reklama

Marcóweczki 2011

Dzięki Koncia;) bedziesz miała współudział w mojej pracy hehe

Ola ja tez mam stresa bo to pierwszy raz będzie, ale do szkoły sie nie wybieram mimo że za darmo bo i tak jak przychodzi co do czego to sie zapomina. Mam koleżankę położną to ją podpytam co i jak;) W ogóle to ona pracuje w tym szpitalu co ja mam rodzić i tak sobie myśle ale to będzie dziwne jak trafi na mój poród i koleżanka będzie stała nademną a ja sie bedę musiała przy niej pocić hehe

reklama
doveinred to mnie zalamalas, ze to moja polozna prowadzi...chyba sie wiec nie wybiore bo kobieta jakos mi do gustu nie przypadla...kazdy moje pytanie zlewa i jej odpowiedzi na wszystko sa strasznie zdawkowe;/ Pewnie skorzystam z jakis internetowych i tyle.
Co do karmienia piersia i tego, ze w szpitalu pokaza to sie bardzo ciesze... Bylam trzy razy podczas ciazy w RI bo mam non stop jakies cyrki z ciaza i za kazdym razem przesympatyczne polozne. Oby takie przy porodzie sie trafily... w ogole wydaje mi sie, ze w uk latwiej urodzic niz w pl... mam na mysli znieczulenie np... ja z gory nastawiona na epidural jestem i meczyc sie nie zamierzam.

Dzieki dziewczyny za słowa otuchy;)
Niestety nie znalazłam darmowej szkoły w Gdyni(albo zle szukam) cos w Gdansku moze jest ale to czesto tylko darmowe sa dla mieszkanek a poza tym to jak policze koszt dojazdu do Gdanska to juz nie bedzie darmowa;)Wyczytałam ze w Warszawie jest program ''Zdrowie,mama i ja'' i nawet rozne badania sa wtedy za darmo a u nas to taka bida....
Ewi ja tez mam taka daleka znajoma połozna z tego szpitala co bede rodzic ale ona teraz tez jest w ciazy z trojaczkami i ma termin na marzec;)

masala, ja do ZZO jestem jakoś sceptycznie nastawiona od kiedy przeczytałam w necie opinie wielu kobiet, które miały potem straszne bóle kręgosłupa :/ wolę raz pocierpieć przy porodzie niż do końca życia męczyć się z kręgosłupem. Niby specjaliści zgodnie twierdzą, że to nie możliwe, ale na pewno niemożliwe będzie to udowodnić i wywalczyć odszkodowanie. Wolę nie ryzykować, bo wątpię, żeby tyle kobiet przestrzegało przed tym bez powodu...

Ja nie mowie NIE, nie mowie TAK, pierwszy porod dalam rade bez znieczulenia przejsc,zobaczymy jak bedzie z tym :) Chociaz bardziej mam nadzieje, ze jednak nie bede musiala z tej opcji korzystac..
Zastanawiam sie za to nad TENS

Doveinred, Masala- nie ma uogolniac, bo sa rozne szkoly, rozne zajecia, rozne grupy. Ja nie chodzilam do szkoly rodzenia, ale znam osoby ktore chodzily..i sa przeszczesliwe, ze to robily.. Mialy i wycieczki w szpitalu, i spotkania z noworodkiem, i zabawe z lalami...nauke oddychania...wiec to ZALEZY;-)

Bylam w B&Q i wybralismy 3 probki farb... Generalnie baaaardzo neutralne,ale takie wlasnie chce..No i poszukalam rolet rzymskich, ale takie jakie chce...kosztuja bardzo duzo... I chyba jednak bede miala normalne.

harsharani- no nieogolniam, sa rozne. U nas w edinburghu tak w wiekszosci wyglada. Wycieczek do szpitala juz nie robia, kiedys robili . Troche im to utrudnialo prace dlatego nakrecili film o szpitalu i to nam ma wystarcyc. Oczywiscie mozesz sobie pojechac na wlasna reke ale tak tylko zobacyc ogolnie. Mam kolerzanki na forum i mialy rozne polozne i o ile wiem to z zadnej nie byly zadowolone a szkoly rodzenia tez nie mialy. Moze nie bawia sie w to tutaj, nie wiem. Sama poznalam z 50 poloznych i byly rozne. najlepsze sa te ktore sa w szpitalu ale to tez zalezy.
Nie wiem o typowych szkolach bo sie nie interesowalam. Polozna tez nic nie wspominala jak pisalam mozna sie jej zapytac.

Ostatnia edycja:
Witajcie:-)

Decyzja podjęta - 1 grudnia idę na zwolnienie, jakoś mi lżej jak się zdecydowałam;-)

ewi prześlij mi na pw plan pracy bo wcześniej mi tylko mignął i nie pomyślałam, czy coś mam na ten temat. Książki przydatne już teraz mogę polecić, choć wiem, że gotowiec cenniejszy;-)

ale że co się zapomina po szkole rodzenia??? ja chodziłam do prywatnej, 300zł, od 27 tyg do porodu. Jestem bardzo zadowolona mimo, że miałam cc. Dużo ćwiczyłam, oddychałam, po porodzie szybciej do formy wróciłam, byłam porozciągana itp. Wykłady były z neonatologiem, anestezjologiem, pediatrą, ginem rzecz jasna. Dużo nowych znajomości, porównywanie brzuszków;-) słuchanie serduszka raz w tygodniu, konsultacje z położną odnośnie dolegliwości na bieżąco. Sporo gratisów: kocyki, kosmetyki, butelki itp. Zastanawiam się czy teraz nie iść na same ćwiczenia, naprawdę WARTO!

harsh aranżacja pokoju piękna, bardzo mi się podoba! z rolet zrezygnowałam z tego samego powodu:sorry2:

scarletka podzielam zdanie w sprawie ochraniacza:tak: pierwsze słyszę, że nie powinno się zakładać:confused:
Ośmielam się powiedzieć, że kołderki nasze oczy cieszą (podobnie jak ochraniacz;-)) a dziecku są potrzebna jak ma kilka miesięcy dopiero. Wcześniej rożek + kocyk, a potem śpiworek bo się rozkopuje.

ze znieczuleniem to różnie bywa....często spowalnia akcję porodową (słabną skurcze), wszystko się przedłuża i dzieciaczkowi to nie służy, ale może to bardziej kwestia odpowiedniego czasu podania...

Zosia miała dziś pasowanie na przedszkolaka, ale humor nie teges i nie wystąpiła a ja specjalnie opiekę wzięłam:confused:;-)

Moja mama doprowadza mnie do szalu.

Wymyslili sobie, ze moje rodzenstwo przyleci na kilka dni, teraz bilety sa wzglednie tanie...
No i mam 3 rodzenstwa, ale mama chce tylko dla dwojki bilety kupic.. Powiedzialam, ze zaplace za bilety brata drugiego, ale tylko uslyszalam odmowe... I to taka bez sensu...
I teraz wielka obraza, bo smialam powiedziec, ze albo 3 przyleci, albo nikt... 'ze ona sie nie bedzie prosic'...

Ale sie budyniem objadlam.
Zmeczona jestem. Dzis M. mis pac nie dal, bo wyjezdzal, dzis zamierzam sie wyspac. Kota dzis nie widzialam, do tej pory go nie ma... Martwie sie troche.
Jutro rano do pracy, a potem szkola. Aby do weekendu.

Ja dostalam zaproszenie do szkoly rodzenia. Na pierwszym spotkaniu polozna mnie zapisala.
A czy w UK mozna sobie wybrac jak chce sie rodzic (czy naturalnie czy cc)? Bo jeszcze nie rozmawialam z polozna jak chce rodzic.

Kotek wrocil. Caly i glodny.

Harsh, a dlaczego tylko 2 moze?

reklama
Ja tez czytalam, ze po ZZO moga byc bole kregoslupa, ale mam tez sporo znajomych, ktore mialy je podczas porodu i sa zachwycone... porod to dla nich nic strasznego... wydaje mi sie, ze jak sa takie mozliwosci to sie z nich korzysta... moze mam takie podejscie, bo nie za specjalnie interesowalam sie innymi metodami, ale slyszalam tez od kilku znajomych, ktore byly po tlenie i morfinie, ze byly jak nacpane podczas porodu, nie mogly dlugo dojsc do siebie i co dla mnie najgorsze nie wiedzialy czy przec czy wymiotowac... ja jakos boje sie bolu... przeraza mnie i to chyba dlatego.
W ogole jak sobie pomysle o tym, jak sie kiedys zacielam przy goleniu i mi sie goilo i nawet siusiu zrobic nie moglam to wole nie wiedziec jaki jest bol podczas porodu.... o czasie pologu juz nie wspomne... Tak jestem panikara!!;/
agacina ja sie mojej o to pytalam na pierwszej wizycie i mi powiedziala, ze nie ma opcji z wyborem czy naturalny czy cc. Malo tego moja przyjaciolka urodzila to chlopaka 4.700 naturalnie!! Do tej pory zastanawiam sie czy w Pl by na to pozwolili....

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry