jest według Pana(i) do zaakceptowania czy też nie, proszę uzasadnić swój pogląd.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....................
17Czy fakt udanego poczęcia dziecka metodą in vitro powinno się:
Zataić
Podać do wiadomości

reklama
witajcie mamuśki, te przyszłe i te co już się dały zapylić:-D:-D:-D
nareszcie sobota w miarę bezchorobowa:tak:
dziś dokańczaliśmy listewki w kuchni i jak dobrze pójdzie w następny weekend przytwierdzimy ostatni blat:tak:
za oknem nareszcie wiosenna pogoda aż się wyjść chce:-)
Pati witaj, suwaczek wklejasz w sygnaturce, jak juz stworzysz suwaczek np. na stronie babyboom, używając kodu bbcode:tak:

A ja czekam na swoj show "Deutschland sucht den SuperStar" :tak: Mam tu tez swoje 3 seriale, ale nie dziwcie sie, mam

do dyspozycji tylko niemiecka telewizje. Nie pamietam tez, kiedy mialam w rece polska gazete... Nie mam nigdzie w

poblizu nawet polskiego sklepiku :-( Dobrze, ze chociaz mam neta to jestem na biezaco z moim PUDELKIEM :-) Zaraz

wyciagam lody, ktoras chetna? ;-)

Lelek żyjesz? :-D nie wiem jak Ty dajesz radę z takim dzikim tłumem, podziwiam kobieto!

Pati
witamy! rozgość się u Nas ;-)

Lazurowe fajne te projekty, oby Wam się udało szybko postawić dom.

Isanka no nareszcie!! też rozmyślałam co u Ciebie słychać, cieszę się że dobrze Wam się mieszka, no i pomyślnego dunga :tak:

Ja trochę się podpiłam wybaczcie ale musiałam za zdrówko M wypić, więc mogę dzisiaj trochę świntuszyć :-D

żyję, żyje, ugotowalam na jutro, pozmywalam podlogi i ide ustawic sie w kolejce do łazienki:-)

ja nie wiem czy to ze zmeczenia zle widze ale u mnie tylko 2 posty od gory wygladaja normalnie a reszta jakas zmniejszona, trzczcionka inna czy co???

kaamaa a co Twoj m ma na imie Józef?

lazurowe, ja z checia poprosze lody;-)

Anna fajnie ze zdrowko juz dopisuje i ze konczycie prace domowe:-)

o rety, jestem zmeczona a maz zapowiedzial znow dunga dunga:szok:znow bede przysypiac:-p

gdzie nasza livastrid??

Isana, tak , tak bez gumy no:-D

Lazurowe i jak tam? Niemcy znaleźli już tą swoją gwiazdę? I narobiłaś mi smaka na lody!!!!
Kaamaa- jak piłaś za zdrówko M., to wybaczamy:-D
Lelek- u mnie dunga dunga nie przejdzie jak jestem zmęczona.........

Hejka, no właśnie ja chyba też mam coś ze wzrokiem, bo literki są jakieś mniejsze, a i tak mam ustawione na 125%, co się wyrabia z naszym wątkiem???:szok::-D:confused:
Lelek- podziwiam cię naprawdę, dzielna jesteś i taka dobrze zorganizowana:tak: (np obiad masz już na jutro), ja bym chyba w popłoch wpadła jakbym miała tyle gęb wykarmić:shocked2:. A jak bez gumy, to trzymam kciukasy za fasolkę!!!!!!!!! A masz teraz dni płodne? Patrzysz w ogóle na to czy raczej pełen spontan?
Lazurowe- dobrze znasz niemiecki? Ja niestety znam bardzo dobrze (studia), ale osobiście wolę czytać i oglądać TV po angielsku- zakochałam się w tym języku...:-)
Kama- dzięki kochana za pamięć, teraz już załatwiłam sobie internet orange free i będę już z wami pisać regularnie, tzn. na tyle ile mi mąż "pozwoli" i jak często będzie odciągał mnie od netu na dunga dunga:-D
Aga- pewnie już liczysz dni do wakacji?
Wika, livastrid, juliana i inne babeczki- gdzie się podziewacie?

hej hej jestem...:)

Isana dokładnie odliczam dni do urlopu :tak:

Byłam dziś na zakupach,wydałam sporo kasy:-/
także jeszcze kilka pierdółek i będziemy przygotowani na urlop.
aaa i kupiłam kolejny strój kąpielowy:)))))

teraz odpoczywamy,synek śpi:)

A co u was gaduły?

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry