reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

a ja zrobilam sernik z brzoskwiniami :) troche zmodyfikowany przepis niz twoj Ewa ale bardzo podobny!! stygnie!! problem mialam tylko z wyborem temperatury do pieczenia :( nie wiem czy wyjdzie bo ser jakis taki z wiadereczka...w kazdym razie zapraszam na sernik!!
 
reklama
dotaZ ale ten byl taki jak gotowa masa i bylo napisane ze nie wymaga dodatku masla dlatego sie zdziwilam!! ale okazalo sie ze pyszny.
ogolnie sernik sie udal, ale przez to ze nie widzialam w jakiej temperaturze piec to musialam po wyjeciu jeszcze dopiekac. na dodatek troche mam za mala forme:(
ale tyle nie jedlismy polskiego sernika ze wszyscy zadowoleni :) podzielilam sie ze wszystkimi polakami w okolicy :)
 
A ja dzis na obiad zaserwuje pieczarki faszerowane :tak: Nie wiem czy slyszeliscie juz o tym przepisie ale naprawde warto sprobowac :-)

Skladniki:
*kilka duzych pieczarek, najlepiej w glepokimi kapeluszami
*jajka
*papryka czerwona
*natka pietruszka
*przyprawy
Przygotowanie:
Umytym pieczarkom ucinam nozki i wyczyscic srodek kapelusza. Gptuje jajka na twardo i kroje w drobna kostke. Papryke, nozki pieczarek i natke myje,kroje drobniusko i podsmazam na patelni. To mieszam z ugotowanym wczesniej i pokrojonym jajkiem, przyprawiam do smaku. Takim farszem napelniam po brzegi kapelusze. Nastepnie maczam je w surowym jajku i bulce tartej. Ukladam na patelni i smaze najpierw z jednej potem drugiej strony,delikatnie przewracajac. Czasem moze wyleciec farsz jesli nie jest dobrze optoczony w jajku i bulce.
Uwaga: do farszu mozna dodac pokrojona drobno szynke czy kielbaske. Ilosc jajek zalezy od ilosci pieczarek a to od ilosci osob. Ja na okolo 8 pieczarek daje 2 papryki i 2 lub 3 jajka. Czasem tez do farszu kroje ze 2 cale pieczarki nie tylko nozki.

Mam nadzieje ze bedzie Wam smakowalo :)
 
A ja znam ciut inna wersje takich pieczarek, miznowicie farsz robi sie z miesa mielonego (przyprawionego tak jak na kotlety mielone + podduszone nozki z pieczarek, zeby sie nie zmarnowaly:)) Tez polecam, bo bardzo smaczne i blyskawicznie znikaja ze stolu:)
 
I jeszcze jedna potrawa dla amatorow chinskich zupek:)
SALATKA Z CHINSKIM MAKARONEM I KURCZAKIEM (ale dodam, ze w Kanadzie nie udalo mi sie jeszcze uzyskac tak dobrego smaku jak w Polsce, bo zupki chinskie nie takie i majonezu z Winiar tez nie ma:))

-ze 3 zupki chinskie najlepiej rosolki z kurczaka (ale prawdziwe chinskie, a nie te polskie wersje np z Amino)
-spora piers z kurczaka
-kapusta pekinska
-majonez
-mala puszka kukurydzy

Osolona piers z kurczaka dusimy do miekkosci, jak pusci sok, to wsypujemy na patelnie podrobiony makaron z zupek i dusimy razem, zeby makaron zmiekl (mozna ciut podlac woda). Studzimy, przekladamy do sporej miski.
Dodajemy poszatkowana kapuste pekinska (czasem zastepuje ja salata lodowa), kukurydze, majonez i doprawiamy do smaku pieprzem i sola, a najlepiej zamiast soli uzyc ta przyprawe z chinskiej zupki (byle nie za duzo) i w ogole wszystko przyprawiamy jak kto lubi, byle nie przesolic:)
Salatke chlodzimy przez kilka godzin w lodowce (mi najbardziej smakuje na drugi dzien). Jemy raczej bez pieczywa i jest to swietne danie na kolacje a nawet obiad w cieply letni dzien.
Goraco polecam, bo jest to moja ulubiona i prosta do zrobienia potrawa:-)
 
to teraz moja propozycja :))
jak zwykle latwa i szybka!

OPONKI SEROWE
  • 500g sera bialego ( najlepiej 2 kostki zwyklego poltlustego )
  • 500g maki ( moze byc potrzebne wiecej jesli ser z wiaderka )
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
SKLADNIKI ZAGNIATAMY NA GLADKIE, SPREZYSTE CIASTO
ROZWALKOWUJEMY (dziwne slowo) niezbyt cienko i wycinamy szklanka okregi a pozniej w nich kieliszkiem mniejsze.
oponki smazymy w oleju na zloty kolor co zajmuje doslownie sekundy ( dlatego oponki nie sa tluste )
po wyjeciu posypujemy cukrem pudrem
polecam i na cieplo i na zimno :)
naprawde bardzo proste i smaczne. wbrew pozorom nie przypominaja paczkow :))
 
Stefanka to jest ten przpis którego od dawien dawna poszykiwałam. Poprostu rewelacja. Bardzo się cieszę bo teraz już będę mogła sobie zrobić w domu oponki, zwłaszcza że co tydzień mam dostarczaną nową porcję prawdziwego, świeżutkiego serka białego od zaprzyjaźnionej gospodyni:tak: Jak tylko kupię olej to zaraz zrobię oponki.
 
O, to przepis na oponki z mojego dzieciństwa...postaram się je zrobić...miał być jutro sernik ale oponek nie jadłam wieki:tak:
 
reklama
Dziewczyny a moze macie jakis pomysl na piatkowy, szybki obiad? Ja jakos nie mam natchnienia a pizza byla wczoraj ;-) Moze macie jakis przepis na salatke z makreli? albo cos?
 
Do góry