reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

MENU naszych pociech - od mleka do "kotleta"

zołzik żadnych jogurtów nawet nie je Edi? Maja o dziwo zaczęła jeść i nic się nie dzieje:szok:
mamaM moze to z gorąca, Maja zjadła cały słoik risotta z królikiem i brokułami przed spaniem, a teraz tylko ze 100g zupy jarzynowej ugotowanej przeze mnie, nie cisnę, spróbuję za godzinę

reklama
mamaM moze to z gorąca, Maja zjadła cały słoik risotta z królikiem i brokułami przed spaniem, a teraz tylko ze 100g zupy jarzynowej ugotowanej przeze mnie, nie cisnę, spróbuję za godzinę

mrsmoon
nie wiem, sama juz nie wiem :-(
chyba bardziej chodzi o moje błędy w jego żywieniu na początku rozszerzania diety, które teraz wychodzą w jego słabym jedzeniu normalnych posiłków :baffled::-(

mamoM Mati jest jeszcze na tyle mały, że konsekwentnie postępując możesz Go przestawić i wyeliminować błędy. Dziecko do 3rż kształtuje nawyki żywieniowe, im wcześniej zaczniesz tym lepiej

:tak: Dacie radę! Jest jeszcze Mały, elastyczny na zmiany. Ale chodzi o ilość jego jedzenia czy to co lubi a czego nie??

Ja pracuję nad nawykami jedzeniowymi Młodego solidnie i efekty napawają mnie dumą- rzuca się dosłownie na marchewki, paprykę, każde warzywo w zasadzie, łącznie z surową cebulą:-D:-D Jak siatkę z zakupami znajdzie, to wgryza się w pomidory i cytryny:-D Owoce lubi wszystkie ale mniej niż warzywa, kasze młóci równo a zje, ale dość ( jak na niego) niechętnie : ziemniaki, mięso, chleb, przekąski ala chrupki:happy: Dzisiaj dostał herbatnika, chyba pierwszy raz- zjadł pół i wypluł:tak:

Możecie napisać jadłospisy Wasze bo dawno nie było tego:-) a znów mam dylemat czy nie daję za małych porcji. I jeszcze- z czym kanapki robicie ( chodzi mi o warzywa), ostatnio kiepsko z weną u mnie...

:tak: Dacie radę! Jest jeszcze Mały, elastyczny na zmiany. Ale chodzi o ilość jego jedzenia czy to co lubi a czego nie??
No musze sie za niego wziąść bo chyba dałam ciała na poczatku :baffled: i teraz są tego efekty...
A chodzi głównie o to co chce jesc a czego nie, choć ilościowo tez mógłby jesc mniej mleka a wiecej warzyw i innych rzeczy...

Z mlekiem chyba też przesadzam... Rano 210- 240 ( cos koło tego) , na noc tyle samo i w ciagu dnia raz kaszka lub jogurt, czasem to i to. Jak myślicie? A;e warzyw i owoców sporo, choć na te drugie ostatnio uważamy.
MamaM- najważniejszcze to wiedzieć co jest nie tak i próbować to zmienić! Dacie radę- Ty i Mati:)

Aestima u nas też rano i na spanie mleko z kaszką ale ok. 200-210 no czasem 220ml, ale wiecej nie wypije, no i w ciagu dnia je jeszcze mleko z kaszka - musze z tego napewno zrezygnowac
co drugi dzień Mati dostaje jogurt dla dzieci, a w pozostałe dni nic i musze mu cos wprowadzic, moze serek jakis - podobno po roku dziecko codziennie powinno wypijac 2 szklanki mleka krowiego :szok: lub zamienniki czyli jogurty, kefiry itp.
no i codziennie owocki niestety jeszcze słoiczkowe
a nas gorzej jest z obiadami bo Mati zjada tylko zupke i ostatnio znowu mało, o drugim daniu nie ma mowy wydaje mi sie ze zupka mu wystarcza

Słuchaj, to chyba nie jest za dużo mleka... MOże jeszcze dodaj kanapeczki z warzywkiem? A krowie dopiero po 3 r. ż cmoim zdaniem chyba , że w formie jogurtu, kefiru.

no właśnie to mleko z kaszką które Mati je o 11-11:30 musze zastapic wczesniejszym posiłkiem własnie jakas kanapka lub czyms podobnym tylko zeby tez brzdąc tego chciał :zawstydzona/y:
dzis w necie czytałam o tych jogurtach, kefirach i cos było o 2 szklankach, musze popatrzec zeby nie wprowadzac w błąd

reklama
Do góry