reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze wizyty u lekarza (badania,wyniki,zdjęcia USG)

Protrombina - białko osocza uczestniczące w procesie krzepnięcia krwi. Protrombina jest nieaktywnym enzymem, który w obecności jonów Ca2+ i uwalnianej z uszkodzonych płytek krwi trombokinazy przekształca się na drodze proteolizy (odcięcia fragmentu cząsteczki przez trombokinazę) w aktywną postać - trombinę. Trombina katalizuje przemianę fibrynogenu w fibrynę, która uczestniczy w tworzeniu skrzepu
PCT - jest tak naprawde diagnostyczne gdy jest powyżej górnej granicy normy.

Wg najnowszej Interny - małopłytkowośc dotyczy 5% ciężarnych, pojawia sie w ostatnich tygodniach ciązy, ma zwyle łagodny ptrzbieg (PLT powyżej 70 tyś), ustepuje samoistnie ok tygodnia po porodzie. Nie wiąże sie z ryzykiem małopłytkowosci u płodu. Nie ma potrzeby leczenia gdy PLT sa powyżej 30-50 tyś.
Wredniaczku - spokojnie poczekaj do wizyty.
A sterydy sa bezpieczne, m.in sa podawane na rozwój płuc dziecka. SPOKOJNIE. Ale myślę, że u ciebie nie będzie potrzeby leczenia

Ostatnia edycja:
reklama
no myle ,ze tak zrobie..widzieli ze placze caly czas a przychodzii i mowili mi rozne przykre rzeczy..czulam sie jakbym naprawde robila wszytsko by zaszkodzic dziecku ..fakt lista lekow przyjmowanych jest ogroomna ,ale kazdy kto mi cos przepisywal mowil ze branie jest konieczne.....nawet przezkadzalo to,ze mam dwa oce pod glowa (z powodu problemow z oddechem)bo jak stwierdzili nie jestem zadna szlachcianka..przy usg krzyczeli ,ze mam odychac gora i nieruszac brzuchem mimo ze od poczatku trabie ,ze nie daje rady inaczej bo mam tak ze zasypiam nawet prawiena siedzaco i ledwo stalam na nogach po poltoragodzinnym usg ..jezscze pretensje ,ze maly jest taki ruchliwy (fajnie by bylo gdyby chociaz powiedzieli jak wynik.czulam ,ze przeszkadzam poprostu wszytskim ..jeszcze tekt typu.."jestes marudna jak babcia obok"..jest mnostwo rzeczy ,ktore bym opisala ale szkoda slow..a niechce sie stresowac bo znow cisnienie skacze ..

dodam tylko ,ze gdybym nie zawracala im glowy to nikt nie poinformowal by czy wszytsko jest ok..a usg niewiem czy dobrze wyszlo bo pani ,ktora wykonywala sapala ,ze ja i dziecko jestesmy zbyt szalenie i ciezko zbadac przeplywy..ostatecznie cos nabaknela ze ok..lecz przy wypisie nikt nie byl wstanie mi nic powiedziec bo niewiedzieli ze usg bylo robione..mam nadzieje ze moje wyjscie na wlasne zyczenie dzien przed nie zaszkodzi chociaz wiem ze to nie odpowiedzialme:(Vetka powiedz czy 25,5 (czyli chyba 0,2) bialka w moczu to jeszzce norma ?dzieki :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Protrombina - białko osocza uczestniczące w procesie krzepnięcia krwi. Protrombina jest nieaktywnym enzymem, który w obecności jonów Ca2+ i uwalnianej z uszkodzonych płytek krwi trombokinazy przekształca się na drodze proteolizy (odcięcia fragmentu cząsteczki przez trombokinazę) w aktywną postać - trombinę. Trombina katalizuje przemianę fibrynogenu w fibrynę, która uczestniczy w tworzeniu skrzepu
PCT - jest tak naprawde diagnostyczne gdy jest powyżej górnej granicy normy.

Wg najnowszej Interny - małopłytkowośc dotyczy 5% ciężarnych, pojawia sie w ostatnich tygodniach ciązy, ma zwyle łagodny ptrzbieg (PLT powyżej 70 tyś), ustepuje samoistnie ok tygodnia po porodzie. Nie wiąże sie z ryzykiem małopłytkowosci u płodu. Nie ma potrzeby leczenia gdy PLT sa powyżej 30-50 tyś.
Wredniaczku - spokojnie poczekaj do wizyty.
A sterydy sa bezpieczne, m.in sa podawane na rozwój płuc dziecka. SPOKOJNIE. Ale myślę, że u ciebie nie będzie potrzeby leczenia

Dziękuje Vetko! Naprawdę mnie uspokoiłaś :-) super z Ciebie babeczka ;-)
Przełożyłam wizytę u gina z jutra, na dziś, tak więc idę się "robić na bóstwo" ciekawe co ginek na to i jak tam moja szyjka :tak:

napisałam posta i się komp zawiesił:wściekła/y:
a więc od nowa...
juliaidaro kochana bardzo mi przykro że tak Cie potraktowali, niektórzy nie powinni pracować w takich zawodach:no: jeśli tylko jest możliwość to do porodu jechałabym gdzie indziej...życzę Ci z całego serca, żeby Twoje ciśnienie nie szalało, a przy porodzie znalazł sie personel medyczny z prawdziwego powołania:tak:

a my po wizycie - szyjka już miękka, ale jeszcze "wysoko" , skurcze które mam po prostu przygotowują do porodu, na chwilę obecną nic nie zapowiada rychłego porodu ale wszystko się może zdarzyć, więc jak zaczną się pojawiać regularnie to do szpitala - tyle to i ja wiem:-D kolejna wizyta 11 marca w dzień terminu:tak: 3 dni wcześniej jak będe w dwupaku to mam przyjechać tylko na ktg, zrobić badanie krwi, żeby ocenić czy jest jakaś poprawa
na nieszczęsną morfologie mam brać żelazo i witaminki - ale gin tak jak I Ty Vetko pocieszył, że na razie tragedii nie ma, martwić się trzeba poniżej 10:tak:
no i jeśli pojawią się wszelkie niepokoje związane z ruchami tj. za słabe, albo bardzo silne to mam jechać na ktg sprawdzić czy wszystko ok... to chyba tyle;-)

ja juz po wizycie u poloznej
Wszystko standardowo, mocz, cisnienie, mierzenie brzucha, sluchanie serduszka. Koniec
akurat trafilam na taka polozna od ktorej zbyt wiele nie szlo sie dowiedziec, wiec wiem tyle ile przed wizyta :p
Cisnienie 100/56 ale to u mnie norma w ciazy...
Jak nie urodze to nastepna wizyta za 2 tygodnie ;-)

ja juz po wizycie u poloznej
Wszystko standardowo, mocz, cisnienie, mierzenie brzucha, sluchanie serduszka. Koniec
akurat trafilam na taka polozna od ktorej zbyt wiele nie szlo sie dowiedziec, wiec wiem tyle ile przed wizyta :p
Cisnienie 100/56 ale to u mnie norma w ciazy...
Jak nie urodze to nastepna wizyta za 2 tygodnie ;-)

ale to wszystko wskazuje na to że jest dobrze:-) więc wpożo:-D

patik - gratulacje że u ciebie też wszystko dobrze:-)

reklama
Do góry