reklama

Mamy z FRANCJI!

no wlanie o to chodzi. niby wszystko ok i jak ktoś myśli pensja 2000e to kupa forsy. ale ty weź te 2tys e i idz w ta francie. domu za to to se nie kupisz. przeżyjesz spokojniej niz w Polsce ale ananasa na śniadanie co dzień jadać nie będziesz :)
ja uważam ze w fr żyje sie lepiej łatwiej spokojniej niz w Polsce. ale na prawdę myślę ze nie ma co liczyć na frykasy.
i my mamy ubezpieczenia socjalne. bo podatki płacone wiec wszystko co nam sie należy to możemy brać, leki lekarzy szkoły żłobki itp itd. a żeby za to wszystko przyszło zapłacić ? to ja juz bym do pl wolała wracać :)

Ostatnia edycja:
reklama
maruys : zgadzam sie w 100%:) w poslce jak ktos ma minimalna/srednia pensje to juz wogole nieciekawie jets.. tutaj zyje sie spokojniej, bez presji spoleczenstwa, obserwowania sasiadow ;) ale rarytasow to tu tez nie ma...w dalsyzm ciagu na wyzszym poziomie zyje sie np. w niemczech !

ale mam dzis bieg dziewcyzny, pranie prasowanie, CPAM, telefony... szok
w weekend zaczynam pakowanie :)
maluy spi starszak dzis w przedszkolu po poludniu
jeszcze tylko kawa telefon do taty i biore sie za robote :)

nie wiem jak wy dziewczyny ale mi sie caly czas wydaje ze szkolnictwo jednak lepsze w pl niz w fr. no tylko ze tu przedszkole masz na bank gratis w pl to bywa naprawde roznie.
ale jesli chodzi o system w szkolach podstawowych o podejscie do ucznia czy spsob przekazywania wiedzy to ja bardziej do pl sie sklaniam. ale to moze jest wina braku znajomosci francuskiego jezyka dlatego mi co moje rodzinne tak odpowiada :)

josephine i taka jak francuzi sami mowia ze ten poziom zycia francuza a niemca coraz bardziej zaczyna sie roznic. francusi z ktorymi pracuje moj maz coraz bardziej nazekaja. i tak jak pisalas wszyscy zgodnie twierdza ze jeszcze 20 lat temu byla przyszlosc i mozliwosc, teraz by sie czegokolwiek dorobic to trzeba nie dosc ze dobrze trafic to i naprawde sie wystarac.

Ostatnia edycja:
marys : mi tez przeszkadza wlasnie fr system szkolnictwa. ucza tu moze i dobrze, solidnie. ale za to skzola jets super stresujaca i meczaca dla dzieci... no i tylko czesc przedmiotow uwazana jest za wazne ( matma itp) a reszta : masz mature L, wszystko co z literatura francuskim jezykami historia itp ziwazane = jestes zerem ... :/ straszna segregacja jets tu... breff... dlugo by pisac ...

zgadzam sie z wami co do zycia tutaj i do szkol rowiez! stres i tyle , ja rozumie ze mlodziez zaczyna sie stresowac ale zeby dzieci male!!!! tak troche przesadzaja no ale co , nic z tym nie zrobimy!
ja dzis bylam u kosmetyczki rzesy sobie henna pomalowalam , i nic nie widac , tak jakbym nie zmyla dobrze maskary!!! moze nastepnym razem!
mistralka ale przeboje !!!! miejmy nadzieje ze znajda przyczyne i wtedy juz bedzie z gorki! powodzenia!
a jak u was ze swietam? ps szkoly sa zamkniete w poniedzialek u was czy nie, ja dzis sie spuytam pani , bo zadnej kartki nie widzialam. z reszta dzis rano patrze kartka wisi ze zdjecia klasowe beda; oczywiscie nikt nic nie wiedzial dobrze ze ja ubralam jakos przyzwoicie :) :-D
wczoraj bylam na spotkaniu w pole E. bardzo fajni ludzie tam pracuje, myslalam ze bedzie olewka. znalezli mi trzy oferty pracy, ale zapomnialam im powiedizec ze za tydizne ide na ta opercje i dwa dni min zwolnienia. i nie wiem co teraz robic , bo co pojde do pracy na kilka dni i juz wolne brac.
milego dnia zycze!!!

zoe : nie wiem co ci poradzic??? a ta praca to juz tak z marszu, od zaraz ???? wolnego to nie bierz chyba zaraz... nawte nie wiem cyz tak od razu mozesz ...? wiec moze lepiej powiedziec i zaczac PO operacji ????

a tak z innej beczki:) udalo mi sie upolowac dzisiaj kiecke z cyrillusa na mloda tyle, ze rozm 68 to na styk i jutro musze leciec wymienic :/ IMG_0645.jpgIMG_0644.jpg

magda : super kiecka :) i butki slodkie :)
a a propos cyrillusa to dzis upolowalam kilka koszulek i polo na dlugi rekaw, plus kosuzlki i polo IKKS, kurtke catimini, koszulkie h&m i sergent major i jedna ralpha :) kilka koszulek i podkoszulek petit bateau, bluze petit bateau :) wrcoilam mega happy :) prawdziwe lupy za Jedna ktoras ceny w sklepie :)
a i puzzle djeco dla mojego malego maniaka :)

magda ale slodkie!! uwielbiam ciuszki dla maluszkow!!!!
josephine no nie wiem czy to tak z marszu ale wiesz jak to jest z nimi nie pojde wypisza mnie i potem od nowa wszystko. i chyba zadzwonie do nich a jak nie to we wtorek pojade tam gdzie kazali i powiem ze moge po 18 kwietnia zaczac.
dzis w szkole mieli fajna zabawe , ukryli w trawie , w ogrodku szkolnym , jajka z czekolady i dzieciaki szukali , potem kazdy dostal koszyczek z tymi jajkami co znalazl! i krolik byl przebrany co kical za nimi! super!! moja zadowolona najadla sie czekolady az uczulenia dostala :szok: cala zsypana!! przejdzie.
zycze wam pogodnych swiat dziewczyny , waszym dzieciaczkom i rodzinom!!!

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry