reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Cleo, po pierwsze gratuluje 100ml mleczka z butelki! Ale sukces1

Po drugie odp na pytanie. Z Maciejkiem(bo Alan na razie nic takiego nie moze) robilam tak, ze maselko dostawal do piewszych zupek(i dalszych), a przetwory mleczne zaczelam podawac mu ok 9-10miesiaca zycia. Dawalam Danio, nie danonki.
A czy danonki nie są czasem od 3 roku życia????????

reklama
10448.jpg

ja dawalam taka ale żadnej roznicy nei widzialam

U nas podsumowanie wyglądałoby tak:

06.30 - 180-200 kaszki na pepeti
10.00 - owoce (caly banan np, lub jablko) plus 1/2 Danio lub deser kupny (zadko)
13.30 (14.30) - obiadek (np dwie nabierki zupy (kolo 250ml), albo drugie - wczoraj 4 rozyczki brokula, marchew z groszkiem, jajecznica na wodzie z maselkiem)
16.30-17.00 - proponuje jej mise owocowa, albo kisiel, budyn itp...
20.30 - 220-240ml kaszki na noc
02.00 - mleko! odswietnie, ostatnio pluje nawet przez sen...

U nas podsumowanie wyglądałoby tak:

06.30 - 180-200 kaszki na pepeti
10.00 - owoce (caly banan np, lub jablko) plus 1/2 Danio lub deser kupny (zadko)
13.30 (14.30) - obiadek (np dwie nabierki zupy (kolo 250ml), albo drugie - wczoraj 4 rozyczki brokula, marchew z groszkiem, jajecznica na wodzie z maselkiem)
16.30-17.00 - proponuje jej mise owocowa, albo kisiel, budyn itp...
20.30 - 220-240ml kaszki na noc
02.00 - mleko! odswietnie, ostatnio pluje nawet przez sen...

Wszystko fajnie, ale co z białkiem którego dziecko tak bardzo teraz potrzebuje do wzrostu i budowy kości, zębów itd...?
Konsultowałaś to z kims? No bo wiesz - troche mało tego mleka... :confused:

Wszystko fajnie, ale co z białkiem którego dziecko tak bardzo teraz potrzebuje do wzrostu i budowy kości, zębów itd...?
Konsultowałaś to z kims? No bo wiesz - troche mało tego mleka... :confused:

Ona je bardzo duzo ryb i jaj - nic na to nie poradze, niestety. Tak konsultowalam. Nie bede jej traktowac jak gesi na upas i nie wsadze jej rurki do gardla. Podobno mam sie cieszyc ze JESZCZE je w ogole mleko, bowiem sa dzieci ktore wczesniej je "rzucaja".

Staram sie przemycic jej jak najwiecej - np robie bardzo gesta papkowata kaszke z mlekiem (gestym 2xmiarek wiecej) i polewam tym owoce. Mala chce czy nie je z bananem (ktorego uwielbia) czy innym owocem.

Danonki podobno sa, ale i Danio chyba tez. Jadawalam Danio, nie bylo zadnych reakcji. To tak samo jak ktos teraz podaje np cytrusy czy truskawki. Niby sa powyzej roku czy dwoch. Albo czekolada(zawierajaca kakao) a sa kaszki z nia zdaje sie od 9go miesiaca.

jesli chodzi o truskawki to mowia ze po roku bo uczulaja, aled jak kogos nie uczulaja to mozna dac wczesniej
I my tez tak zrobilismy :)))
od tygodnia dostawal najpierw po pół truskawki i potem calą, a dzisiaj dostał koktajl mleczny
w Skladzie:
3 truskawki
3/4 jablka
1/2 banana
3 miarki mleka modyfikowanego
90ml wody
2 miarki kaszki bezsmakowej ryżowej

najpierw zrobilam mleczko, potem dalam kaszkę i zmiksowane owoce

Maly wciagnął na śniadanko przez butelkę ze smoczka 3-przepływowego jak szalony, wyszło nam 210ml, nam nadzieje że uczulenia nie będzie po truskawkach.

no widzicie z tym mlekiem to roznie, na opakowaniu piszą że trzy porcje po 210 i koniec, a dla nas to mało i co mam zrobic.
daje małemu rano ok 8 kaszkę z owockami (2miarki mleka)
potem o 11 mleko (7 miarek)
potem mamy obiadek o 14
o 17 kaszka z owocami i (2 miarki mleka) od nie dawna bo najchetniej to by wypil mleko (7 miarek)
o 20 mleko (7 miarek)
no i w nocy jeszcze cyc ok.3 i 6 rano

jak przestane w nocy cyckowac to znowu podac porcje mleka, peknie mi po tym mleku, a najlepsze ze mu smutno jak sie skonczy

A czy danonki nie są czasem od 3 roku życia????????

Są. I mimo że ta informacja widnieje na ich stronie to nie mogę mojej mamie przemówić do rozsądku i daje je Miłoszkowi. Ech.

W necie jest dużo na ten temat informacji typu:

"Z wapniem w Danonkach to jeden wielki pic na wodę. Jest wiele innych produktów które w takiej samej gramaturze zawierają taka sama lub większą ilość wapnia.

Nie rozumiem tego pędu w kierunku podawania dzieciom Danonków i kolorowych serków. Nic one dobrego dzieciom nie dają poza barwnikami konserwantami, cukrem. Te wszystkie dodatki pod katem zdrowotnym niwelują pozytywne działanie wapnia i białka. "

Co do mleka-Julia odmówiła mleka w wieku 7-8 miesięcy i nie chciała kaszek. Jedynie jogurty naturalne z owocami lub serki wanilinowe.

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry