reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Marzec 2009

reklama
hej ja to tak czytam i jestem przerażona, mój lekarz dał mi bardzo mało badań, słyszałam ze ok 13 tyg robi sie badania na przesiewność ( chyba jakoś tak to brzmiało) i sama nie wiem czy powinnam sie go o to zapytać, nie będzie to jakoś głupio wyglądało? Kochane kiedy robi sie 3d? i wogóle jakie są najważniejsze badanie, mocz morfologia to takie podstawowe....
pozdrawiam

Witam:-)maxima78 zajrzyj w nowy wątek Nfz tam masz wypisane badania wszystkie których potrzebujemy a co do 3d to nie umiem pomóc jak ja byłam w ciąży to jeszcze takiego nie było ja chyba zrobię ok 25 tygodnia myle że wtedy już bedzie ładnie wszystko widać ale chętnie sama posłucham waszych opini.Pozdrawiam was wszystkie i życzę miłego dnia:rofl2:

Witajcie, ja też się boję, że przegapiam ważne badania, szczególnie będąc w moim zaawansowanym wieku. Zdaje się, że USG 3d jest między 10 a 13 tygodniem.
Ja najbardziej denerwuję się toxo - lekarz mi nie zlecił, a ja we wczesnej ciąży pracowałam w ogródku, gdzie w nocy włóczą się dzikie koty. Teraz się zastanawiam czy już w ogóle nie za późno na to badanie. Martwię się. Do mojej pani dr idę dopiero 9 września, może powinnam zadzwonić i umówić się na wcześniejszy termin.

maniulka :) właśnie przeglądałam... chyba wydrukuję sobie i pojde z tym do lekarza:) a powiedzcie mi dziewczyny wiecie coś na temat tego programu NFZ zdrowie , mamam i ja..... na jakich zasadach to działa , jakie regiony obowiązuje...co nam daje...

Vinniki
no ja tez mam takei dziwne włąsnei obawy... tylko kolezanki tez prostuja mi horyzonty ze nei moge wszytskich słuchac jakie kto miała badania i kierowac się tym czy ja miałam czy nie bo to tez może jest uzależnione od danej ciąży i osoby... sama juz nie wiem.... ja tez mam wizyte początkeim września i wtedy chyba pogadam z lekarzem o tych badaniach... podobno o 13 tyg robi sie badania wykluczające choroby genetyczne ale to chyba jesczez nie o te 3d chodzi.

Maxima, ja tez się tym pocieszam, że człowiek by zwariował gdyby słuchał wszystkich i wszystkie badania robil, nie mniej jest lęk, że coś przegapiam. Chyba rzeczywiście zadzwonię do mojej lekarki i po prostu spytam co ona o tym wszystkim sądzi. A jutro pójdę do lekarza rodzinnego aby w międzyczasie dał mi skierowanie na morfologię, mocz i co się da, bo nie wiem czy jak chodzę do ginekologa prywatnie to da mi skierowanie na badanie na kasę chorych?
Co do genetycznych, to ja na pewno muszę je zrobić, bo skończyłam 35 lat. Dwa główne, robione rutynowo to: (ściągnęłam z netu):
Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.
oraz
Badanie USG genetyczne jest wykonywane pomiędzy 11 a 21 tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych aberracji chromosomowych oraz wielu chorób uwarunkowanych genetycznie i wad rozwojowych płodu. Składa się z oceny wielu ultrasonograficznych parametrów płodu. Jest ono odpowiednie dla pacjentek w każdym wieku. Z pomocą badania USG genetycznego można wykryć ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau oraz wiele innych zespołów genetycznych oraz wad wrodzonych.

z tymi usg genetycznymi i 3d mam nadzieje ze wam pomoge

usg prenatalne-niektórzy nazywaja je genetyczne-robi sie miedzy 11 a 14 tygodniem, bada sie przeziernosc karkowa, przepływy serca i budowe narzadów wewnętrznych, drugie wykonuje sie miedzy18 a 24 tyg i to jest pełna diagnostyka rowoju i anatomii płodu

usg 3d- zaleca sie robic miedzy 20 a 25 tyg ciazy....niektórzy lekarze robia jeszcze drugie okolo 30 tyg....potem jest po prostu za pozno i za mało widac bo dzidzia jest za duza...widac tylko poszczególne czesci ciała

w poznaniu jest super centrum usg
wkleje wam link...mozna poczytac o wszystkich badaniach, jak wygladaja, co moga pokazac, co wykluczyc...o 3d i 4d tez tam jest
Specjalistyczne Centrum Zdrowia Kobiety

mam nadzieje ze pomogłam i wyjasniłam co nieco

o usg juz pisałam. 3D nie ma obowiązku robić :tak: Ale ja zrobiłam przy usg połówkowym, czyli ok 20-22 t.c.
Dziewczyny, wrzućcie na luz, nakręcacie się niepotrzebnie. Żaden lekarz nie będzie robił Wam wszystkich badań, gdy nie ma ku temu potrzeby. Jeżeli ciąża jest ok, to po co szukać dziury w całym?
Vinniki, moja rodzinna nie chciała mi dawać skierowania na morfologie i mocz bo to ginekolog ma kierować. Chodziłam prywatnie to i na badania comiesięczne prywatnie robiłam. U nas koszt badania moczu to 8 zł. Za mocz i morfologię i poziom cukru we krwi zapłaciłam niecałe 20 zł. Da sie przeżyć:tak:Co do prenatalnych genetycznych, to usg ku wykluczeniu Zespołu Downa jest do 14 t.c.Tak mi mój gin powiedział i mu ufam.
W kierunku innych, musisz porozmawiac ze swoim. Moja koleżanka chodziła i prywatnie i państwowo, by mieć za darmo robione badania.
Odpoczywajcie i relaksujcie sie i polecam serdecznie "W oczekiwaniu na dziecko" - tam jest mnóstwo nurtujących nas problemów i odpowiedzi na wiele pytań!

reklama
Modroklejka, bardzo dziękuję, bo do końca nie wiedziałam co jak. Ja zawsze myślałam, że usg genetyczne i 3d to to samo, a tu wynika z tego, że nie, i że to ostatnie robi się póżniej.
I tak przerażają mnie te badania. By gdyby coś, to nie wiem co wtedy... A tam, nie dopuszczam takich myśli!
Anetka, też dziękuję. Jeżeli koszty są takie, to da się wytrzymać. W ostatniej ciąży, którą straciłam kazali mi robić poziom beta hcg co 2 dni - jedno badanie 35 zł, w sumie wydałam 350...

Do góry