reklama

Mamy majowe 2009

Confi moje zdanie jest takie ze ktoś dał dupy w Twoim zakładzie pracy
Moj mąż by 9 m-cy na L4 dostawał kase z zakładu pracy a Zus wysyłał do zakładu wiec jesli były z Zusu opóźnienia nie wiedzielismy bo to była sprawa miedzy Zusem a zakładem pracy

reklama
Nadal zastanawiam sie jak to jest, ze Wam placi ZUS a mi pracodawca....
Niezle to wszystko powalone jest! I wez czlowieku badz moadry i walcz o swoje.

Jak pracujesz w dużej firmie powyżej iluś tam pracowników(nie wiem dokładnie ilu) wtedy pracodawca wypłaca Ci pieniądze, a sam zwraca sie do zusu o zwrot. czyli twoja firma i tak dostaje te pieniądze. W przypadku małych firm papiery wysyłane są do zusu i to on ma obowiązek płacić.

no dokladnie tak jak piszesz aneteczka. Moj maz po wypadku tez byl na L4 i dostawał wyplate 100 % z zakladu pracy a zaklad sam rozliczał sie z zusem. Zalezy od liczby osob zatrudnionych.

Dziewczyny czekające na pierwszą wypłatę z Zusu: ja czekałam półtora miesiąca na pieniążki... cierpliwości, one na pewno do Was dotrą. Dla tych które dostają mniej niż powinny: w wypłatę wliczają się wszystkie premie!!! po pierwsze sprawdzcie czy na waszych zwolnieniach na pewno widnieje oznaczenie B - ciąża!! po drugie zadzwońcie do Zusu zapytajcie dlaczego Wasza wypłata wynosi tyle a nie tyle, ja tak zrobiłam i dostałam wyrównanie, po trzecie może warto sprawdzić pracodawcę w Zusie czy i jakie składki za Was odprowadza!! - a można to zrobić anonimowo.
Wasze 100 % zasiłku chorobowego wynosi faktycznie 100% Waszych poborów wypłacanych, ale jest ono pomniejszane o wskaźnik, który w tym roku wynosi bodajże 13%. Jeżleli ktoś dostawał premie, np jak słonko, to jego wypłata praktycznie się nie zmieni.
Macierzyńki będzie wynosił tyle ile Wasz zasiłek.

Ostatnia edycja:
slonkoonline- wspolczuje ci takich relacji w domu, wiesz co jednak to prawda, ze najlepiej jest na swoim i ze z rodzina to tylko na zdjeciu;-)

barmanka- super sesyjka ale macie zdolnosci plastyczne :-)

slonkoonline, barmanka, aneteczka-kochane powiem wam tak moj brat jest 12 lat straszy a moja siostra 6 lat, ja jestem najmłodsza i mam z nimi świetny kontakt, i wiecie co znam rozne rodziny gdzie roznice wieku wynosza 1, 2 , 4 czy 8 lub 12 i na to nie ma reguły- jedni dogaduja sie swietnie a inni kluca i tluka jak tylko moga! Dlatego ja nie bede patrzec na roznice wieku miedzy moimi dziecmi, co ma byc to bedzie, ale na pewno wczesniej niz za 3 lata to nie bede sie starac :-)

confi- ja tez uslyszlama od mojego m! kochana mnie tak bola biodra w nocy, ze to masakra poprostu, juz coraz czesciej spie na wznak

tikanis- super brzusio

Marzeniak - ale ci dzidzius numer wywinal

aneteczka, slonkoonline- a ja po zelazie mialam zawsze problemy z wyproznieniem :confused:

slonkoonline- ja tez dzis mialam na obiad pierogi z truskawkami, smietana i cukrem pychotka :-D

aga, slonkoonline- ja tez dostaje z firmy pieniadze, a pozniej zus zwraca pracodawcy i taka opcja jest najlepsza, bo mamy normalnie wyplaty, a ze czasami mamy rozne kwoty to wynika z ilosci dni w m-cu , najmniejsza wyplata byla za luty bo bylo 28 dni, najwieksza za 31, oni biora kazdy dzien w miesiacu czyli weekendy i swieta, za wszytsko mamy placone stad ta roznica.

Guska ale chodzi o kazda premie? Czy tylko o tą która jest zaznaczona w umowie (bo czasami jest zaznaczone w umowie np. premia uznaniowa w wysokosci 500zl), a ja mam napisane podstawa+premia uznaniowa bez wysokości:baffled: Bo bede musiala to sprawdzic, fajnie by bylo gdyby mi wyliczyli srednia wszystkich wyplat:tak:a nie tylko podstawe, od razu powinnam dostac inna kase :tak::tak::tak::tak::tak:

malinka- ja mam tak ze dostaje wyplate + premie- premia jest rozna w danym m-cu czyli raz np 20%, innym razem 25%, ale taka srednia zakladowa jest zawsze ok 20. I teraz nalicza sie srednia z 12 m-cy czyli wszytsko co dostawalas przez rok, do reki- czyli na konto. I wyliczaja ci srednia ta srednia dziela na 31 dni i wychodzi im np 70 zł iteraz za kazdy dzien łaćznie ze swietami, sobotami, niedzielami dostajesz te np 70 zł x 31 dni daje 2170 i tyle dostajesz , ale jesli np miesiac ma 30 dni to masz o te 70 zł mniej. mam nadzieje ze rozumiesz!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry