aaniaa
Z tego co wiem nalezy czekać aż przyslą form do domu i później odesłać

Ja też jeszcze nie dostałam.
A tutaj masz program szczepien zresztą health visitor powinna dac ci taka ksiązeczkę z programem szczepien...
Tyle tylko ze w Galway nie szczepia w szpitalu na BCG a reszta jak niżej:
[FONT="]Szczepienia w Irlandii nie są obowiązkowe. Wszystkie wątpliwości powinieneś przedstawić [/FONT][FONT="]lekarzowi ogólnemu (GP)[/FONT][FONT="]. Jeżeli dziecko nie ukończyło 16 lat, to wymagana jest zgoda rodziców na szczepienie. [/FONT]
[FONT="]Kalendarz szczepień dzieci urodzonych [/FONT][FONT="]po 1 lipca 2008[/FONT]
[FONT="]Pierwsze szczepienie wykonywane jest w szpitalu po urodzeniu dziecka (śródskórnie szczepionką BCG przeciw gruźlicy). [/FONT]
[FONT="]Szczepienia wykonywane przez lekarza ogólnego (GP):[/FONT]
[FONT="]- 2 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 (błonica, tężec, krztusiec, choroba Heinego-Medina, WZW typu B, Hepatitis B) oraz szczepienie przeciw pneumokokom, [/FONT]
[FONT="]- 4 miesiące, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C, [/FONT]
[FONT="]- 6 miesięcy, dziecko otrzyma dwa zastrzyki: szczepionka 6 in 1 oraz szczepienie przeciw meningokokom typu C i pneumokokom, [/FONT]
[FONT="]- 12 miesięcy szczepionki: MMR (odra, świnka i różyczka) i przeciw pneumokokom. [/FONT]
[FONT="]- 13 miesięcy szczepionki: przeciw meningokokom typu C i HiB (WZW typu B). [/FONT]
[FONT="]Szczepienia wykonywane w szkole lub przez lekarza ogólnego:[/FONT]
[FONT="]- 4-5 lat: szczepionka 4 in 1 (błonica, tężec, krztusiec i choroba Heinego-Medina) oraz MMR (odra, świnka i różyczka), [/FONT]
[FONT="]- 11-14 lat: Tb (tężec i błonica).[/FONT]
Są to szczepienia bezpłatne. Należy zgłosic sie do gp który prowadził ciążę (choc moze byc inny) i on juz cie pokieruje..
Poza tym chyba powinien przyjsc list ze szpitala z przypomnieniem o szczepieniu ale tego jzu nei jestem pewna