reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mamy z Austrii

reklama
Ale Ola to ty jesteś gdzie indziej ubezpieczona niż w wgkk tak? To może u ciebie jakoś inaczej, nie wiem
Ja w liście dostałam ze pieniądze za 4 tygodnie a to , że bez podatku to szef mi mówił no i ja dostałam za te 4 tygodnie więcej niż za caly miesiąc w pracy

Nie no ja jestem ubezpieczona w kk tylko ja mam ta umowe najznizsza gdzie sama ubezpieczenie za siebie placilam wiec to pewnie dlatego.

Aa to pewnie tak,
Anitaka powinnaś iść do wgkk i się dowiedzieć jak to u ciebie jest , wtedy będziesz pewna czy wszystko ok

Tak tak mam juz pismo. Wlasnie dzisiaj przyszlo ile bede.dostawac. byc moze ze juz sa na koncie. Zobaczyc musze ;) ale pismo przyszlo takze wazne ze cos ruszylo do przodu. Pewnie wczesniej bym dostala pismo ile dostane ale bylam w polsce na swieta i na stary adres jeszcze wyslali mi ze musze kopie mkp przyniesc albo zaswiadczenie o ciazy od lekarza. I w poniedzialek donioslam i dzis juz pismo przyszlo takze musze sprawdzic czy sa juz pieniazki ;)

Witam ponownie,
szukam na różnych forach różnych informacji na temat porodu w Austrii i położnych i nauki języka , ale nic mi nie wychodzi;
chciałabym się zapytać o jakiś kontakt do położnej w okolicach Innsbrucka, która mówi po polsku.
Jestem Polką i przyjechałam do męża 20 grudnia w szóstym miesiącu ciąży.
Mąż pracuje tu od 14 września w Gnadenwald w gospodarstwie rolnym i ja z dwójką dzieci jestem zameldowana od 4 stycznia.
Prawie 11 letnia Gabrysia niepełnosprawna (nie chodzi i ma jeszcze kilka wad)i prawie 4 letni Antoni .
14 letnia córcia pojechała 9 stycznia do Polski do babci skończyć 1 klasę gimnazjum.
Ona uczy się języka niemieckiego prywatnie, ale nie chce tu przyjeżdżać, ja jestem też przerażona tym wszystkim. Sytuacja finansowa nas po prostu zmusiła.
I dziecko z porażeniem , które trzeba cały czas rehabilitować , a tam nie ma za co.
Ja nie znam języka i boję się porodu , bo i mam hashimoto i już w listopadzie skończę 37 lat i jestem już starsza i słabsza i nie wiem czego się mogę tutaj spodziewać czy jest jakieś znieczulenie i jak dziecko jest ułożone?
My mieszkamy w Mairbach. Malutka wioska , widoki piękne ,ale nic poza tym.
Szukam też dobrej szkoły specjalnej dla córeczki najlepiej z terapiami.
Nie wiem jak tu w Austrii wygląda sytuacja z rehabilitacją, z turnusami rehabilitacyjnymi, gdzie można ustawić procesor dźwięku(jest po wszczepie implantu wewnątrzślimakowego w Kajetanach), potrzebuje pampersów już większych, leków na padaczkę i na niediczynność tarczycy.
Ja bardzo chciałabym się uczyć języka , ale pewnie gdzieś trzeba by jeździć na kurs. A mąż bierze auto na cały dzień.I jestem tu kompletnie sama z dziećmi.A do lidla i do hofera mama 15 km.Młody ma iść do przedszkola do Terfens od 15 lutego i ma jeździć jakimś busem po 7 i przyjeżdżać już o 11:30. Czy w Austrii przedszkola są tak krótko czynne? I Panie z gospodarstwa pomagają nam załatwiać różne formalności, ale wydaje mi się, że w klinice w Innsbrucku , byłoby i więcej i bardziej doświadczonych lekarzy i położnych może polskojęzyczne.Termin mam na 9 marca lub na 29 lutego.
Ale te Panie twierdzą , że w pobliżu jest mniejszy szpital Hall. Modlę się tylko,żeby dobrze było nie mam tej książeczki co uprawnia do świadczenia wychowawczego w Austrii i pewnie nic z tego, mam tylko z Polski.
I nie mam żadnych rzeczy dla maluszka , ani łóżeczka ani fotelika do auta , myślałam , że tu kupimy jakieś używane, ale nie bardzo wiem gdzie i od czego zacząć?Mąż od rana do wieczora w pracy.Nie wiem o jakie świadczenia możemy się starać?
Pozdrawiam
Podaję też swój mail gabi2005@interia.eu

Hej dziewczyny. Juz u mnie 37 tydz od dwoch dni mam jakos tak wieczorem takie dziwne uczucie w podbrzuszu takie rozpychanie i.lekkie klucie i do tego bol w kregoslupie.ale po.chwili ustaje. Czy miala ktoras z was tak??;)

reklama
Hej Madziulaczek!
A mąż pobiera Familienbehilfe? Na taką gromadkę dzieciaczków, wpadło by Wam trochę pieniędzy. Na dziecko niepełnosprawne w Austrii są duże zapomogi i pomoc. Znajomi mają chorego syna i wiem, że przysługuje im na niego duża kwota, co pomaga w opiece. Jego matka, jako osoba opiekująca się niepełnosprawnym również ma zasiłek.
Więcej w tej kwestii nie pomogę, nigdy nie pytałam ile pieniędzy dostają, ani gdzie się o zasiłki starać. Mam nadzieję, że dziewczyny będą coś więcej wiedziały i pomogą.

Anitaka, ja tak miałam dzień przed porodem. A w dniu porodu czułam się normalnie, jedynie czułam dziwny niepokój. Nic mnie nie bolało, a ryczałam jak bóbr i wszystko mnie denerwowało. Jak pojechałam do KH to się okazało, że poród się rozpoczął:-D I szybciochem na cc.

Do góry