reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

moja dzidzia juz ma - chwalimy sie co już mamy lub co kupiliśmy

Ponko ja kiedyś Nimfii wklejałam aukcje z mutsy,nie był wcale drogi.Mi się też bardzo one podobają.
Mura z resztą też,chociaż w mutsy jest napewno opcja,ze spacerówka jest przodem do rodzica,a Mura nie wiem czy tak ma.
Haszkal Emme miała moja koleżanka,ale tylko spacerówkę.Była zadowolona bo to wózek naprawde nie do zdarcia,ale troche drogi:sorry2:

Ostatnia edycja:
reklama
Ja niestety nie bardzo się interesuję wózkami, więc nawet nie wiem, co mają moi znajomi ;-)

Kupiłam wczoraj dwa bodziaki z tej aukcji, do tego zółtą czapeczkę-kąpielówkę i żółte niedrapki :-) Ale mnie ucieszyły te drobne zakupki :tak:

Leika a ty nie bdziesz używała wózka tylko chustę? czy masz wózek po starszakach?
Takie małe zakupki a tyle radości:tak:

Leika a ty nie bdziesz używała wózka tylko chustę? czy masz wózek po starszakach?
Takie małe zakupki a tyle radości:tak:

Zgodnie z prawdą byłoby powiedzieć : i to i to ;-) Tzn mam wózek, x-lander właśnie już 5 letni, po synku; ale przy małej używałam go tylko do spania małej na ogrodzie, w czasie popołudniowych drzemek. Na spacery i zakupy chodziłam tylko z chustą. Jak miała rok i zrobiła się ciężka, to oprócz chusty używałam na zakupach lekkiej parasolki. Ja nie jestem zwolenniczką wożenia dzieci w wózkach aż do przedszkola, a takie rzeczy niektórzy ludzie robią, u mnie odkąd maluchy nauczyły się chodzić i biegać wózek i chusta szły w odstawkę i były używane coraz rzadziej...
Więc pewnie kupię teraz nową spacerówkę x-lander (bo nasza jest już po tylu latach mocno zużyta, mimo że mobilna; a x-landera, żeby nasza gondolka pasowała) - ale nadal zamierzam nosić głównie w chuście - bo to naprawdę jest mega fajne i mega wygodne, zwłaszcza jak się ma starsze dzieci :tak: Chusta też doskonale sprawdza się w domu, przy kolkach, usypianiu, zabawie ze starszakiem czy porządkach domowych - ma się wolne ręce, można zrobić wszystko. Ja bardzo polecam zakup chusty każdej mamie.

A jaką polecasz chustę?,bo wiem ,ze jest kilka opcji
W tamtym roku byłam na warsztatach motania i miałam chustę pożyczona od koleżanki,ale było ona jak dla mnie strasznie gruba,czy wszystkie takie są?
Ja jeszcze myślę MT.

Też się zastanawiałam nad chustą, bo to przecież dodatkowe poczucie bezpieczeństwa dla malucha. Czuje rytm kroków mamy, jej bicie serca, czyli wszystko to, co już zna od dłuższego czasu. Tylko Leika, czy po paru godzinach w maluchem w chuście czuje się mocno kręgosłup? Bo ja o to się jedynie boję, ale tak czy inaczej na chustę jestem zdecydowana.

Ta chusta to jest dobra sprawa i na pewno sie sprawdzi w domciu kiedy dzieciatko ma kolki,odciazy sie rece no i dzieciatko sie bedzie czulo jak w brzuszku u mamy :tak:

MT nadaje się dopiero dla dzieci samodzielnie siedzących, od ok 8 m-ca życia.

Ja powiem tak, jeśli kasa nie jest aż tak ważna, to polecam na początek chustę elastyczną - jest lepsza dla niedoświadczonych noszących, lekka, banalnie prosta w wiązaniu (nie ma problemów z dociąganiem, tak jak w tkanej) i jest tańsza od tkanej. Jej jedyne dwa minusy to to, że jest mniej przwiewna, ale to ma znaczenie przy dzieciach letnich, u nas nie będzie problemu - i drugi, że nie nadaje się do starszych, cięższych dzieci, posłuży tylko kilka miesięcy. Koło 4-6 miesiąca życia dziecka, jak pokochacie noszenie,to zmienicie ją na tkaną.
Jeśli kasa jest jednak najważniejsza, to lepiej zacząć od razu od tkanej, bo to chusta "na zawsze" można w niej nosić od noworodka do przedszkolaka - tylko nauka wiązania jest trudniejsza, bo dziecko nie może "wisieć" na rodzicu, musi dokładnie do niego przylegać. Za to w każdym większym mieście mają oddziały Klubu Kangura, można wybrać się na spotkanie i doświadczone mamy nauczą wiązać i dociągać chustę :-)

Co do obciążenia kręgoslupa - prawidłowo dociągnięta chusta powoduje, że ciężar dziecka staję się ciężarem ciala matki, co więcej w odróżnieniu od noszenia dziecka na rękach, nosząc w chuście nie pochylamy się do przodu, więc kręgosłup (i ręce!) nie bolą od noszenia. W dodatku nosząc systematycznie od niemowlęctwa, wzmacniają nam się mięśnie i noszenie 1,5 roczniaka nie będzie żadnym problemem, a już na pewno sto razy mniejszym, niż gdy zaczniemy nosić dopiero duże dziecko.
Dlatego warto zacząć przygodę z chustą jak najszybciej.

haszkal sama na zywo nie widziałam wózka Emaljunga, ale słyszałam, ze są świetne. Tylko trochę drogie.

Leika gratuluje małych słodkich zakupów:-)

reklama
a czy oglądałyście albo znacie kogoś kto ma Emmaljungę? z tego co wiem, mają chyba największą gondolę i są lekkie... Mi się one bardzo podobają.
u mnie są bardzo popularne ale jakoś nigdy się im nie przyglądałam
Ponko ja kiedyś Nimfii wklejałam aukcje z mutsy,nie był wcale drogi.Mi się też bardzo one podobają.
Mura z resztą też,chociaż w mutsy jest napewno opcja,ze spacerówka jest przodem do rodzica,a Mura nie wiem czy tak ma.
Haszkal Emme miała moja koleżanka,ale tylko spacerówkę.Była zadowolona bo to wózek naprawde nie do zdarcia,ale troche drogi:sorry2:
mura ma obracane siedzisko ,czyli i przodem i tyłem można ;-)
A jaką polecasz chustę?,bo wiem ,ze jest kilka opcji
W tamtym roku byłam na warsztatach motania i miałam chustę pożyczona od koleżanki,ale było ona jak dla mnie strasznie gruba,czy wszystkie takie są?
Ja jeszcze myślę MT.
mam MT którego sporo używałam , kupiłam je jak leciałam sama z Kubą do NO i dzięki temu miałam na lotnisku wolne ręce , a potem przy gotowaniu też się sprawdziło bo siedział na plecach i przez ramię patrzył co robię ,a nie wisiał na nogawce ;-)

zgadzam się z Leiką że na początek elastyczna jest dobra ,wiadomo markowe są drogie ale na allegro można kupić tańsze za ok 50-60 zł i wcale nie są gorsze :tak:

Do góry