reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

Larvuni, to chyba kwestia indywidualna... Nam pediatra zabronił kaszek, bo mały ładnie przybiera i nie ma sensu go tuczyć. Lepiej warzywka i owocki w niego ładować. A manną dodajemy tylko ze wzgl. , że trzeba wprowadzić gluten, ale to tylko pół łyżeczki do zupki...

reklama
Aestima dzieki
musze gdzies zwazyc mloda dawno nie wazylam i nie wiem czy przybiera czy nie, choc sadze po ciuszkach to tjaaaa ;-)

larvunia ja tez nie łapie z tym glutenem, u nas z dominika bylo tak ze wszytsko szlo po kolei i nigdy o specjalnym podawaniu glutenu nie slyszalam:baffled:

teraz więcej się mówi o alergiach niż jeszcze kilka lat temu. Celiakia chyba taka częsta nie jest a mimo to tak restrykcyjnie każą ten gluten podawać... Ja będę uważać, bo Marysia ma alergie chyba na wszystko, jak mi jeszcze dojdzie celiakia to nie uwierzę :-( Póki co boję się zaczynać i wstrzymuję się z glutenem aż nie zejdzie jej wysypka. Odstawiłam też Marysi wszystkie słoiki, obiadki, deserki. Jem tylko marchewkę, indyka, ryż, swój pieczony chlebek pełnoziarnisty i swój pieczony schab na chlebek. Jak po tym nie zejdzie jej wysypka to ręce mi opadną.

A ja jak teraz byłam u lekarza to zaraz zapytała lekarka czy gluten już wprowadzony...wiec może faktycznie trzeba

Dziewczyny, są słoiczki z gerbera z kaszką manną - te małe są akurat z jednodniową porcją kaszki, np. jabłuszko albo zupka jarzynowa. Te większe z hippa zawierają większą porcję glutenu, ja daję wtedy max 1/3 takiego słoiczka.
Aestima patrzyłam wczoraj w rossmannie na kaszki wielozbożowe i one są po 6 m-cu, więc Wy już możecie. Ale nie mam pojęcia co lepsze. Wydaje mi się, że te wielozbożowe są dla dzieci z problemami brzuszkowymi - tak coś mi po głowie chodzi

Mrsmoon - dzięki za popowiedź, ja chyba tak zrobię, że te słoiczki będę podawać...

Trasia - witaj w klubie. Ja już nie wiem czy jest coś co nie uczula Szymka:( jeszcze ani razu nie udało mi się wyleczyć go całkowicie, bo co chwilę ma jakieś "nowości" na buźce. Pod paszkami i kolanami non stop rany. Naprawdę ręce opadają. Też się boję tego glutenu jak ognia!

Silva ja albo słoiczek albo gotuję kaszę na wodzie(3 min) i pół łyżeczki daję
moja Mama wczoraj dała Mai chrupka kukurydzianego, pomemlała i jej zabrałyśmy, bo miękki się zrobił. Ale był krzyk!!!

MIsia, no trzeba, nasz pediatra powiedział, że to profilaktyka przed celiaklią i że 6 m-c to już pora.Warto podawać też po lub przed cycem- wtedy ponoć mniejsza szansa, że uczuli. Za miesiąc mamy dawać pół zółtka co drugi dzień i chrupki. Dzis kupiłam kaszkę mannę bio w eko sklepie, ale tma jest napisane, że ona razowa, mogę taką podać??

Mrsmoon
, gdzie te słoiki z kaszką gerbera?? Nigdzie nie widziałam:(

reklama
ja również strachliwa, choć moja mała nie jest na nic uczulona (na szczęście:-)), to zanim coś wprowadzę czytam, myślę i jeszcze raz myślę :-)
co do glutenu to tak, jak pisałam wcześniej, podaję Emilce zamiast kaszki manny - kaszkę Nestle, tak jak wspomniała mrsmoon są one po 6-tym m-cu, jest to kaszka zbożowa z lipą z serii Zdrowy Brzuszek,
kaszka ta ogólnie jest do mleka modyfikowanego, więc gotować nie trzeba, ja podaje bezpośrednio do zupki bądź deserku;
mojej małej nie zasmakowała wczorajsza herbatka, także dziś kolejna próba wdrożeniowa :-)
Silva jak tylko będę miała dłuższą chwilkę zrobię suwaczek (bo nie mam o tym zielonego pojęcia)

Ostatnia edycja:
Do góry