reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Ironia 50 centyl? M. waży 8400g i pediatra powiedział, że to 75 centyl ( dla wieku 6 m-cy) . Widzę, że chłopaki idę łeb w łeb:-)

reklama
ironia ja też mocno zastanawiam się czy to nie kaszka malinowa jest winna - Maja ma jeden policzek w takich drobniusieńkich krostkach koloru skóry, w zasadzie tylko przy dotykaniu można wyczuć...z drugiej strony - po soku jabłkowo malionowym hippa nic jej nie było...

moje maluszony dzisiaj pierwsz raz jadły kaszke manną podawałam w zupce, smakowało jak zawsze czyli bardzo. Mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze

Dziewuszki, a jaki macie teraz plan posiłków? Napiszcie proszę, bo nie wiem czy ja to dobrze zaplanowałam. Ja do tej pory dawałam cycka 5 x dziennie - ok. godz. 7, 10, 13, 16, 19. Teraz jak już Szymi zaczął jeść dodatkowe rzeczy w normalnej ilości to od wczoraj robię tak:

I ok. 7:00 pierwsze śniadanie - sam cycuś
II ok. 10:00 drugie śniadanko - sam cycuś, ale planuję tu jakąś kaszkę włączyć za kilka dni
III ok. 13:00 obiadek - np. zupka jarzynowa lub danko typu ziemniak z dodatkami + picie (woda lub soczek)
IV ok. 16:00 podwieczorek - deserek np. kleik ryżowy z owocami + cycuś
V ok. 19:00 kolacja - kasza + cycuś do popicia

Docelowo za jakiś czas o 13:00 bedzie pierwsze danie obiadowe, a o 16:00 drugie danie, a deserek potem jakoś:)

A jak to u Was wygląda?

Dziewczyny, ja taką kaszkę kupiłam
BoboVita mleczna kaszka manna, UNIKALNY SMAK! | Zobacz etykietę | Nasze produkty | BoboVita - Zawsze z Tobą, Mamo!
MOgę dosypywać do ciepłej zupki zamiast mannej? Tyle samo co zwykłą manną - poł łyżeczki? Błagam napiszcie!

Silva, u nas to mniej więcej tak:
7-8 ( w zależności o której wstanie)- cycuś
10.30-11 (różnie to bywa) owoce - najczęściej jabłuszko + czasami jeszcze cyc
13.30- 14 zupka jarzynowa + poł łyczeczki kaszki mannej lub inny obiadek (np. dynia z ziemniaczkiem). Woda- za bardzo nie chce pić
ok.16.30- cyc
ok.19.30 cyc
W nocy jak się obudzi cyc

I w najbliższym czasie nic się nie zmieni. Zupki tylko włączę mu mięsne ( co 2, 3 dzień) i za miesiąc do zupki co 2 dzień będę dawała pół żółtka.

Ostatnia edycja:
Silva, my co prawda dopiero zaczynamy, ale u nas jest tak, że pomimo wprowadzenia jabłuszka i marchewki (z której zrezygnowałam póki co) ilość karmień się nie zmieniła...
Bartuś dostaje to jabłuszko po pierwszym śnie, jak się budzi, dostaje pierś, potem odczekuję jakieś 15-20 minut i dostaje jabłuszko (na razie pół słoiczka), a potem cycuś na żądanie...
Kaszki na razie nie planuję wprowadzać, bo Bartek jest słusznej wagi ;)

Silva, Aestima to wasze dzieciaczki tak mało jedzą?
Mój żarłoczek je mniej wiecej tak:
rano6.30-7-30 (jak sie obudzi) - cyc
ok 9-10 kaszka na moim mleku
ok (czasami przed obiadkiem jeszcze cyc- choć coraz rzadziej)
ok 12-13 obiadek
ok 14-15 cyc
ok 16-17 deserek
ok 18.30-19 cyc
i potem na spanie cyc ok 20.30 i potem do rana wytrzymuje do tej 6.30-7.30
może dlatego wiecej je w dzień i w nocy już nie potrzebuje?

reklama
u nas podobnie jak u zebrry, kaszka póki co niepotrzebna, ilość karmień bez zmian; na dodatek jeśli mały ssak nie szaleje w nocy tylko śpi, to mleko po nocy jest b.tłuste i treściwe; muszę jabłuszko wprowadzić i wtedy będę dawać owoc na 2 śniadanko;
Silva imponujący rozkład menu - czy Szymek zjada to wszystko w pełnych porcjach?

a właśnie - jabłuszko dajecie słoikowe czy może same przygotowujecie (i w jaki sposób)?

Do góry