reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania, USG, zdjęcia naszych fasolek....)

a ja tam może panikuję ale już raz poroniłam przez cytomegalię a toxo to podobne g...o, więc nic mi się nie stanie jak zrezygnuję z tych paru rzeczy na 3 miesiące....

reklama
hmm.. a jak nazywają się te badania? bo może miałam a nie wiem, a jak nie miałam to się upomnę na wizycie. To nie jest coś związane ze zwierzakami, bo moja mi się spytała czy mam kota czy coś, powiedziałam że nie i machnęła ręką:D.

Szuszu, Tymon

a ja tam może panikuję ale już raz poroniłam przez cytomegalię a toxo to podobne g...o, więc nic mi się nie stanie jak zrezygnuję z tych paru rzeczy na 3 miesiące....

Maggie, powiem szczerze że nigdzie w internecie nie czytałam (ani nie dostałam takich info od lekarza, czy położnej) informacji o tym, żeby truskawek nie jeść w ciąży ze wzgledu na toxo. Sama nie przechodziłam tej choroby, mam koty i jedyne na co muszę uważać to ich kupy i surowe mięso, tak powiedział lekarz. Warzywa i owoce trzeba myć porządnie i to powinno wystarczyć. Ale jak nie masz takiego parcia na truskawki jak ja to zrezygnuj dla własnego spokoju;-)

Ach..też mi się to imię bardzo podoba, ale mojemu A. niestety nie pasuje.
Toxo nie tylko można się od kota zarazić, z piaskownicy też można przynieść, z mięsa niedosmażonego czy surowego, niedomytych owoców i warzyw. Ja na twoim miejscu zrobiłabym to badanie.

Ja truskawy jadłam, ale z surowego mięsa radziłabym zrezygnować... tym bardziej ze coraz cieplej sie na dworze robi. A badanie na toxo nie jest obowiązkowe ale dla świętego spokoju zrobić mozna tylko że u mnie np koszt byl bardzo wysoki bo za całe badanie 150 zł.

sierpniowa Mama Adasia 2010 :-)

Maggie, doskonale Cię rozumiem, przy czym jako osoba lubująca się w skrajnościach, na okolicznośc toxo, w ciąży odpuściłam sobie też jogurty z truskawkami :) Serio. Pomijam kwestie związane z ilością toksycznych substancji zawartych w truskawkach, których nie da się przecież obrać (myślę, że o truskawki, które nie były pryskane jest dość trudno).

tak was czytam i się cieszę, że toxo już miałam i moje antyciała są stare- więc jestem bezpieczna i moje kochane truskawy wcinać będę kilogramami aż spuchnę:D
A tym cholerstwem można zarazić się nawet przesadzając kwiaty- wszędzie to świństwo siedzi

Zgodze sue z Akutan, nabrac sie tego cholerstwa mozna wszedzie tam gdzie koty maja kontakt tz ich odchody. Ja toxo i cyto mialam robione na samym pocztaku ciazy. Moze przydaloby sie powtorzyc dla swietego spokoju.
A teraz z mojej strony dobre wiesci:) odebralam wyniki z krzywej cukrzycowej po 2h mialam 122 przy 75ml wiec jest dobrze. Mam ograniczyc ciasta, nie jest to problem bo nie lubie ich tak mocno, a owoce moge dalej jesc, a 1 podwyzszony wynik byl spowodowany swietami-obzarstwem.

reklama
Do góry