reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie „Butelkowe S.O.S. - chwila, która uratowała nasz dzień” i opowiedz, jak butelka pomogła Ci w rodzicielskim kryzysie! 💖 Napisz koniecznie Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców. Ekspres i sterylizator z osuszaczem od marki Baby Brezza

reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

U mnie wymaz pobrany był tylko z pochwy, a badanie na NFZ darmowo :-) (ginka powiedziała, ze póki co jest darmowe, bo nie dostała dokładnych wytycznych ze szpitala).
MajaPolka - nie jestem pewna, ale przy cc GBS chyba nie jest konieczne, bo dziecko nie przechodzi przez pochwę
Dariaa - kontroluj ruchy, jak tylko będzie coś nie tak, jedź na ktg do szpitala

reklama
dzieki dziewczyny:*
Jak byłam ostatnio u lekarza poltora tygodnia temu to szyjke miałam skrocona i rozwarcie na 3cm i powiedziala ze wg niej moze zaczac sie w kazdej chwili. Wiec kazala mi juz nie przychodzic. powiedziala ze jakbym w razie nie urodzila do 11go (w co jednak watpi) to mam do niej zadzwonic i jak chce to mam przyjsc. Ale wiadomo ze wolalabym juz do niej nie isc i nie placic znow 150zl. Tylko od razu do szpitala. Wiec jakby co to w srode pojade niech zrobia to ktg w koncu i zobacza jak tak sie sprawa ma..

Ja już po wizycie. Mała waży już koło 3500g - a miała być niby malutka ;P Wszystko z nią dobrze. Gorzej ze mną. Lekarz się zmartwił tym że mam bardzo opuchnięte nogi, i znowu ciśnienie wysokie. Dostałam skierowanie do szpitala. Jeśli tylko w domu będę miała ciśnienie podwyższone to od razu mam jechać do szpitala.

Dziewczyny a mam takie pytanie, czy przyjmą mi skierowanie do szpitala od lekarza który nie jest z Gdańska - bo ja chodzę do lekarza nie w Gdańsku, tylko w mieście rodzinnym - ale rodzić chciałabym w Gdańsku. ??

Jolka, dobrze, że z malutką wszystko ok:) A Ciebie jak bardzo będą chcieli zatrzymać, to nie protestuj:) Będziesz pod stałą kontrolą, a do końca już niewiele zostało, dasz radę:)
Daria, mi też gin umówił wizytę dzień po terminie, żeby zrobić usg, sprawdzić jak tam młody, ile jest wód itp. A póki co, zrób tak jak radzi Hope, pojedź do szpitala i powiedz, że lekarz prowadzący zalecił zrobienie zapisu:) Wtedy się dowiesz co i jak:)

Jolka - super że z malutką wszystko OK. A ty nóżki do góry a jakby coś się działo to do szpitala.
Daria - pewnie że cię przyjmą, w każdym szpitalu. Nie ma znaczenia jaki lekarz wystawił skierowanie.

Ja zauważyłam, że tak od paru dni puchną mi o dziwo nie nogi a ręce - obrączki nie mogę zdjąć.
Poza tym postanowiłam, że na KTG pojadę po południu jak P. wróci z pracy. Nie będę tam leciała na złamanie karku bo i tak nie czuję żadnych skórczów na razie. Tak to mnie mężuś zawiezie i przywiezie a w razie co to będzie miał kto jechać po torbę gdyby chcieli mnie zostawić.

Ja zauważyłam, że tak od paru dni puchną mi o dziwo nie nogi a ręce - obrączki nie mogę zdjąć.

A ja wczoraj rano jak spojrzałam na swoje stopy, to nie mogłam wprost własnym oczom uwierzyć - znowu były "moje" hhaha, bo od jakiegoś miesiąca stale były nabrzmiałe. Jeszcze nigdy nie zachwycałam się tak własnymi stopami hahahaha, ale jak chciałam założyć bransoletkę drewnianą, to się zdziwiłam - nie było mowy, żeby ją wcisnąć. Bo obrączki i pierścionków nie zakładam juz dawno...

Jolka malutka całkiem spora i nie taka mała, gratuluję dobrego wychowu, hi hi ;-):-)
Ja mam KTG jutro i znowu te same obawy czy kolejny raz nie będą kazali zostać na oddziale nie tego szpitala co sobie życzę. Ach te dzieci, uparte i nieliczące się z naszymi planami.

reklama
Znalazłam w necie info : (a jednak grożne i przy cc :/ )

GBS mogą przeniknąć przez nieuszkodzone błony płodowe, a planowe cięcie cesarskie (CC) nie zapobiega przeniesieniu zakażenia od matki do płodu. Mimo iż istnieje ryzyko transmisji zakażenia w czasie CC wykonywanego przed rozpoczęciem się porodu i przy zachowanej ciągłości błon płodowych, jest ono bardzo małe. Dlatego też ryzyko związane z profilaktycznym stosowaniem antybiotyków może przewyższać oczekiwane korzyści. (...)
W rzadkich przypadkach, kiedy ciężarna kobieta lub jej lekarz chcą zastosować profilaktycznie antybiotyki przed planowym CC, należy to zrobić w chwili rozpoczęcia operacji.

Ciekawe, czy zdaze odebrac wynik itp skoro wizyta dopiero w środę, i co na to moj gin... czy wogole zrobi ten wymaz.. F...k

Do góry