• Przypominam, że dalej nasza forumowa mama potrzebuje Twojej pomocy 💖 Jeśli możesz wpłacić nawet drobną kwotę, to prosimy zrób to Kliknij

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Anoli84- ja wyrabialam paszport dla dziecka tutaj w UK i to calkiem niedawno. Najpierw oczywiscie zdiecie( potrzebne sa2). Z POST OFFICE bierzesz formularz paszportowy. Wypelniasz, dolanczasz akt urodzenia dziecka i akt malzenstwa lub jesli nie jestes mezatka- akt urodzenia ojca dziecka. Malo tego- potrzebny jest podpis na paszporcie tzn na formularzu , a takze na tych 2 zdieciach- osoby zaufania publicznego, tj: lekarz, prawnik,policjant, sedzia, dyrektor itp( zapytaj najlepiej swojego GP, powinien sie zgodzic). Jak to juz masz, to idziesz na poczte i prosisz tam o wyslanie tego systemem CHECK AND SEND. A to oznacza, ze osoba na poczcie sprawdzi Ci te papiery i powie co ewentualnie doniesc( ja nic nie musialam donosic).Po takim sprawdzeniu na pewno w ciagu 3 tygodni otrzymasz paszport dla dziecka. A no i oczywiscie trzeba uiscic oplate , tez na poczcie, zdaje sie okolo 50£.
Mam nadzieje ze troche pomoglam. Pozdrawiam.

a oboje macie obywatelstwo polskie? bo ja slyszalam ze takie rozw przez poczte to tylko gdy jedno z rodzicow jest brytyjczykiem?!nie wiem w takim razie po co te kolejki pod konsulatem? a na jaki adres wysylalas? i te dokumenty to trzeba tlumaczyc? czy moga byc po polsku?

reklama
hheh alex mi sie tez cos to nie bardzo zgadza :))
z tego co wiem to przez poczte mozesz wyrobic paszport UK
sama robilam paszport dla corki w marcu i bylam w konsulacie.

Acha, sorry, zagalopowalam sie. Trzeba by zaczac od tego czy tata jest Polakiem, bo w moim przypadku - nie- brytyjczykiem. I czy chcecie wyrobic dziecku Polski czy Brytyjski paszport? Jesli polski, to strasznie przepraszam, ale nie wiem jak to zalatwc :-(, a jak brytyjski, to tak jak wyzej napisalam i po prostu zapytac na poczcie jakie dokumenty przedlozyc, oni powiedza, bo za ta usluge sie placi( chyba kolo 17 £)wiec musza powiedziec.

ehhh to dluga opowiesc
bylam zarejestrowana przez internet ale w trakcie czekania okazalo sie ze te umowione spotkania nie obowiazuja i mozna pojechac kiedy sie chce. podobno najlepiej pojechac na tygodniu rano bo jest najmniej ludzi. jak ja bylam to bylo moze ze 3 osoby w kolejce. ja wyrabialam paszport tymczasowy roczny do ktorego nie jest potrzebne az tyle dokumentow.
teraz wyslalam mamie papiery i ona mi zalatwila polski akt, pesel itd wiec jak pojade do polski to tam zalatwie paszport 5 letni.
najwiecej informacij znajdziesz na http://www.londynkg.polemb.net/index.php?

hej laseczki!!

uwierzycie że moje dziecko nie spało od rana!! szaleje za trzech normalnie chyba jakis sloik kawy zjadl na sucho:sorry2:

lece go kapac bo juz cuduje na calego a z wlosami nie robilam nic szczegolnego no i jak zawsze nie jestem zadowolona:dry::no::wściekła/y::wściekła/y: fotki wkleje jak zrobie:-p

reklama
no tak bylo w marcu :)) aa i musisz do konsulatu zabrac ze soba dziecko.
zreszta jak masz jakies watpliwosci to zadzwon do konsulatu. panie wprawdzie odpowiadaja z laska ale odpowiadaja :))

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry