reklama

Mamy 2011

reklama
dzień dobry;)
miałam spac do oporu ale się nie dało;) o 8 zadzwoniła teściowa z pytaniem czy na obiad przyjedziemy:wściekła/y:
wczoraj nie mogłam spać więc do 3 starego a 2 nowego czasu przeglądałam ubranka dla małej, segregowałam, robiłam plany przemeblowania w sypialni. No i zrobiłam listę rzeczy do kupienia. Troszkę się uzbierało :-p

miłego dnia kochane ciężaróweczki:cool2:

Cześć kobitki:) Ale zamulacz mnie dzisiaj złapał...już nie wiem co robić, a w sumie nic mi się nie chce:) Dobrze, ze jutro trochę wycieczek nas czeka.
Anias moja lista zakupów też jest dłuugaaa:) W końcu od zera trzeba wszystko kupić, a mnóstwo tego jest potrzebne...Najbardziej śmieszą mnie wypowiedzi niektórych życzliwych jak mówią, ze przesadzam albo, że na początek niewiele potrzeba:) A co, mam nie kupić szczoteczki do włosków czy może fridy do noska albo pościeli do łóżeczka? Mądrale...Ale jeszcze lepsi są ci, którzy twierdzą, że przecież to dostaniecie w prezencie. Mogliby się chyba wcześniej określić z czym przyjdą, bo jak nie kupię np. kocyka to pewnie okaże się, że nikt nie podaruje:) Wolę mieć na zapas:)))

wróciliśmy niedawno ze szpitala, nasza latorośl złamała sobie małego palca prawej ręki. Palec w szynie do 8 listopada:)
znajomi rodzili 3 miesiące temu mówili, że do szpitala dla malucha nie trzeba nic mieć, pieluszki i ubranka zapewnia szpital. Oni mieli swoje dla komfortu psychicznego:tak:. To samo tyczyło się rodzącej. Nie musiała mieć żadnych swoich podkładów na łóżko czy dużych pielucho-podpasek. Kiedy się kończyły pielęgniarki donosiły.

a w najnowszym numerze "Dobrej Mamy" zamieścili taką oto listę;)
Badania:
  1. grupa krwi i czynnik Rh (musi być oryginał);
  2. badanie na obecność przeciwciał anty Rh (przy ujemnym Rh);
  3. HBS- badanie krwi na nosicielstwo antygenu żółtaczki zakaźnej , wykonane po 32 tygodniu ciąży;
  4. odczyn WR;
  5. badanie USG wykonane po 36 tygodniu ciąży;
  6. osttanie badanie krwi i moczu;
Na czas porodu dla mamy:
  1. 1-2 koszulki nocne bawełniane;
  2. ciepłe skarpetki;
  3. jednorazowa lewatywa jesli nie zapewnia jej szpital;
  4. maszynka do golenia w przypadku potrzeby golenia krocza;
  5. woda kosmetyczna w sprayu do odświeżania twarzy;
  6. pomadka do ust wysuszonych podczas oddychania;
  7. niegazowana woda mineralna;
  8. zegarek do pomiaru czasu skurczów.
Niezbędne dokumenty:
  1. dowód tożsamości;
  2. książeczka ubezpieczeniowa;
  3. karta przebiegu ciąży;
  4. skierowanie do szpitala;
  5. NIP pracodawcylub własny.
Na wyjście ze szpitala:
  1. wygodne ubranie dla mamy (pamiętaj, że Twój brzuch nie od razu będzie płaski);
  2. ubranko dla dziecka;
  3. krem ochronny dla dziecka;
  4. nosidełko lub fotelik sam.
Dla dziecka:
  1. paczka pieluch jednorazowych w najmniejszym rozmiarze;
  2. dwie pieluszki tetrowe;
  3. chusteczki nawilżające;
  4. krem na odparzenia;
  5. trzy cienkie body i trzy pary śpioszków lub najwygodniej trzy cienkie pajacyki rozpinane na całej długości;
  6. dwie bawełniane czapeczki, dwie pary skarpetek, rękawiczki by dziecko nie drapało się po buzi;
  7. rożek bądź kocyk;
  8. ręcznik, łagodne mydełko;
  9. szczoteczka do włosów z miękkim włosiem.
Dla mamy po porodzie:
  1. 2-3 koszule z rozpięciem ułatwiającym karmienie;
  2. majtki jednorazowe lub siateczkowe;
  3. szlafrok, kapcie, ciepłe skarpetki, kapcie pod prysznic, ręczniki papierowe i papier toaletowy;
  4. przybory toaletowe i kosmetyczne, podpaski;
  5. 2 ręczniki;
  6. 2 biustonosze do karmienia i wkładki laktacyjne;
  7. maść na obolałe brodawki;
  8. sztućce, kubek;\telefon i ładowarka;)
Tylko tyle tego;)

Ze szkoły rodzenia:

Co zabrać ze sobą do porodu?
-karta ciąży, oryginalny wynik gr krwi, RUM, dowód osobisty, potwierdzenie ubezpieczania
-szlafrok, kapcie, klapki pod prysznic, koszula głęboko rozpinana z przodu, przybory toaletowe, ręcznik
-stanik laktacyjny, majtki siatkowe (koniecznie siatkowe, bo najlepsze ponoć) 3szt., wkładki laktacyjne, podkłady do przewijania(takie z ceratką pod spodem, potrzebne dla nas, żeby co chwilę nie zmieniać prześcieradła) min. 3 szt.
-płyn do higieny intymnej o neutralnym ph lub szare mydło w płynie
-woda niegazowana, najlepiej w butelce z dzióbkiem, czekolada
-fartuch ochronny i ochraniacze dla osoby towarzyszącej
-aparat fotograficzny
-pieniądze na ewentualne wynajęcie pokoju jednoosobowego (do porodu 150 zł, w wodzie 200zł)

Dla Maluszka nic nie trzeba zabierać, jedyne co to można wziąć chusteczki nawilżone, żeby ułatwić sobie sprawę przy zmianie pieluszki, ale uwaga:) to tylko rozwiązanie w szpitalu, bo pupcie po kupce trzeba myć wodą:)
Szpital zapewnia wszystko dla noworodków, łącznie z pampersami

Myyszaaa to od prowadzącej SR

witam w szary, brzydki dzień :)

anias:) biedny ten Twój mały...

emri głupie podejście ludzi... dostaniecie... tak, a co jeśli nie dostaniemy... albo będzie po kilka tych samych niepotrzebnych rzeczy i za to nic potrzebnego ?? ja już tam na nikogo nie liczę... no i chyba musimy juz powoli to wszytsko składać, bo póki co mamy kilka ciuszków dla małej...już się nie mogę doczekać :)

a dziewczyny jak to jest rodzimy w swoich ciuchach ?? jeśli tak to najlepiej jaka koszula ??

reklama
jest strasznie roztrzepany;)
zabawne w tym wszystkim jest to, że 3 lata treningów aikido bezkontuzyjne. Zaliczył dwa obozy sportowe aikido też bez kontuzji i chyba to go utwierdziło w przekonaniu, że jemu nic nie grozi:) no i się przeliczył ... w sierpniu noga teraz palec. I to zawsze po niedzielnym obiedzie u teściowej... hmm jakieś fatum teściowej:crazy:

pozdrawiam w to przesympatyczne, przesłoneczne przedpołudnie;)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry