reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

U nas podsumowanie wyglądałoby tak:

06.30 - 180-200 kaszki na pepeti
10.00 - owoce (caly banan np, lub jablko) plus 1/2 Danio lub deser kupny (zadko)
13.30 (14.30) - obiadek (np dwie nabierki zupy (kolo 250ml), albo drugie - wczoraj 4 rozyczki brokula, marchew z groszkiem, jajecznica na wodzie z maselkiem)
16.30-17.00 - proponuje jej mise owocowa, albo kisiel, budyn itp...
20.30 - 220-240ml kaszki na noc
02.00 - mleko! odswietnie, ostatnio pluje nawet przez sen...

Bardzo ładnie ułożony plan dnia!
Chociaż dziwię się, że o 17 deser i dopiero po 20 kaszka - tyle godzin wytrzymuje?
U mnie nie ma sztywnych godzin wszytsko jest mniej więcej. Czasami po obiadku warzywnym po 1,5 h chce jeść Oliwierek (czasami marudził, marudził a ja nie wiedziałam że chce jeść bo warzywa przeleciały przez niego, do głowy mi nie przychodziło, że to może być na jedzenie).
edit. właśnie dziś tak było-przed 14 zjadł 2/3 słoiczka Hippa ziemniaki i królik pomieszane z 1/2 słoiczkiem dyni z ziemniakami Hipp a o 15.15 po spaniu wciągnął 140 ml bo już marudził.
Dlatego też po obiadku podaję mleko w różych odstępach czasu, po 1,5 po 2 albo po 3h. Prawdopodobnie kiedy obiadki będą już bardziej obfite i syte po obiadku będzie deser, póki co mleko. Potem od mleka do mleka ok 4h a w środku daję deser. Często jest tak, że mały po mleku po obiadku tak ładnie śpi, że po obudzeniu podaję znowu mleko bo minęło tyle czasu a wiem, że jest głodny więc z deserem mu nie wyskakuję - tym samym deser czasami przepada.
U mnie mniej więcej tak:
6-7 mleko przez sen
9-10 mleko z kaszką, kleikiem lub/i owocami przez sen butlą czasami lub łyżeczką
13-14 obiadek
a potem różne godziny:
mleko
deserek
po kapieli 19-20 mleko z kaszką owocową.
Czasami w środku jeszcze jakieś mleko się wkradnie jak obiadek wypada nam wcześniej. W nocy 24, 3 mleko. Wierzę, że jak nadejdzie pora mleko w nocy nam wypadnie.

Ostatnia edycja:
reklama
Etna fajny przepis na koktajl:tak: skorzystam na pewno.
Pass a ile płynów małej w takim razie podajesz? ile mała powinna pić? nie ma oporów przed innymi płynami?

Te kaszki na noc to pic na wode;-)

dziewczyny:confused: zastanawia mnie czy jak wleje wrzątek do butelki i do termoforu ze styropianu czy woda będzie w miarę ciepła po ok.3h :confused: w pociagu+droga do domu siostry to bedzie ok. 5.5h mysle ze jak nakarmie przed wyjsciem z domu ok.6 pozniej jakby ta woda byla ciepła mleko ok.9 w miedzy czasie owoca bym dala czy cos to powinien wytrzymać ... tylko czy ta woda nie wystygnie :confused: termos zwykły nei wchodzi w gre bo nie posiadam ;/

dziewczyny:confused: zastanawia mnie czy jak wleje wrzątek do butelki i do termoforu ze styropianu czy woda będzie w miarę ciepła po ok.3h :confused: w pociagu+droga do domu siostry to bedzie ok. 5.5h mysle ze jak nakarmie przed wyjsciem z domu ok.6 pozniej jakby ta woda byla ciepła mleko ok.9 w miedzy czasie owoca bym dala czy cos to powinien wytrzymać ... tylko czy ta woda nie wystygnie :confused: termos zwykły nei wchodzi w gre bo nie posiadam ;/

Powinna byc ciepla po 3h.

kasiula ja czesto korzystam z termosa tt taki czarny, wlewam wrzatek i po 3 godz nie jest mocno ciepla, ale jest letnia. Moj synek lubi takie mleczko nie wiem jak twoj, ale dla nas akurat do picia. Polecam jeszcze termosik miedzy ubranka czy pieluszki tetrowe wsadzic to sie tak szybko nie wychlodzi :)

cleo gratiulacje...

kilolku bardzo się cieszę że mały zaczął jeść :tak:

kasiula wiesz ja Ci powiem że mój termofor nie utrzymywał temperatury do 3 h .. jednynie do 1h
ale chyba był felerny bo zdaje mi się że termofor powinien utrzymać gorącą wofdę do 3 h wkońcu po to jest wyprodukowany;-)
najlepiej zrób sobie próbę raz .. to się przekonasz:tak:

Ula - mala podjada a to flipsa, a to banana, a to ciasteczko ryzowe - alw chce ja przeglodzic troszke zeby ladnie zjadla ta kaszke po kapieli i poszla luli. Np teraz (przed chwila) zjadla kanapki z maselkiem i serkiem homogenizowaym (nie chcialabys zobaczyc Idy i dywanika :) )

Pija do tego okolo 250-400 ml wody i herbatki (do oporu tyle ile chce w te upaly. Potrafi obalic flache na raz). Niechec dotyczy jedynie mleka.

reklama
Do góry