reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Nasze wizyty, wyniki badań, zdjęcia z USG

reklama
A mi się wydaje, że lepiej wcześniej wiedzieć, że coś jest nie w porządku, niż za późno. 28tc to zdecydowanie za późno na takie badanie.

przesiew robi się między 24-28tc, wyjątkiem jest cukrzyca w poprzedniej ciazy, b. szybki przyrost wagi mamy i/lub dziecka i wysoki cukier w pierwszym trymestrze ciazy - wtedy lekarz zleca wczesniej. Ale to je ryzyko bo wcześniej mozna nie miec nietolerancji glukozy, a później wraz ze wzrostem łożyska i dziecka może się pojawić.
No i jeszcze jedno, cytryna zaburza wyniki, nie polecam wciskania jej do roztworu. I oczywiście 2 godziny siedzenia na pupie niestety, bo ruch te z obniża cukier.
Ja idę w piątek i już się boję, bo nadal na czczo mam mdłości :-(

Mam wyniki:
Glukoza na czczo we krwi żylnej
Glukoza (jedn. tradyc.)

73,6 mg/dl 70,0 - 99,0
Glukoza po 50g glukozy - oznaczenie po 1h

Glukoza (jedn. tradyc.)

136,7 mg/dl
Także chyba ok, ale za to w morfologii za dużo leukocytów i neutrocytów - mówiłam,że coś mnie rozbiera:baffled:
A w moczu już w ogóle sajgon, ale próbka na 100% zanieczyszczona grzybem (fuck a myłam się przed sikaniem). Wysokie leukocyty, drożdżaki (nic dziwnego) i liczne bakterie, muszę wyleczyć grzybicę i zrobić posiew moczu, bo tam chyba też coś siedzi...:confused2:

hm mi lekarz wręcz polecił zabranie ze sobą cytryny, mówił że płyn bedzie bardziej znosny, pielegniarka wcisneła mi poł cytryny, w sumie jak dla mnie to nie bylo takie złe, i mysle ze i bez cytryny bym spokojnie wypiła, bałam sie że bede wymiotować ale w sumie tylko przez chwile zrobiło mi sie gorąco a tak to 2 h grzecznie czekałam, głupia bo nie wziełam nawet nic do czytania ;) także to indywidualna sprawa jak kto reaguje, dziewczyna przedemną tez normalnie to zniosła, za to jedna babka przyszła pozniej i nie mineło 5 min i zaczeła zwracać, niestety w drzwiach do zabiegowego,nie wiem czemu tak szybko mi zalecił, cukier miałam w normie, a od poczatku przytyłam dopiero 2kg tzn do ostatniej wizyty bo teraz sie nie wazyłam ;p to mówil że super i prawidłowy przyrost, ale tak jak jagódka napisała lepiej wiedziec wcześniej jakby cos było nie tak, nie pamietam juz jaki był wyniki ale w normie.

u mnie też badanie na luzie, ale już wspominałam, że mam żołądek ze stali i nic go nie rusza. Chyba słodsze rzeczy już w życiu jadłam;) Wyniki mam- glukoza na czczo 81, po 2h 87. Mało jakoś, ale czy to źle? Powtórzyłam też mocz, tym razem z tamponem i wszystko pięknie w normie:) Ma ten mój gin nosa do zafałszowanych wyników :)

reklama
Floriana to dobrze, bo ona rośnie do około godziny, a potem powinna spadać:tak: Ja się zastanawiam czy nie powtórzyć moczu właśnie sposobem Twojego gina, bo mój jak zobaczy te wyniki, to się załamie:-p

Do góry