reklama

mamy z norwegii

kurcze to nie ciekawie bo obecnie mieszkamy na islandi i tu jest tragicznie,maz to muzyk ale tutaj pracuje w budowlance od 3 lat ,ostatnio odbyly sie u nas targi pracy z norwegi i zachecali ludzi do pracy,to ja juz niewiem a moge spytac jakie sa koszty wynajmu mieszkan?

reklama
aherbalife ja sprøbuje cos dla Ciebie znalezc bo te pytanie ciågle sie tu przewija i ja juz kilka razy na ten temat duzo dziewczynom pisalam. ale to troche potrwa. zajzyj jutro czy za kilka dni. ;-)

a ja do reszty dziewczyn napisze tylko ze powinnysmy chyba utworzyc nowy wåtek z "wprowadzeniem do zycia w Norge" albo przynajmniej to przekopiowac - moze do "kilka sløw o Mamuskach z Norwegii" zeby nie musiec ciågle pisac.

jak wam mowili na targach, ze szukaja to pewnie tak jest. wiesz ja nie jestem super rozeznana, tyle co z gazet i wsrod znajomych. wynajecie w stawanger 2 pokojowego mieszkania to ok 8-10 tys koron, my placimy 7,5 za dom, zle poza miastem i bardzo stare budownictwo, wszystko nieszczelne

tak z praca ciezko :zawstydzona/y: baaardzo ciezko w bergen...
a wogole to wiecie co mnie zastanawia, bo kryzys dotkan clay swiat a niektorzy mysla ze norwegia czy wyspy sa kraina ktorej nic nie dotyka a wogole kryzys...kurcze ludziska...tylko ni ezrozumcie mnie zle bo ja nikomu nie zabrania ani n ie zaluje oczywiscie bierzcie co wam sie nalezy ale, no jestemw szoku bo w bergen coraz wiecej polakow zjezdza a pracy coraz miej i co oni maja zamiar robic :szok:?!
a ja osobiscie dostalam wiadomosci na portalu moja norwegia czy moze znalazlabym ogloszenia pracy a ludek wogole nie zna angielskiego a nie mowiac juz o norweskim:baffled:...osmieszanie sie w 100%...jak tak mozna :sorry2:

plonskasia bardzo dziekuje za odpowiedz,zajrze tu jutro i bylabym naprawde baaardzo wdzieczna za informacje,narazie bede wysylac cv itd,no nic bedziemy probowac,moze jakby ktos znal jakies ciekawe linki,typu urzedy pracy itd to bardzo prosze o przeslanie,poki co to dziekuje i do uslyszenia:tak:

aherbalife zajzyj ale na jutro niczego Ci nie obiecuje bo duzo stron do przepatrzenia jest a teraz na szybko prøbowalam i nie znalazlam..

a inne dziewczyny jak znacie jakies linki o ktore aherbalife prosi to wklejcie je od razu do "Mamusiek" zeby tam juz bylo na przyszlosc i z banki... ;-):tak:

jasne rozumiem was ,to samo bylo z islandia ludzie przyjezdzali tu bez jezyka bez pieniedzy i sama pukalam sie w glowe jak tam mozna,my zastanawiamy sie na przyjazdem i oczyswicie zdaje sobie sprawe ze kryzys jest wszedzie ale u nas jest beznadziejnie teraz,mieszkania sa drigie a ile mozna zarobic miesiecznie bo chce sobie porowanac.Tak mniej wiecej

no tak Marta zgodze sie ze jest nawal i co za duzo to tez nie zdrowo.. ale nie do wszystkiego trzeba jezyka, wystarczy ze ktos w grupie zna a ludzie czasami nie majå innego wyjscia.. a i tak trzeba im przyznac odwagi za przyjazd nawey jesli podyktowana glupotå.. moim zdaniem to jest sliski temat takie wypowiadanie sie bo same jestesmy na nie swoim gruncie i dlaczego akurat my mialymysmy miec wiecej szczescia od innych.. jezyk jest do nauczenia, kto sobie poradzi tez zostanie a jak nie to wrøcå do domu albo sprobujå gdzie indziej. najwazniejsze zeby tylko wstydu nie przynosili, nie kradli, zebrali czy jescze cos tam innego....

reklama
musialm z siebie to wyrzucic...sorki...
a centrum bergen sa drog9ie mieszkana bo za mniejsze niz moje (a ja mam 74m2) placa 10 000nok a ja place 7750 nok. dostajemy z bergen kommune dofinansowanie w wysokosci 3600nok mieisecznie ze wzgledu na to ze tylko moj maz pracuje ...za prad mniej wiecej 2000nok do 3 000 co drugi mieisac
w budownictwie (ciesla)zarabiaja mniej wiecej 174 nok na godz brutto
looknij tam ;-)
https://www.babyboom.pl/forum/mamy-...slow-o-mamuskach-z-norwegii-17383/index4.html

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry