reklama

Mamy z Austrii

mb_1, no to pociesze cie jeszcze bardziej! witamy w klubie matek!:-D
ty oddajesz wszystko co masz swojemu maluszkowi i dlatego tak cie wszystko lapie!

Pociesze cie, ze ja juz od pol roku rano po wstaniu czuje sie jak 80-latka! :laugh2:
bo np. spie cala noc na jednym boku, w jednej pozycji z Majcia porzy cyku! juhu!
dzis pobudki byly: 23.30, 2.00, 4.00 a o 8.00 juz wstalysmy!

:nerd::baffled::crazy::no:

reklama
Poziomeczka dzieki!!!:-D:-D:-D
A tez tak spie w jednej pozycji od karmienia do nastepnego, a potem mam problem, zeby sie ulozyc na drugiej stronie. Ale od paru dni plecy bola mnie coraz bardziej. Dzis musze sie przyznac, ze sie poryczalam z bolu. Poplakalam sobie i chociaz przestalam sie nad soba uzalac, tylko zaciskam zeby i robie wszystko w zwolnionym tempie. Z utesknieniem czekam na 18, az pojawi sie maz i przejmie podnoszenie i przenoszenie Laure. Dzis bedzie mial debiut kapieli, bo ja nie dam rady. Do tej pory kapalismy ja tak, ze ja trzymalam i mylam, a on zabawial.

Czesc!!!
Naprawdę świetne są te torty, kurde chyba na roczek Ingi tez zamowie jednego:-).
Ja szczepie Inge na obowiązkowe i na inne też np. pneumokoki, rotawirusy....
Ale mamy dziś deszczową pogodę!!!
Poziomeczko Zapraszam na kawkę:-):-):-), bo mi z nimi2 ni tak łatwo się wybrac gdziekolwiek....:confused2:
Nie wiecie może któraś jak napisac takie pismo do AMS że chcemy tu zosatac i że mój mąż ma rodzine itd.itp. i ża dlatego składamy o pozwolenie....
Słyszałam od paru osób że tak niby łatwiej dostac a ile w tym prawdy to nie wiem!
No ale chciałam spróbowac bo slyszałam że od nowego roku bedzie pozwolenie ale że różne haki będą?!?!?!
A i jeszcze chciałabym jakiś dobry i nie drogi wieczorowy kurs niemieckiego jak moze znacie ....ja troszke znam tylko chciałabym miec papierek że mam tak któryś poziom bo może byc przydatny....

frania20: chodzi Tobie o pozwolenie na prace?? Od 2011 bedzie otwarty rynek pracy dla Polakow, na razie wszystko zalezy od kilku czynnikow. Jak dlugo jestescie zameldowani w Austrii? Czy Twoj maz juz tutaj pracowal? Jak dlugo? Powiem szczerze, ze takie pozwolenie jest bardzo trudno dostac (cale szczescie do 2011 zostalo juz niewiele czasu). Ja i moja kolezanka same przez to przeszlismy i nie bylo latwo. Wydaje mi sie jednak, ze istnieje mozliwosc zlozenia wniosku o Sozialhilfe niezaleznie od pozwolenia o prace.

Milego dnia!!!

Hej kochane ja zabiegana wczoraj mialam napiety dzien dzis kolezanki z wizyta a potem urolog do tego leb mnie boli ojojoj
Machnelam kolejnego torta w ramach reklamy ;) dla mamy kolezanki z pracy na urodziny biurowe
Zobacz załącznik 293843Zobacz załącznik 293844

Jutro mam spokojniejszy dzien to przysiade spokojniej
Choc teraz pracuje nad strona internetowa troche nad katalogiem i innymi *******ami wiec fulll zajety czas ;) ale jak chce sie cos robic to moje mooto robic to dobrze

hejka!

dzis mialam caly dzien troche action, wiec jakos czasu nie mam na pisanie!

Kathinka, widze, ze jednak wzielas sie za swoj biznes! bardzo dobrze :tak:
Kathinka a gdzie ty tak w ogole pracujesz nie bedac na macierzynskim?

mb_1, jak tam twoje bole? Ja ci powiem, ze mnie boli tak strasznie lewe ramie i pod lewa lopatka, ze notorycznie cierpie z tego powodu! A jesli chodzi o placz, to ja placze mniej wiecej co druga, trzecia noc jak mnie Maja doprowadza do szalu swoim krzykiem w nocy i marudzeniem! tak wiec luz!:baffled:
Kathinka, ja ty to wytrzymujesz???
a ja mam 8,5 kilo zywej wagi na rekach!!!!:baffled:

franiu, dzieki za zaproszenie. moze wpadne w przyszlym tygodniu, odezwe sie. chociaz znowu teraz mi sie zaczal troche kiepski okres, bo musze napisac cos troche pracy magisterskiej bo 28go mam spotkanie z promotorem i musze sie sprezyc.... wiec moze za 2 tygodnie...

co do twojego pytania.... ja pozwolenie uzyskalam automatycznie po slubie (moj M. jest asutriakiem - w paszporcie - wiec nie musialam przechodzic przez te pozwolenia, aczkolwiek wiem jakie to trudne, bo chcialam wczesniej je dostac. Jednakze nie wiem co trzeba zlozyc i jakie papiery. jakbys potrzebowala pomocy w niemieckim, tlumaczeniu czegos to chetnie pomoge. Ale niestety nie wiem jakie sa procedury.
A kursow tez zadnych nie znam, bo ja niemiecki juz znalam zanim tu przyjechalam...
przykro mi ale nie pomoge.

dobra, zmykam, mazus Maje usypia a ja ide ogladac Popstars! :cool2::-D
papapa

Hej,
Frania ja niestety tez za bardzo nie pomoge. Ja pozwolenie dostalam dzieki mezowi:-) A o pozwolenie dla niego wystapila firma. Najpierw dostal pozwolenie na rok, a potem juz oboje dostalismy bezterminowo.
Co do nauki jezyka. To slyszalam ze na uniwersytecie jest dobry. Moja kolezanka jezdzila i byla bardzo zadowolona.
Kathinka prawdziwa artystka z ciebie :tak: Trzymam kciuki za biznes.
Poziomeczka wow 8,5 kg to juz troszke jest co nosic;-)
A moje plecy tragedia. Dzisiaj ide do lekarza, bo juz nie moge wytrzymac z bolu. Nawet mam problem zeby sie ubrac, a co dopiero podnosic Laure.
Przedwczoraj moja kolezanka urodzila coreczke 53 cm i 4058 g. Moja Laura byla taka w tamtym tygodniu:-D:-D:-D
Zmykam troche sie ogarnac, bo na 10 do lekarza.

poziomeczka pracowalam w sexschopie i na sprzataniach dorabialam bo to pierwsze na pol etatu :) a w papierach mam lektor jezyka angielskiego hihi takze wszechstronnie ;)
Co do krzyku to " biore to na klate " chyba sie przyzwyczailam , maz jeszcze wysiada czasem ale ja luuuuzik

Frania
jak chcesz to moge pomoc ci napisac takie pismo a od kiedy jestescie tu na stalym zameldowaniu?? Najlepiej zaczep mnie na GG to pogadamy :)

Jesli chodzi i niemiecki to polecam mama lernt deutsch tani i biora rowniez nie mamy bo malo chetnych maja

Torty jak najbardziej polecam :) Zrobie Ci taki jak bedziesz chciala po znajomosci ;)
Tu http://himmlischetorten.de.tl/ sa prawie wszytkie ktore zrobilam do tej pory :) do koloru do wyboru

Ostatnia edycja:
Juz po wizycie u lekarza i jestem...wsciekla.
Wyczekalam sie, bo bylo opoznienie. Lekarz mnie dotknal, a mi w oczach swieczki stanely. Dostalam zastrzyk w tylek i recepte. Ampulki u karmiacych moga byc uzywane tylko w razie koniecznosci. Reszta lekow nie moze byc stosowana u karmiacych. Kobitka w aptece spytala, czy dla mnie i jeszcze raz sprawdzila, czy karmiace moga. Dzwonila do lekarza. Ten kazal wziac 1/4 dawki, ta ze ona by nie wziela, ze dziecko za male. Ojj bol i hormony daly o sobie znac, bo sie w tej aptece poryczalam. Ostatecznie nie wykupilam, wzielam tylko plaster rozgrzewajacy. A i mam isc do fizykoterapeuty.
Milego dlugiego weekendu wam zycze

reklama
Kathinka: swietne masz pomysly na torty! :-) Fajnie, ze zrobilas sobie stronke. Tylko daj ja jeszcze sprawdzic komus (znalazlam kilka bledow, sorrki :sorry2:). A potem moglabys np. reklame na Facebooku robic (super pomysl na zdobycie klientow). Powodzenia!

Frania: ja polecam kurs na VHS- nie jest taki drogi (ok.120 euro na semestr), malo osb w grupach (wazne, bo cwiczysz mowienie) i jak trafisz na dobra nauczycielke to szybko zrobisz postepy.

mb_1: biedna jestes :-(, mam nadzieje, ze plaster pomoze (tylko nie nos go za dlugo, bo moze podrazniac). Co jakis czas w Tchibo mozna dostac poduszke rozgrzewajaca na plecy. Zdrowka!

Pozdrawiam pozostale dziewczynki- milego weekendu!!!! :-D
Ja dzis Wall street 1 ogladam a jutro ide na druga czesc do kina. Buziaczki.

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry