agnieszko Ty uwazaj z owocami morza w czasie ciåzy - nie za bardzo wskazane tego jedzenie.. podobnie jak wedzonego lososia i innych surowych ryb, a slyszalam ze rowniez ryb tych powyzej kilograma - przynajmniej nie za czesto.. rowniez nie wolno dziczyzny i innych reniferow i losi.. uwazaj na surowe i pakowane prozniowo wedliny, nie jedz dojzewajåcych serow (chyba ze pasteryzowane) a ostatnio alarmujå o MOZARELLI (tej oryginalnej - z mleka byczego)..
ania niezly spisik wynalazlas!! a propos przepisow - w tym ciescie marchewkowym napisalas proszek do pieczenia.. ale ile?

a jesli chodzi o nowe wåtki.. sama nie wiem. moze i to dobry pomysl.. poczåtkowo pomyslalam ze za duzo tego - ja z reguly leniwa jestem i fajnie jest miec wszystko tutaj pod rekå niz skakac ze strony na strone ale jak tak zaczelam sie zastanawiac w przywitaniu moglybysmy napisac cos niecos o sobie i nowo dolåczajåca osoba otrzymalaby od razu szereg informacji o Nas i naszych pociechach/brzuszkach a zdjecia tez chyba..choc niekoniecznie..caly czas przeciez cos nowego zamieszczamy..a moze rzeczywiscie dobrze jest miec wszystkie pod rekå..hmm.. czekam na decyzje reszty "norweskich Mamus". :-)
nic ując nic dodac

wersja z tunningiem ciasta
Składniki:
4 jajka
1,5 szklanki oleju roślinnego (może być oliwa z oliwek)
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenie
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
3 szklanki tartej marchewki (to ok. 4-5 dużych marchwi)
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (mogą być laskowe z migdałami - jak kto woli)
Polewa:
jedno opakowanie cukru pudru (ok. 450 gr)
jedno opakowanie serka śmietankowego (nie twarogu!!) (ok.200gr)
pół szklanki masła
łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Ubijamy jajka z olejem. W innym naczyniu mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dodajemy ubite jajka, starannie wszystko mieszamy i dodajemy marchewkę oraz orzechy. Dobrze wszystko mieszamy. Wlewamy do wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (blacha). Wstawiamy do piekarnika na 35 minut (185 stopni). Jak ciasto wystygnie polewamy polewą
Polewa: W średniej wielkości naczyniu utrzeć cukier puder i serek, masło i aromat. Miksujemy i smarujemy gdy ciasto wystygnie, nastepnie wstawiamy do lodówki.