• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Marcóweczki 2011

Magula na mokry kaszel bardzo dobry jest Mucosolvan do inhalacji,ale z tego co wiem to chyba jest na receptę. Żeby lepiej odkrztusić flegmę dobra jest Flegamina Junior, Deflegmin (na receptę).

reklama
Dla naszych choruszków polecam inhalację z soli i majeranku. Moja Zuzka miała tylko raz dość intensywny katar i wszędzie gdzie przebywała stawiałam właśnie miseczkę z taką mieszanką zalaną wrzątkiem, nam pomogło. Poza tym w domu siedzimy z gołymi nóżkami, a w nocy śpimy przy zakręconym kaloryferze. Jak u nas to działa, mała zdrowa jak ryba, nawet jak ja jestem podziębiona:)
Wszystkim choruszkom życzę szybkiego powrotu do zdrowia, bo pogoda paskudna, nawet się nie chce wyjść:(

zuza napisałaś o majeranku i mi się przypomniało, że mały jak miał katar to dostał właśnie maść majerankową do smarowania pod nosek, i ta maść to super sprawa jeśli są podrażnienia od katarku pod noskiem to łagodzi je nawilża i jednocześmnie inhaluje się maluszek oddychając tą wonią spod noska :) i cena przystępna z tego co pamiętam no i jeszcze jeden plus jest nie tylko dla maluszków bo równie dobrze możemy i my i nasi męzusiowie ją stosować :)

magula
a z kaszlem znalazłam coś takiego może Ci pomoże coś

MAMA LECZY SAMA

Oklepuj plecy (gdy kaszel jest mokry). To ułatwia odrywanie się wydzieliny. Rób to kilka razy dziennie dłonią ułożoną w łódeczkę. Oklepywanie zaczynaj od końca żeber w kierunku ramion. Niemowlę ułóż sobie na kolanach tak, by główka znajdowała się nieco niżej niż pupa. Starsze dziecko może leżeć w łóżeczku.

I jeszcze takie proste rady
- Dawaj dziecku dużo pic , by wydzielina była rzadsza i łatwiej ją było odkrztusić.
- Nawilżaj drogi oddechowe, korzystaj z nawilżacza/lub mokrymi ręcznikami "obwieszaj" łóżeczko by nawilżyć powietrze w pokoju/
- Często wietrz pokój gdzie leży dziecko.
- Ułóż dziecko w łóżku w pozycji półsiedzącej – łatwiej mu będzie oddychać. Niemowlę dużo noś na rękach.
- Możesz podawać syropy rozrzedzające wydzielinę - ale tylko po konsultacji z lekarzem!

A i jeszcze w aptece są specjalne maści ułatwiające wykrzstuszanie np. pulmex baby ( tylko lepiej nie stosuj na noc a raczej rano by sprawdzić jak dziecko reaguje na nią bo może się zdarzyć ze za bardzo będzie odkrztuszać i wtedy w nocy mogło by Ci się zakrztusić a w dzień masz lepszą kontrolę nad maleństwem

Ostatnia edycja:
Czesc dziewczyny

u nas nie ciekawie Erys ma leostronne zapalenie oskrzeli jest na antybiotyku od dziś wiedziałam ze ten kaszel to nic dobrego i wykrakałam...........

w nocy zjadł mleczko i wszystko wyrzygał do tego zaczoł się dusić i miałam nieżlego pietra dobrze ze wiedziałam jak mu pomocy udzielić ,juz myslałam ze mi się udusi ta flegma i mlekiem ale w koncu tak mu walnełam ze wszystko z przełyku wypadło..........strachu się najadła do rana juz nie spałam tylko czuwałam........

hej

Mam nadzieję ,że jeszcze mnie pamiętacie :-). Więc tak przepraszam ,że aż tak długo nic nie pisałam ,ale wiecie ile jest roboty z jednym ,ale co dopiero powiedzieć jak się ma dwoje tak jak ja. No cóż moje kochane bliźniaki przesypiają już całą noc , chichrają się , gadają , mówią :ma-ma i da-da. Uczą się już siadać na nocnik. Jeżdżą już w spacerówce. Mają już 8 miesięcy jak ten czas leci. Więc tak Alanka krwiaczek na mózgu to nic poważnego. Wada serduszka jeszcze pozostała ,ale zostało mu 0,5 cm do zarośnięcia (otwór owalny). Raczkuje ,a zasuwa tak przy tym i jak się cieszy. I ma już 4 ząbki. Emilek to mały leniuch raczkować już próbuje ,ale za dobrze mu to nie wychodzi. Ząbków też jeszcze nie ma.

Dobry wieczór ...
tak jakoś wyszło że dopiero teraz ...
wczorajsza noc masakra ... Młoda obudziła się o 00:30 i zasnęła dopiero o 3:40. Na rękach źle, w łóżeczku źle, ze mną w łóżku źle. Co ją uspałam to za chwile siadała i na pół-śpiąco płakała :-( Pierwszy raz mieliśmy taką noc odkąd się urodziła. I przyznam że już mi powoli nerwy puszczały z tej bezsilności. Nie kumam o co chodziło. Mam nadzieje że dzisiejsza noc będzie lepsza.
No i wracam do pracy od poniedziałku ... także eMek chyba pierwszy raz zostanie na tak długo (14:30-20:30) sam z Malwi ale pewnie da rade.
Pinka ... współczujemy i życzymy jak najszybszego powrotu do zdrówka!
marlena ... witam ponownie :-)

reklama
Cześć,
dziś idę na 10:00 do przedszkola na zajęcia otwarte. Zobaczymy jak to moje dziecko sobie radzi na zajęciach:sorry::-) Oczywiście muszę iść z Anią,bo nie mam z kim jej zostawić. Najgorsze,że powinna jeszcze teraz trochę się zdrzemnąć,a na razie to tylko "kula się" w łóżku...

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry