reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty u lekarza i zdjęcia usg

A lekarz co, wyrocznia? :-) Mi się szyjka skraca, miękka od 6 miesiąca a tu proszę, 35 tydzień zaczynamy a mała nigdzie się nie wybiera i nikt mnie nie straszy, że zaraz rodzę.
Mimi
jak dziewczyny radzą, dużo leż, odpoczywaj, niech dzidziuś koło 3 kg ma to można spokojnie rodzić :tak: Lekarze często wydają wyroki na wyrost.

reklama
laski jestem załamana :(
moja lekarka ma urlop, a że w ostatnim czasie odczuwalam więcej skurczy postanowiłam pójść do innego lekarza aby skontrolował czy wszystko ok z szyjka, bo podczas ostatniej wizyty stwierdzila, że skróciła sie o 1 cm do 28 mm.
ku mojemu zdziwieniu okazało się, że szyjka ma nie 28 mm a 36 czyli całkiem normalnie, ale za to mam łożysko III stopnia. mała waży ok 1600 gram, co lekarz uważa, że jest za mało jak na ten etap ciąży i skierował mnie do szpitala... uważa, że łożysko nie pracuje jak powinno i dlatego mała jest taka mala. wiecie... spodziewałabym sie wszystkiego ale nie tego... spodziewalabym sie krótszej szyjki ale nie problemów z łożyskiem, przecież chodze na wizyty regularnie, czy wcześniej nie było widać, że coś jest nie tak????????????????

Bra nie denerwuj się na zapas, na twoim miejscu pojechałabym do szpitala zrobić dokładne badania tak jak cię lekarz skierował. Jak widzisz lekarze mylą się i różnie interpretują to co widzą na USG, stąd różnice w długości szyjki ale też w wielkości dziecka. 1600 w 32 tygodniu to nie jest bardzo mało, średnia w tym okresie wynosi 1800 gram więc niewiele odbiega od średniej. Ostatecznie noworodek może mieć 2600 albo 4600 i oba są donoszone. Różnica w wadze z USG może wynosić nawet pół kg, też jest orientacyjna.

Niepokojąca jest zbytnia dojrzałość łożyska, III stopień powinien być w ostatnich dwóch tygodniach ciąży, jeśli twoje zostało prawidłowo ocenione, bo też nie ma 100% pewności.
W szpitalu zbadają jak dzidzia przybiera na wadze, jakie są przepływy, co jest przyczyną takiej dojrzałości. Jeśli diagnoza się potwierdzi zostaniesz mamą trochę wcześniej, ale masz już 32 tygodnie niemal skończone, jeszcze 2 tygodnie i można spokojnie interweniować a może wcale nie będzie trzeba.

Nie martw się, ważne, żebyście były stale monitorowane :tak:

mam się stawić jutro na 9 rano :( lekarz powiedzial, że potrzymają mnie kilka dni aby sprawdzić jak mała przybiera na wadze itp

HOPE super to wytlumaczylas, czlowiek sie non stop czegos dowiaduje. Wcale sie nie dziwie ze Bra sie denerwuje, bo czlowiek ufa lekarzom i oczekuje, ze idac do fachowca uzyska wiarygodne informacje. Wiadomo, ze kazdy lekarz inaczej interpretuje wyniki, ale dziwne jest, ze jeden mowi o jednym a drugi o czyms kompletnie innym.
Bra dobrze, ze pojdziesz do szpitala, bo choc to moze nie najprzyjemniejsze miejsce to jedak zrobia wszystkie badania i moze bedziesz spokojniejsza.

Trzymam mocno kciuki, zeby bylo dobrze.

dzięki dziewczyny
hope ty zawsze potrafisz rzeczowo odpowiedzieć na wątpliwości każdej z nas, buziaki ci za to :***
stresuję się niesamowicie, choć wagą póki co się nie przejmuje, bo mala była niekorzystnie ułożona i podejrzewam, że jutro, jeśli się przekręci będzie już wyższa, ale kwestia łożyska mnie przeraża.
to dopiero 32 tydzień, mała nie ma nawet 2 kg... trzymajcie za nas kciuki dziewczynki

Bra nie ma za co :-**

Póki co malutka rośnie prawidłowo, a to znaczy, że ma i tlen i pożywienie i nawet jeśli okazałoby się tfu tfu, że łożysko sobie nie radzi, to proces dopiero się zaczął. Wtedy najlepiej będzie jeśli żabka urodzi się wcześniej, można będzie ją szybciutko dokarmić na zewnątrz. I nie dopiero 32 tydzień, już 33 niemal, to już nawet nie wczesne wcześniactwo. Będzie dobrze, nie z takich problemów majówki się już wywinęły :tak:

Tak wygląda maluszek z 33 tygodnia ciąży :-)

premature_zoom.jpg

Koniecznie daj nam znać czy diagnoza w szpitalu się potwierdziła, może tylko na strachu się skończy :tak:

reklama
Do góry