A może przez młodszego braciszka? Kiedyś czytałam gdzieś,że rodzeństwo czesto potrafi naśladować swoje młodsze tzn np.dziecko ktore nie nosi smoczka nagle zaczyna "odgapiac" nie wiem czy z zazdrosci czy uwage na siebie chca w ten sposob zwrócić hmm.Tak tylko stwierdzam, że zaczął jeszcze większy mieć lęk.
reklama
O widzisz..Być może. Bo chce mieć to samo co Szymon. Nawet smoczka z pieskiem szukał sam w sklepie u znalazł.
Nie no totalna przesada!! Bajki piszesz. Nie wyobrozam sobie sadzac 6 mies malucha na nocnik i nie wierze ze w wieku 9 miesiecy wie ze trzeba zrobic siku a tym bardziej kupe na nocnik! I takze nie wierze ze roczniak wola mamo chce kupę . On ma byc na to gotowy a nie mama.
Moze siku zrobi wcześniej ale kupe dziecko robi świadomie ok 2 roku zycia i wczesniej nie uzywa tych miesni co trzeba i tak specjaliści kaza uczyc dziecko robic na nocnik.Moj ma 17 i czekam do ok 2 roku i wtedy bede uczyć .
Tutaj fajny tekst z poradnika dla Mam. Warto przeczytać .
Moja córka sadzana od 9 miesiąca jak miała 10 robiła kupę tylko na nocnik jak miała 12 miesięcy przestaliśmy używać pampersów w dzień. Sygnalizowala siku i kupe - nie musiała mówić pełnym zdaniem - wystarczyło "mama sii". Da się więc nie pisz ze ktoś pisze bajki. Rozne są dzieci. Na noc przestała używać pampersów dopiero pół roku później
Moja córka sadzana od 9 miesiąca jak miała 10 robiła kupę tylko na nocnik jak miała 12 miesięcy przestaliśmy używać pampersów w dzień. Sygnalizowala siku i kupe - nie musiała mówić pełnym zdaniem - wystarczyło "mama sii". Da się więc nie pisz ze ktoś pisze bajki. Rozne są dzieci. Na noc przestała używać pampersów dopiero pół roku później
Ostatnia edycja:
Ale ty jesteś niemądra olcia. Nie wiesz ze dzieci komunikują się nie tylko za pomocą słów czy zdań? A jak kilku miesięczne dziecko mówi ci ze jest głodne? Idzie do lodówki i sobie bierze? Weź się ogarnij i nie pisz takich bzdur. NOrmianie dziecko mi komunikowalo jaka ma potrzebę. Mówiła 'bee" i pokazywała. To nie jakoś super skomplikowane.
No właśnie to nie konkurs wiec naprawdę jak jakieś dziecko potrzebuje więcej czasu na opanowanie pewnych czynności to nie trzeba natychmiast innym zarzucać kłamstwa. Chyba nie o to chodzi w tym wątku nie? Roczne dziecko używające ilustam słów to tez nie jest żaden ewenement. Naprawdę. ..wiele dzieci tak ma...
natala95
Fanka BB :)
Każde dziecko jest inne niektóre zaczynają mówić szybciej i nie myślę że dziewczyny kłamią bo jest wiele takich dzieci ! Nawet w mojej rodzinie ... Każde dziecko rozwija się swoim tempemTo się posmialam [emoji23][emoji23][emoji23] 6 miesięczne dziecko pokazuje że jest chętne robić kupe xD 10 miesiecy i mówi mama siii? Dziewczyny to nie konkurs nie trzeba bajek pisac
Dla mnie jest to szok jak słyszę że 10 miesięcy i dziecko nie korzysta z pampersa czy nawet 12 miesięcy. W rodzinie jakieś 10 dzieci jest do piątego roku życia, parę koleżanek z takimi maluchami mam, a najwcześniej słyszałam o 18 miesięcznym dziecku które komunikuje że chce kupę czy soku. Więc dla mnie jest to ewenement ale może ja mało jeszcze w życiu widziałam...
reklama
@MaryH dokładnie.
Rozumiem,że sa dzieci szybsze np w chodzeniu bo sama mam takie...ze dziecko potrafi zakomunikowac bycie głodnym to nic nadzwyczajnego już noworodek to potrafi .
Ale niektóre rzeczy wymagaja czasu tak samo z jazda na rowerze.
I naprawde nie potrafię sobie wyobrazić dziecka 9 miesiecznego ktore świadomie wie ze trzeba kupe zrobic na nocnik..ani roczniaka.. Wiadomo zalecaja ok 2 roku zdarza sie ze jakies dziecko potrafi ciit szybciej ale bez przesady....
Patrzac na 9 miesieczna corke mojej kolezanki nie potrafie sobie wyobrazić jej swiaomie robiacej na kibelek.
9 miesięczne dziecko rozumiem jak poczuje ze chce mu sie kupe to raczkuje na nocnik ?
Na dworze tez bez pieluszki wie ze trzeba poinformowac ze kupa idzie?Nie ma tej świadomości jeszcze ..a Tym bardziej mozna więcej szkody niz pożytku narobić bo przed 2 rokiem uzywa innych mięśni to tego..
Zalaczam obrazek do poczytania raz jeszcze.
Wcześniej moga sie oswajac z nocnikiem
Ale tak najlepiej napisac ogarnij sie jestes glupia.
Rozumiem,że sa dzieci szybsze np w chodzeniu bo sama mam takie...ze dziecko potrafi zakomunikowac bycie głodnym to nic nadzwyczajnego już noworodek to potrafi .
Ale niektóre rzeczy wymagaja czasu tak samo z jazda na rowerze.
I naprawde nie potrafię sobie wyobrazić dziecka 9 miesiecznego ktore świadomie wie ze trzeba kupe zrobic na nocnik..ani roczniaka.. Wiadomo zalecaja ok 2 roku zdarza sie ze jakies dziecko potrafi ciit szybciej ale bez przesady....
Patrzac na 9 miesieczna corke mojej kolezanki nie potrafie sobie wyobrazić jej swiaomie robiacej na kibelek.
9 miesięczne dziecko rozumiem jak poczuje ze chce mu sie kupe to raczkuje na nocnik ?
Na dworze tez bez pieluszki wie ze trzeba poinformowac ze kupa idzie?Nie ma tej świadomości jeszcze ..a Tym bardziej mozna więcej szkody niz pożytku narobić bo przed 2 rokiem uzywa innych mięśni to tego..
Zalaczam obrazek do poczytania raz jeszcze.
Wcześniej moga sie oswajac z nocnikiem
Ale tak najlepiej napisac ogarnij sie jestes glupia.
Załączniki