reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

no to gotujemy ;)

reklama
No dostalam dzis kasze wiec bedzie krupniczek :tak::-) Mam nadzieje ze mojemu mezusiowi bedzie smakowac :-)
A znacie moze jakis dobry przepis na szczawiowke z jajeczkiem?
Moj Karol bardzo lubi i chce mu dogodzic :-);-)
 
belka ja w polskim kupuje i zawsze mam w domu bo my uwielbiamy kasze.
dota drozej niz w polsce!! ale i tak niektore tansze i lepsze niz angielskie.
dla przykladu poledwica kosztuje ok 12£ za kilogram, a moje ulubione talarki lajkonika 0.90£.
angole widza jak duzo jest polakow i podstawowe rzeczy mozesz kupic nawet w TESCO i innych marketach.
ja wszystko co moge to kupuje polskie w polskim sklepie, moze nawet nie z sentymentu ale uwazam ze trzeba wspierac swoich :))
 
BELKA oto przepis na szczawiówke:-) zupka prosta w przyrządzeniu i w sumie tania:-)

Składniki:
- szczaw świeży lub ze słoiczka 200gr,
- ziemniaki około 4 sztuki,
- marchew 2 szt.,pietruszka 1 szt
- jaja na twardo 2 szt.,( w sumie wg upodobań)
- kostki rosołowe 2 szt.,lub kość na zupe np schab wg upodobań.,
- cebulka,
- masełko 2 łyżeczki,
- pół kubeczka śmietany.


Jak przyrządzić?
Gotujemy pokrojone w kosteczkę ziemniaczki w litrze wody z kościa mięsną lub z kostkami rosołowymi. W tym czasie podsmażamy na masełku cebulke posiekaną drobniutko i tarkowaną marchew aż cebulka będzie rumiana. Gdy woda z ziemniaczkami się zagotuje dodajemy smażoną cebulke i marcheweczkę i gotujemy aż ziemniaczki będą miękkie. Potem dodajemy szczawik i gotujemy ok. 5 min. śmietanę solimy i wlewając do niej wrzący wywar z zupki(ok.100ml) energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitego roztworu. Następnie wlewamy śmietanę oo zupy i czekamy aż całość się zagotuje i zupka jest już gotowa.

PS. nalewamy zupkę do talerzy i wkładamy w zależności od upodobań ćwiartki jajek na twardo.
 
Dziekuje Viki :-) o taki perzepis mi chodzilo :tak: Jutro bede probowac :)

A co do krupniczka to wyszedl rewelacyjny :tak::-) Moj Karol jadl az mu sie uszy trzesly i zaczal zauwazac dobre strony w tym Naszym 'plotkowaniu' na necie ;-):-D
 
sluchajcie moze wiecie co fajnego zrobic ze stekami z tynczyka?? bo w sklepie czytalam ze najlepiej zamarynowac przed smazeniem ale sama nie wiem jak i co.
jak zwykle :))
 
Ja w zasadzie swiezego tunczyka nigdy nie robilam, ale mysle, ze w tej marynacie chodzi tylko o to, zeby rybka dobrze przeszla przyprawami, bo steki pewnie sa dosyc grube, wiec lepiej przygotowac je nie bezposrednio przed smazeniem tylko chociaz ze 2 godzinki wczesniej...
A marynata do ryby moze byc na bazie jakiegos oleju, albo sosu sojowego (jak kto lubi), albo ewentualnie mozna wczesniej ta rybke natrzec jakas mieszanka przypraw i odstawic w chlodne miejsce:)
 
reklama
Aaa do wiekszosci filetow rybnych polecam cieply bialy sosik smietanowo-czosnkowo-tymiankowy, pychotka, zwlaszcza w polaczeniu z ryzem.
kubek slodkiej smietany,
odrobina maki
odrobina oleju
czosnek (wystarczy zabek)
tymianek (moze byc suszony)
sol, pieprz do smaku

Na niewielkiej ilosci oleju przesmazyc przez chwile ok pol lyzeczki maki (taka biala zasmazke zrobic- uwazac, zeby sie maka nie zrumienila)
wsypac do tego roztarty w dloni tymianek (ilosc dowolna, ale ja polecam niewielka ilosc- tak z 1 plaska lyzeczke),
dolac smietane i zamieszac intensywnie mieszadelkiem do sosow, zeby sie grudki nie porobily. Dodac przecisniety przez praske czosnek i doprawic do smaku sola i pieprzem. Poczekac, az sosik zgestnieje i przelac do sosjerki.
I to by bylo na tyle, przepis malo czasochlonny i prosty:)
 
Do góry