reklama

Olsztyńskie mamy.

Dziewczyny mam pytanko, a czy któraś z was, która rodziła w szpitalu wojewódzkim płaciła dodatkowo położnej, ja mam jedną koleżankę ona płaciła i poleca, ale z tego co wiem to koszt takiej usługi jest teraz 650zł, to dość sporo, termin mam na koniec października i nie mogę się zdecydować... Lekarza mam z wojewódzkiego, więc łudzę się, że ze względu na to nie będę miała problemu z miejscem w szpitalu. I zastanawiam się jak to jest gdy zamówi się taka połozna , a potem zapadnie decyzja o cesarce, czy można zrezygnować? Też słyszałam, że tak czy tak to się płaci ... Napiszcie co wiecie na ten temat ...

To moje pierwsze dziecko, może niech doświadczone mamy napiszą hity i kity jeżeli chodzi o wyprawkę, pieluszki, kosmetyki, fajne sklepy w Olsztynie, gdzie warto robic zakupy, gdzie lepiej uważać :)

reklama
jeśli chodzi o wyprawkę warto zrobić ją za jednym zamachem w hurtowni, ja kupowałam w Maluszku nie było z niczym problemu a część rzeczy takich jak komoda, wózek i fotelik z adapterem były specjalnie dla nas zamawiane i dostaliśmy 5% rabatu... niby nie dużo ale jednak zawsze taniej. Pieluszki jednorazowe cóż, wszędzie mniej więcej ta sama cena... a tetrowe i z froty zamawiałam z allegro. Jeśli chodzi o ciuszki to koło ratusza otworzyli niedawno sklep, w tym budynku co kiedyś był świat bawełny schodzi się na dół po schodach i ceny mają przystępne. Możesz się tam zaopatrzyć również sama bo mają koszule do karmienia w cenie takiej jak na allegro i nie musisz płacić za przesyłkę :) Poza tym ciuszki nieraz można w super przecenach dostać w H&M, Reserved kids lub Smyku.

Pamiętaj nie daj obie w sklepach typu Maluszek czy Bobas wcisnąć niepotrzebnych rzeczy - ostatnio byłam świadkiem jak cieżarnej wciskali kilka butelek i masę identycznych akcesorii. Najlepiej popytać co inne mamy polecają.

My używamy kosmetyków Bubchena - POLECAM oraz HIPP
Ogólnie na allegro można wszystko taniej kupić np u jednego sprzedawcy koszt przesyłki to kwota średnio 13zł - my tak robiliśmy

Moje rady:
1. Jak najmniej kosmetyków, zdać się na naturę o ile dziecko na to pozwoli czyli nie będzie atopowcem.
2. Ubranka rozmiar 62
3. Nie szaleć na zakupach :) Sprzedawcy wciskają masę niepotrzebnych rzeczy od monitora oddechu począwszy /wiadomo, jak dziecko problemowe to i ów monitor jest potrzebny/
4. Ja wybrałam hurtownię "Maluszek", przystępne ceny i można samemu się rozejrzeć
5. Nie oszczędzać na foteliku samochodowym, lepiej gorszy wózek kupić
6. Jak urodzisz: wsłuchać się w dziecko, w siebie i nie daj sobie wmówić różnych bzdur, typu chude mleko
7. Depresja poporodowa dotyka 80 % matek, nie bój się otwarcie przyznać że sobie z czymś nie radzisz, czy masz zły dzień. Jak trzeba to krzyknij, płacz i tupnij nogą :)

To pisałam ja, wyznawczyni Attachment Parenting, matka śpiąca z dziećmi /już nie bo mi uciekają z łóżka/, karmiąca piersią 13 m-ce dziecko, chustująca , więc weźcie na mnie poprawkę ;)

hm... ja byłam w maluszku z gotową listą, co mi potrzeba i nikt mi nic nie wciskał, więc to może sposób żeby uniknąć niepotrzebnych zakupów. Dodam, że dzięki takiej liście i zdecydowaniu na konkretne rzeczy moje zakupy trwały bodajże 35 minut z zapakowaniem zakupów do samochodu :) Polecam też zapoznać się wcześniej z różnymi rodzajami wózków, łóżeczek, opiniami na internecie, wybrać kolor, cenami w naszych sklepach, bo może akurat gdzieś mają jakąś promocję i wyjdzie taniej itp. żeby później nie stać godzinami w sklepie i nie wybierać, zwłaszcza jak się jest już w zaawansowanej ciąży :)

co do gorszego wózka się nie zgodzę - ważne szczególnie jak ktoś nie mieszka na parterze i będzie musiał ten wózek taszczyć po schodach aby był LEKKI.

jeszcze jedna ważna rzecz - nie Bój i nie wstydź się prosić o pomoc - szczególnie w pierwszych tygodniach.
My z mężem bylismy sami, daliśmy radę ale było ciężko, teraz z perspektywy czasu byłoby miło aby np teściowa ugotowała nam obiad

Ja też zakupy głównie zrobiłam w maluszku, allegro i trochę poprzywoziłam z Anglii jak byliśmy u znajomych na wakacjach, zostały w sumie drobne rzeczy i gadżety :), zaczęłam przeglądać czasopismo m jak mama i ciągle trafiam na różne gadżety otulaczki, śpiworki, leżaczki do wanienek... itp tylko co się przydaje, a co nie :)

No i ponawiam pytanie o położne w szpitalu wojewódzkim, ktoś coś wie na ten temat ??

Witam
Jestem w 17 tygodniu ciazy bliżniaczej. Jeśli jest tu jakaś osoba w ciąźy bliźniaczej bądz mama bliźniaków, z miłą chęcią chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Pozdrawiam

reklama
Witam
Jestem w 17 tygodniu ciazy bliżniaczej. Jeśli jest tu jakaś osoba w ciąźy bliźniaczej bądz mama bliźniaków, z miłą chęcią chciałabym dowiedzieć się kilku rzeczy. Pozdrawiam
jest forum specjalnie dla mam oczekujacych blizniakow i wiecej wiec tam zapraszam :)
Forum: Mamusie bliźniat, trojaczków i...

a ja ciuszki kupilam tu na forum od dziewczyn , tanio :-)
reszte rzeczy bede miala z angli , od taty malenstwa , bo sam sie zobowiazal :-)

Ostatnia edycja:

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry