reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mój noworodek ciągle płacze

Witam
Mam 3 i pół tygodniowego noworodka, córka jest karmiona głównie piersią i dokarmiana mm (butelka lub dwie dziennie), bo ma niskie przyrosty wagi na samej piersi. Nocami dość dobrze śpi, ok 20 zasypia i do 7-8 śpi, budzi się na karmienie co 2 lub 3 godziny, pije ok 15-20 min po czym idzie dalej spać w swojej dostawce. Natomiast za dnia jest dramat, drzemki jeśli już to max 30 min ale największy problem jest taki że ciągle płacze i nie wiem już dlaczego :( oczywiście pierwszą myślą jest głód, ale czasem to nie jest takie oczywiste np. Jest karmiona z dwóch piersi aż przestanie chcieć (nawet po pół godziny z każdej), zasypia ja odkładam ją po czym albo leży 5 min u budzi się z wrzaskiem albo w ogóle nie zasypia tylko od razu wrzeszczy. Ok można pomyśleć że nie chciała być odłożona ale nie uspokaja się już w ogóle nawet jak ja wezmę przytulam bujam itd. Jedyne co pomaga na te ataki histerii to przystawienie do piersi. Czy to możliwe że ona jest wiecznie głodna pijąc z mojej piersi i stąd ten płacz? Po mleku modyfikowanym jest spokojna. Karmień jest więcej niż standardowe 8-12, całymi dniami nic nie robię tylko karmie albo śpię z nią na sobie bo nie daje się odlozyc. Nawet na spacer nie da się wyjść bo jest płacz. Nie mam już siły, codziennie płaczę i myślę czy nie przejść całkowicie na mm, wtedy przynajmniej będę wiedzieć czy się najada. Ale ciągle się waham, boję się czy nie będę żałować bo wiem że teraz jest okres stabilizacji laktacji i kiedys minie. Ale przetrwanie każdego kolejnego dnia z ciągłym jej płaczem i karmieniem to męka, chodzę wiecznie zestresowana i macierzyństwo w ogóle mnie nie cieszy.

reklama
pytanie: czy kiedy placze, pręży sie? Moze to kolki? Jesli tak, mozesz sprobowac np podac kilka kropli espumisanu.
Moze tez byc, ze ma teraz bardzo silny odruch ssania i moze nie za kazdym razem to glod? Probowalas podac smoczek?
Albo moze byc tez tak, ze twoja corka jest tzw high-need baby.
Warto tez pamietac, ze dziecko do 6 miesiecy bedzie fluktuowac na tych wagowych centylach, to jest okej, one sobie te wage z czasem dostabilizuja. Wiele dzieci nie przybiera “tabelkowo”, szczegolnie na samym poczatku. Moze tez byc tak, ze jesli byla wysoka waga urodzeniowa, to na poczatku przyrosty niskie. U mnie tak bylo.
Trzymaj sie

Z
pytanie: czy kiedy placze, pręży sie? Moze to kolki? Jesli tak, mozesz sprobowac np podac kilka kropli espumisanu.
Moze tez byc, ze ma teraz bardzo silny odruch ssania i moze nie za kazdym razem to glod? Probowalas podac smoczek?
Albo moze byc tez tak, ze twoja corka jest tzw high-need baby.
Warto tez pamietac, ze dziecko do 6 miesiecy bedzie fluktuowac na tych wagowych centylach, to jest okej, one sobie te wage z czasem dostabilizuja. Wiele dzieci nie przybiera “tabelkowo”, szczegolnie na samym poczatku. Moze tez byc tak, ze jesli byla wysoka waga urodzeniowa, to na poczatku przyrosty niskie. U mnie tak bylo.
Trzymaj sie
Nie zawsze sie pręży jak płacze. Czasami sie popręży ale zrobi kupke i przestaje i obywa się płaczu ale ewidentnie jakieś problemy trawienne są (choć jak u niemal każdego noworodka jeszcze niedojrzały układ trawienny). Czy ten espumisan mogę podać jak jeszcze nie skończyła miesiąca? Bo tak pisze na opakowaniu.
Smoczki próbuję podawać i czasem ciumka ale chyba nie umie jeszcze dobrze chwytać bo ciągle jej wypada.
Waga początkowa nie była wysoka 3230, spadła do 3060 a potem zaczęła pomału rosnąć. W 2 tygodniu osiągnęła tą wagę urodzeniową ale była dokarmiana, pediatra powiedziała że jest na dolnej granicy normy.
Teraz np piła z obu piersi po ok 30 min z każdej i dalej płakała. Podałam jej mm i wypiła połowę porcji (60 ml) i dopiero się uspokoiła, poszła spać. Czy może być tak że to moje mleko dzienne jest mniej odżywcze np przez stres? Niestety ale jej płacz powoduje u mnie wysoki poziom stresu :( tak jak napisałam wcześniej nocne karmienia wydają się być efektywne bo dobrze po nich zasypia. Nie dodałam że karmię przez kapturki bo mała nie chce złapać brodawki, może to też ma jakiś wpływ…

Z

Nie zawsze sie pręży jak płacze. Czasami sie popręży ale zrobi kupke i przestaje i obywa się płaczu ale ewidentnie jakieś problemy trawienne są (choć jak u niemal każdego noworodka jeszcze niedojrzały układ trawienny). Czy ten espumisan mogę podać jak jeszcze nie skończyła miesiąca? Bo tak pisze na opakowaniu.
Smoczki próbuję podawać i czasem ciumka ale chyba nie umie jeszcze dobrze chwytać bo ciągle jej wypada.
Waga początkowa nie była wysoka 3230, spadła do 3060 a potem zaczęła pomału rosnąć. W 2 tygodniu osiągnęła tą wagę urodzeniową ale była dokarmiana, pediatra powiedziała że jest na dolnej granicy normy.
Teraz np piła z obu piersi po ok 30 min z każdej i dalej płakała. Podałam jej mm i wypiła połowę porcji (60 ml) i dopiero się uspokoiła, poszła spać. Czy może być tak że to moje mleko dzienne jest mniej odżywcze np przez stres? Niestety ale jej płacz powoduje u mnie wysoki poziom stresu :( tak jak napisałam wcześniej nocne karmienia wydają się być efektywne bo dobrze po nich zasypia. Nie dodałam że karmię przez kapturki bo mała nie chce złapać brodawki, może to też ma jakiś wpływ…
A jak jest z wędzidełkiem? U mojego synka było za krótkie. W szpitalu powiedzieli, że jest super, więc zaufałam. Potem pojawiły się problemy z kp, dokarmiałam mm i w 4 miesiącu przeszłam na samo mm. Konsultacja z neurologopedą potwierdziła, że ma za krótkie wędzidełko i to było powodem problemów z kp. Też słabo przybierał na wadze, korzystałam z kapturków, bo tylko tak łapał pierś. U nas też było mnóstwo płaczu i mało snu, syn do dzisiaj jest typowym hnb (ma 1.5 roku).

Czy może być tak że to moje mleko dzienne jest mniej odżywcze np przez stres?

Nie. Ale jeżeli chcesz dalej karmić piersią to ja skonsultowałabym to z cdl.
Generalnie z piersi mleko leci cały czas. Wypływy mleka są regularnie, nie da się piersi opróznić do zera, więc to nie jest tak, ze ciągnie na sucho, bo zawsze coś tam poleci. Laktacja musi się rozkręcić, a podawanie mm ten proces zaburzy, bo mm jest cięższe, wolniej się trawi, więc dziecko będzie robiło dłuższe przerwy.
Możecie sprawdzić wędzidełko. Ale ja bym spróbowała zrobić sobie dzień lenia. Tzn leżycie sobie na lajcie w łozku/na tapczanie, drzemiecie, karmicie się, przytulacie. Wstajesz tylko jak musisz ;) pooglądaj sobie jakiś serial, poczytaj książkę, potulcie się dużo i zobaczysz, czy to coś zmieni w kwestii nastroju.

Mi też to wygląda na wzrost zapotrzebowania na mleko i mówiąc wprost- zamawianie większej produkcji 😉 mleko z piersi zawsze jest odżywcze. Mm zaburzasz laktację. Sprawdź podstawę- napięcie mięśniowe, wędzidełko. Jeśli jest ok, przystawiaj, przystawiaj i jeszcze raz przystawiaj. Dziecko w tym wieku ma prawo wisieć na piersi

A może jej zimno? Próbowałaś ją ciepłej ubrać? Noworodki lubią 3C - ciasno, ciepło, cicho:) I zanim zostanę zjedzona, że dzieci nie wolno przegrzewać to dodam tylko, że jestem mamą ciepłolubnego dziecka i mam w nawyku odkładanie dziecka do ciepłego łóżka, ubieranie na cebulkę oraz zawsze mam kocyk pod ręką:)

reklama
Dzięki za odpowiedzi. Ona płacze tak dużo pomimo bardzo częstych karmień także zaczęłam kwestionować czy na pewno chodzi o głód. Czasem kiedy płaczę po jedzeniu, po przystawieniu do drugiej piersi odpycha się od niej tak jakby nie chciała ssać. W ciągu ostatniego tygodnia przybrała 300 g. Zastanawiam się po prostu czy mogą być inne powody tego płaczu np coś ją boli wewnętrznie. Wędzidełko jest ok. Idziemy też do fizjoterapeuty sprawdzić napięcie. Spróbuję espumisan na kolki. Może to być też przemęczenie bo w dzień praktycznie nie ma drzemek, a jak już się udaje zasnąć to na max 30 min :/

Do góry