reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Menu naszych dzieci :)

Coruja,bo Ninka wie,że mleko Mamy najlepsze jest na świecie :-):-):-).
A poważnie,to właśnie tego się też obawiałam,że im starsze dziecko,tym trudniej jest je odstawić :tak::tak::tak:,chociaż maluch znajomej sam odstawił pierś,ale to się chyba rzadko zdarza :tak::tak::tak:.

Mój sam odstawił z dnia na dzień przestał pić z cyca i koniec. Od tej pory nie chce żadnego mleka. Wypróbowałam już wszystkie dostepne na rynku rodzaje mleka ,niestety żadne mu nie posmakowało ,dlatego je z mlecznych rzeczy jogurty i kaszki.

Z innej beczki ostatnio prawie ukatrupiłam mojego mężusia. Mały zrobił kupke i było czerwone jakby krew. Ja panika i do lekarza chce biec,a mój mówi mi że to może przez ketchup! który mu dał na kanapce, :wściekła/y::wściekła/y: Wściekła byłam ,już nic nie mówie o innych "super" produktach ktore dał mu posmakowac. Musze go pilnowac.:angry: Ugotowałam dziś małemu rybke ,zjadł i chyba mu smakowała bardziej niż pulpeciki ,ostatnio zrobiłam trochę z cieleciny i teraz mam zapas w zamrażarce.

reklama
Z innej beczki ostatnio prawie ukatrupiłam mojego mężusia. Mały zrobił kupke i było czerwone jakby krew. Ja panika i do lekarza chce biec,a mój mówi mi że to może przez ketchup! który mu dał na kanapce, :wściekła/y::wściekła/y: Wściekła byłam ,już nic nie mówie o innych "super" produktach ktore dał mu posmakowac. Musze go pilnowac.:angry: Ugotowałam dziś małemu rybke ,zjadł i chyba mu smakowała bardziej niż pulpeciki ,ostatnio zrobiłam trochę z cieleciny i teraz mam zapas w zamrażarce.
Moja mama nakarmiła Ninę kiełbasą z grilla..Młodej oczywiście smakowało. A jak jej podgrzewałam obiadek, to go posoliła jak nie patrzyłam, bo uznała, że jest niesmaczny. Dziadek ją karmi słodyczami, ostatnio zjadła Twixa. Zastrzelę ich kiedyś :]

Wciąż nic się nie zmieniło, próbowałam dawać jej to mleko, ale więcej jak 20 ml nie wypije :/ Cóż, chyba pozostaje mi uzbroić się w cierpliwość i próbować dalej..

Moja córcia za chwile skończy 9 miesiecy i chce ja odstawic od piersi. Zacznie się mycie butelek i smoczków, sterylizacja. W jaki sposób Wy sobie z tym radzicie i co ile robicie sterylizacje? Nie chce przesadza z ta sterylizacja, jak się czyta na stronach producentów mleka to normalnie włosy dęba staja.
Czy ktoś z Was wie dlaczego wodę, również tę mineralna dedykowaną dla dziecka należy gotować 10 min. i jaka jest roznica w jakości tej wody tylko po zagotowaniu i po gotowaniu jej przez 10 min ?

Coruja już możesz jej wprowadzać jogurty i twarożki jeśli nie chce mleka. Te produkty zaspokoją jej potrzebę na wapń :tak: Może przy nich nie będzie tak protestować ;-)
My już powoli próbujemy jogurtu naturalnego dodanego do kaszki z kleiku ryżowego i owoców :tak: A potem już będzie jadła normalnie. Mam nadzieję ;-)

Aszti nie pomogę, bo ja karmię piersią i nie zamierzam wprowadzać modyfikowanego mleka ;-) Ja wody nie gotuję tyle czasu. Ania dostaje filtrowaną, przegotowaną w czajniku elektrycznym wodę z kranu do picia.

Petinka robie dokładnie jak ty , nie gotuje mineralki (Primavera) i dodaje troche wrzątku.

Co do sterylizacji to tak raz na 2-3 tygodnie. Myjemy normalnie jak naczynia.

A moja ostatnio wcina wiele nowych rzeczy. Mleka mało pije, słoiczki średnio ale nasze jedzenie jest ok. Bardzo jej jajko smakuje. Jadła już wiele nowych rzeczy i juz jej zanika ten odruch wymiotny, pięknie ciućka i połyka. A jak jej lody smakują......... ( po mamusi :):):):):)

my też wszystko normalnie myjemy..

czy wiecie jak to jest z alergiami? jeśli teraz dzieciak ma reakcje alergiczne na mleko, to może mu to za jakis czas samo przejść? czy trzeba jakieś specjalne czary odczyniać nad nim.. ?

a swoją drogą dałam wczoraj Krzysiowi zsiadłego mleka troszkę... jadł aż mu się uszy trzęsły... normalnie jakbym mu dała niewiadomo jaki rarytas ;-)

Ja też myję normalnie. I daję już butelkową wodę do picia.. Przegotowana kranówa jest niesmaczna :p

Amelkowa, problem w tym, że Nina ma skazę białkową, więc wszelkie mleczne produkty na razie odpadają.. A że będą jej smakować, to wiem, próbowałam z jogurtami ;-)
Nutria, mnie lekarka mówiła, że mam co jakiś czas sprawdzać czy jest reakcja na mleko, czy nie.. Czyli chyba samo przechodzi. Wydaje mi się, że gdzieś czytałam, że do 3 roku życia zwykle ta alergia ustępuje. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli się mylę ;-) nie chcę w błąd wprowadzać.. U nas jeszcze plamki wyskakują :/

Dzięki dziewczyny, uffff od razu mi lepiej , ze inni nie stosują się ściśle do wskazań producentów mleka i wszystko jest OK. Ja córce, tez jakiś miesiąc temu dałam wodę „Mama i Ja” niegotowaną, bo byliśmy na mieście a dziecku pić się chciało więcej niż to co z domu zabrałam. Nie zaobserwowałam niczego niepokojącego w jej zachowaniu, nawet nie miała rozwolnienia, wiec z tym gotowaniem wody 10 min. to chyba lekka przesada.
Kupiłam mleko NAN ACTIVE 2 ( powyżej 6 miesiąca ) i tez pisze na nim żeby przed przygotowaniem mleka wygotować butelkę przez 5 min. i wodę do mleka tez gotować przez 5 min. (na 5 min. to mogę jeszcze przystać, ale 10 min. J )
Jakiś czas temu pisałyście, że Żywiec Zdrój ma nieaktualną opinie Centrum Zdrowia Dziecka i, ze ta woda nie jest najlepsza, czy są na to jakieś konkretne przykłady, czy taka opinia idzie z ust do ust i jest efektem tego, ze kilka lat temu mieli problem z jakością swojej wody?

reklama
Nutria - Można sprawdzać co jakiś czas delikatnie czy alergia nadal występuje [byleby w małych ilościach żeby dziecku nie zaszkodzić].
U nas alergia na mleko minęła w 8 miesiącu życia.

Do góry