reklama

Marzec 2009

Maniulka, Sara, Kaczuszka - dzięki za odpowiedzi o tych skurczach. Ewelcia - fajnie wiedzieć, że ktoś inny ma podobny dylemat:tak:

A ja dziś wieczorem niespokojna, bo Dzidzia jakoś nie kopie gdzieś od 15.00 - ale mam nadzieję, że to w normie. W ogóle to cały czas rozmyślam o tych ruchach - jak częste powinny być, kiedy powinno się udać bezwzględnie do lekarza, itd - ech, ciągle te niepokoje...

reklama
widze ze humory dziś kiepskie wiec mam coś na poprawę!

jak się zmienia podejcie do dzieci z kolejnym nowo narodzonym:)

Twoje ubrania:
Pierwsze dziecko: Zaczynasz nosić ciążowe ciuchy jak tylko ginekolog potwierdzi ciążę
Drugie dziecko: Nosisz normalne ciuchy jak najdłużej się da.
Trzecie dziecko: Twoje ciuchy ciążowe STAJĄ SIĘ Twoimi normalnymi ciuchami.

Przygotowanie do porodu:
Pierwsze dziecko: Z namaszczeniem ćwiczysz oddechy.
Drugie dziecko: Pieprzysz oddechy, bo ostatnim razem nie przyniosły żadnego skutku.
Trzecie dziecko: Prosisz o znieczulenie w 8. miesiącu ciąży

Ciuszki dziecięce:
Pierwsze dziecko: Pierzesz nawet nowe ciuszki w Cypisku w 90 stopniach, koordynujesz je kolorystycznie i składasz równiutko w kosteczkę.
Drugie dziecko: Wyrzucasz tylko te najbardziej usyfione i pierzesz ze swoimi ubraniami.
Trzecie dziecko: A niby czemu chłopcy nie mogą nosić różowego?

Płacz:
Pierwsze dziecko: Wyciągasz dziecko z łóżeczka jak tylko piśnie.
Drugie dziecko: Wyciągasz dziecko tylko wtedy, kiedy istnieje niebezpieczeństwo, że jego wrzask obudzi starsze dziecko.
Trzecie dziecko: Uczysz swoje pierwsze dziecko jak nakręcać grające zabawki w łóżeczku.

Gdy upadnie smoczek:
Pierwsze dziecko: Wygotowujesz po powrocie do domu.
Drugie dziecko: Polewasz sokiem z butelki i wsadzasz mu do buzi.
Trzecie dziecko: Wycierasz w swoje spodnie i wsadzasz mu do buzi.

Przewijanie:
Pierwsze dziecko: Zmieniasz pieluchę co godzinę, niezależnie czy brudna czy czysta.
Drugie dziecko: Zmieniasz pieluchę co 2-3 godziny, w zależności od potrzeby.
Trzecie dziecko: Starasz się zmieniać pieluchę zanim otoczenie poskarży się na smród, bądź pielucha zwisa dziecku poniżej kolan.

Zajęcia:
Pierwsze dziecko: Bierzesz dziecko na basen, plac zabaw, spacerek, do zoo, do teatrzyku itp.
Drugie dziecko: Bierzesz dziecko na spacer.
Trzecie dziecko: Bierzesz dziecko do supermarketu i pralni chemicznej.

Twoje wyjścia:
Pierwsze dziecko: Zanim wsiądziesz do samochodu, trzy razy dzwonisz do opiekunki.
Drugie dziecko: W drzwiach podajesz opiekunce numer swojej komórki.
Trzecie dziecko: Mówisz opiekunce, że ma dzwonić tylko jeśli pojawi się krew.

W domu:
Pierwsze dziecko: Godzinami gapisz się na swoje dzieciątko.
Drugie dziecko: Spoglądasz na swoje dziecko, aby upewnić się że starsze go nie dusi i nie wkłada mu palca do oka.
Trzecie dziecko: Kryjesz się przed własnymi dziećmi.

Połknięcie monety:
Pierwsze dziecko: Wzywasz pogotowie i domagasz się prześwietlenia.
Drugie dziecko: Czekasz aż wysra.
Trzecie dziecko: Odejmujesz mu z kieszonkowego.

ja jak czytałam popłakałam sie ze smiechu!

Wita wieczorkiem:tak:

Ja cały dzień nie czułam ruchów, ale zjadłam wieczorkiem coś słodkiego i położyłam się na boczku i dzidzia zaczęła kopać pewnie spała cały dzień:-D A teraz wcinam bezy bo mnie naszło.

A co do skurczy to takie bóle miesiaczkowe to są - chyba tak mi mówili w szpitalu

matko, ale się dziś naprodukowałyście ..... czytałam, i czytałam, i Tomasz się dziwił ile jeszcze :-D
Kaczuszka, okropnie potraktowali Cię w szpitalu, kuchnia i oni strajkują o podwyżki, nóż się w kieszeni otwiera .... :baffled:
pożarłam dziś pizzę, umówiłam się na ostatki, właśnie a Wy już macie jakieś plany :happy2: bo podobno to już ta sobota jest ostatkowa. Ja korzystając z okazji, że Tomka kolega z pracy chciał nas zaprosić w tygodniu to wypaliłam, że na ostatki przyjdziemy, no i wszyscy stwierdzili, że to dobry pomysł. :-)

Objawy przedwczesnego porodu:
  • skurcze przypominające bóle menstruacyjne
  • tępy ból w dolnej części pleców
  • nacisk na miednicę
  • sączący się lub wyciekający z pochwy płyn
Jeśli objawy te nie ustają, a wręcz przeciwnie, nasilają się skontaktuj się z lekarzem.
Sączenie lub wyciekanie płynu z pochwy zawsze wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej.

dziewczyny to nie prawda że skurcze są wtedy gdy brzuch boli na menstruację - mnie nie bolał teraz ani w 1 ciąży:no::no::no: chyba że jestem inna
najlepiej jak czujesz skurcze to się położyć płasko i wtedy naprawdę poczujecie mocną pracę mięśni jak na brzuszki, zresztą zawsze w szpitalu sprawdzali dół brzucha czy twardy - twierdzili że góra nie jest ważna
naprawdę trudno nieraz wyczuć skurcze - gdyby nie doświadczenie z 1 ciąży bym nie wiedziała
te dni w szpitalu były bardzo przygnębiające - dziewczyny lepiej leżeć leżeć leżeć w domu i dbać i chuchać niż trafić do szpitala i naoglądać się i nasłuchać tych wszystkich przypadków

reklama
czesc wam:-)

Magdalenka tez jestem fanka pizzy,mam szczytny cel upiec ja jutro sama;-)
Modroklejka wspaniale,najbardziej mi sie podobalo z polknieciem monety:-D
Kaczuszka no mnie ginka od poczatku mowila ze jak sa bole jak na @,to nie mozna tych "skurczy" lekcewazyc tylko zbijac nospa,ona to nazywala skurczami.A to co opisujesz to tak,zgadzam sie,to sa skurcze nazywane twardnieniem brzucha (ja to mam i biore leki) lub stawianiem sie macicy.A co do szpitala to ja sobie poleze dlugo,juz z poczatkiem lutego...

Dzis jestem niewyspana,wstalam b.wczesnie i pojechalam do szpitala na rutynowe badania krwi (morfologia,zelazo,wapn), glukoze,toksoplazmoze i mocz.Pobrali mi 3 probowki krwi co i tak jest nic,bo w 9 tygodniu jak mialam 1sze badania to pobrali mi az...7 probowek krwi!Wtedy mialam jakies cuda typu biochemia,analityka,wszystkie weneryczne,HIV,zakazne,betaHCG i kupe innych.Wyniki na jutro po 14.Ale zimno na dworze:baffled:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry