reklama

Październik 2008

Mirabelka w poniedziałek zadzwonię i powinni mi powiedzieć co jest grane:tak:
Magdziunia miłej wigili!!
Dorotka nie chciałbym zarazić Patuśki za nic! Też mam nadzieję, że to głupstwo było.
Minisia dla Wiktorii ogromne uściski! :tak::tak: A lanlord się spisał - na razie na pół medalu ale jak naprawi do końca to dostanie calutki;-):-D
Patrycja faktycznie lepiej sprawdzić.
Ula też mi się marzy..... A inwestowałaś w Prize Bonds? Losowania co tydzień a jak Ci się znudzi oddajesz "bondy" i masz kasę z powrotem:tak:

No i niech to... Zakupy trwały 5 godzin! Ludu! Padam na pysk.

reklama
Hej ja jakos spac nie umialam zis Nie dosc ze Oliwka mi nie dawala spac to jeszcze mnie jakies glupie przeczucia meczyly Wiecie ze czekamy na wyniki badan Czy Oliwka jest chora na zespol Turneraczy nie Dzwonilam w poniedzialek Juz minelo 4 tygodnie od badania Kazala dzwonic pod koniec tygodnia czyli dzis zadzwonie Ale zaczelam troche czytac I pamietam co mowili lekarze i nie dziwie sie ze im pasuje kilka spraw u Oliwki do tej choroby Zaraz wam pokaze Źródło: http://pl.wikipedia.org

Zespół Turnera (ang. Turner's syndrome) – genetycznie uwarunkowany zespół objawów spowodowanych całkowitym lub częściowym brakiem jednego z chromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części. Najważniejsze cechy zespołu Turnera to niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie i wrodzona dysgenezja gonad powodująca w większości przypadków bezpłodność.
<U>tutaj pamietam jak lekarze mowili ze ona z wygladu z rys twarzy przypomina faceta i ta wrodzona dysgenezja gonad by sie zgadzala ale o tym pozniej Źródło: http://pl.wikipedia.org

Zespół Turnera (ang. Turner's syndrome) – genetycznie uwarunkowany zespół objawów spowodowanych całkowitym lub częściowym brakiem jednego z chromosomów X we wszystkich komórkach organizmu lub w pewnej ich części. Najważniejsze cechy zespołu Turnera to niski wzrost, słabo zaznaczone cechy żeńskie i wrodzona dysgenezja gonad powodująca w większości przypadków bezpłodność.
Epidemiologia
Zespół Turnera jest jedną z najczęstszych aberracji chromosomowych. Ocenia się, ze występuje u 3% wszystkich ludz
turner1.jpg
kich płodów. Jednakże tylko 1% spośród tych płodów dożywa porodu. Tym samym, zespół Turnera odpowiada za około 7-10% spontanicznych poronień. Szczególnie duża liczba płodów z zespołem Turnera nie przeżywa pierwszego trymestru ciąży, co ilustrują wyniki badań prenatalnych: częstość zespołu Turnera wykrytego w amniocentezie (16. tydzień życia płodowego) szacuje się na 176/100.000, a w CVS (średnio 11. tydzień) 392/100.000. Choroba występuje raz na 2000-2500 żywych urodzeń noworodków płci żeńskiej; oznacza to, że każdego roku w Polsce rodzi się około 100 dziewczynek dotkniętych zespołem Turnera, a liczbę chorych na tę chorobę w Polsce można szacować na około 10 tysięcy osób. Na całym świecie liczba pacjentów z zespołem Turnera wynosi 1,5 miliona. Istotny wpływ na częstość zespołu Turnera ma przerywanie ciąży po prenatalnym zdiagnozowaniu zespołu Turnera; duże badanie przeprowadzone w jedenastu krajach europejskich wykazało, że 66% tych ciąż było przerywanych, przy najwyższym wskaźniku aborcji po rozpoznaniu postawionym na podstawie badania USG (79%, w porównaniu z 42% przerwanych ciąż rozpoznanych kariotypowaniem). W Danii, gdzie w Århus znajduje się jeden z czołowych ośrodków badań nad zespołem Turnera, upowszechnianie wiedzy o zespole i możliwościach jego leczenia zmniejszyło częstosć aborcji płodów zdiagnozowanych prenatalnie ze 100% w latach 1970-1980 do 60% w latach 1985-1988.
Etiologia
Poza monosomią chromosomu X zespół Turnera może być też spowodowany strukturalnymi zmianami jednego chromosomu X (delecje fragmentu chromosomu, izochromosom X, chromosom pierścieniowy). W zależności od wielkości zmian objawy kliniczne są zróżnicowane i nie wszystkie występują. Także w wypadku mozaicyzmu - część komórek ma jeden chromosom X (kariotyp 45,X), a część ma prawidłowy kariotyp (46,XX) - może nie występować pełne spektrum objawów.
Niektórzy badacze sugerują, że "czysty" kariotyp 45,X warunkuje letalny zespół i płody o takim kariotypie są ronione przez matki. Hipotezę tą potwierdzają badania kariotypu komórek innych niż limfocyty na obecność mozaicyzmu.

Częstość poszczególnych aberracji chromosomalnych u pacjentów z fenotypem zespołu Turnera w populacji duńskiej według danych Danish Cytogenetic Central register (DCCR) w latach 1970-2002[2]:
Kariotyp
Częstość
w okresie
prenatalnym
Częstosć
w okresie
postnatalnym
45,X
64%
47%
45,X/46,XX
22%
17%
45,X/46,XX, i(Xq);
46,X,i(Xq)
45,X/46,X,i(Xq)/47,X,i(Xq),i(Xq)
i inne warianty
4%
12%
45,X/46,X,del(X);
46,X,del(X)
7%
8%
45,X/46,XX/47,XXX;
45,X/47,XXX;
45,X/46,XX/47,XXX/48,XXXX
2%
5%
45,X/46,X,r(X)
<1%
6%
45,X/46,XY

3%
Inne warianty z
obecnością części chromosomu Y

3%
/ - mozaika
del(X) - częściowa delecja chromosomu X
i(Xq) - izochromosom ramienia długiego chromosomu X
r(X) - chromosom pierścieniowy (kolisty) .
Patofizjologia
Zmapowanie chromosomu X i poznanie części jego genów stworzyło możliwość powiązania niektórych cech zespołu Turnera z zaburzeniem funkcji określonych genów. Okazało się również, że zmienność obrazu cytogenetycznego przekłada się na zmienność fenotypu pacjentek z zespołem Turnera, co ma istotne znaczenie w prognozowaniu przebiegu choroby.
Geny mające udział w patogenezie zespołu Turnera:
Gen
Locus
Mechanizm patogenetyczny
Cechy fenotypu
OMIM
SHOX (PHOG)
Xpter-p22.32
Haploinsuficjencja
Niskorosłość i wady kończyn
(zniekształcenia kłykci przyśrodkowych, deformacja Madelunga,
koślawość łokci)[9][10]
OMIM 312865
ODG2 (BMP15)
Xp11.2
Haploinsuficjencja
Nieprawidłowy rozwój gonad
OMIM 300247
Putative lymphogenic gene
Xp11.4-21.1
Haploinsuficjencja
Rozwój obrzęków limfatycznych
i płetwistości szyi [11]

No i nie wkleilo sie w moim wczesniejszym poscie wszystko W kazdym badz razie kilka chech sie zgdadza do Oliwki ale mam nadzieje ze bedzie zdrowa I MAM nadzieje ze dzis powiedza mi jakie sa wyniki U nas plany na dzis Sprzatanie drugiego pokoju ale bez szalu i na sanki isc poki jest snieg ale to po Oliwki drzemce Musze isc jej kupic smoczek bo zgubila zwoj i ma stary Oliwka cierpi z z tej cholernej 4 Bo jak jej posmaruje zabka to odrazu jest ulga Kurcze niech juz te zebista wyjda
nie nie :) Hanna Montana :tak:

a ja Wam musze sie pochwalic!! moja córeczka dzis przyniosla oficjalny list do rodzicow z Gratulacjami dl Wiktorii ze jest bardzo dobrym uczniem i ma bardzo dobre wyniki w nauce oraz zachowanie

ale jestem dumna :tak::tak:

a my nadal bez ogrzewania ale landek stanal na wysokosci zadania i kupil nam dwa lektryczne piecyki i obiecal ze jutro kupi zepsota czesc i naprawi!!!!
Wspolczuje z tym ogrzewaniem My grzejemy a ja zamarzam w domu Serio nos mam zmarzniety mam 2 grube swetry na zalozone a dalej mi zimno Jakas paranoja GRATULACJE dla Wiki
Zdróweczka dla wszystkich chorowitków:tak:
Evelajna jeśli to była świnska to łagodnie ją przeszłaś i oby tylko na tobie się zakończyło!!
Minisia nie zazdroszczę braku ogrzewania tym bardziej, że coraz zimniej się robi a wyspach, u nas codziennie rano poniżej zera, noi gratulacje super córy!!!!! a oni do jakiej szkoły chodzą polskiej czy ang??
Martynka no to teraz się naciesz mężem:tak:
Magdziunia oglądalam dziś w wiadomościach co się działo rano na drogach, oby jutro było lepiej!!

A ja tam w przeciwieństwie do większości z Was nie lubię śniegu i cieszę się, że mieszkam tu gdzie go nie ma:tak: jestem okropny zmarzluch i na takie mrozy to ja wymiękam:no:

Ja dziś umylam okno-drzwi wychodzące na podwórko bo już sporo piłek było na nim z zewnątrz odbitych i mnie to wkurzało, potem pojechałam na zakupki, połaziłam po sklepach, kupiłam M zestaw do kąpieli w prezencie a sobie bluzkę.

A pod wieczór listonosz nam przyniósł paczkę od babci, troszkę ubranek dla dziewczynek, troszkę słodyczy,kartka z opłatkiem noi teściowa upiekła dużo ciasteczek..... Miła niespodzianka...

Ja tam też specjalnie z porządkami szaleć nie będę bo przecież non stop się sprząta, więc syfu nie ma....

Tak mi się marzy, że w końcu w sobotę wygram w totka.........:tak:
Super paczka Ja tez zmarzluch ale zime uwielbiam MILEGO DNIA MAMUSKI :tak:

Czesc witam serdecznie. U nas -14 snieg i brrrrrrrrrrrrrrrrrr

Dorociu bedzie dobrze zobaczysz nie mart sie na zapas. Wiem ze ciezko ci czekac na wyniki.

Zycze miłego dnia

Cześć mamuśki :)

Wczoraj cały dzień byłam we Wrocławiu i wróciłam dopiero o 19. Dziś wigilia firmowa a wieczorem muszę posiedzieć nad książkami. Zaraz zabieram się za ciasto jeszcze tylko po jabłka muszę skoczyć. Kacperczak był wczoraj z tatusiem na sankach. Był zachwycony :) Na dworze jest przepiękie i zimno :) Lecę do roboty.

Miłego dnia:)

Przypisała Hance Pecto Drill- syropek chyba wykrztusny bo dawac do godz 17stej, Isoprine - cos jak polopiryna tylko lepsze i jakas masc do smarowania na noc. Ale w sumie jest ok.

A ja dzis byłam umóiwona z fryzjerka do domu tylko zapomniałam dodac ze chce pasemka...no i wizyta przełożona na poniedziałek albo sobote...ehhhh

a ja Wam musze sie pochwalic!! moja córeczka dzis przyniosla oficjalny list do rodzicow z Gratulacjami dl Wiktorii ze jest bardzo dobrym uczniem i ma bardzo dobre wyniki w nauce oraz zachowanie

a my nadal bez ogrzewania ale landek stanal na wysokosci zadania i kupil nam dwa lektryczne piecyki i obiecal ze jutro kupi zepsota czesc i naprawi!!!!
moja Laura to miała ostatnio;-);-)
hej witam ja już mam dość, skończyła się kupy, poza rannymi cisza, temperaturki brak:-), a teraz wieczorem zaczął pokaszliwać- chciałam mu dać syropku- to syrop go pociągnął i zwymiotował kolację:-(, wiem ze to moja wina- biedaczek taki jest wystraszony jak zwymiotuje. Ale dał mi zajrzeć do buzi- czwórka górna teraz idzie, a druga napuchnięta- mam już dość tych zębów. a na dworze biało, a my w domu uziemieni. jutro na 9 do lekarza, niech go sprawdzi
ehhh dobrze Cie rozmumiem:sorry::sorry::sorry::sorry:

Domi GRATULACJE DLA ZDOLNEJ CÓRECZKI!!!! hehe i zgadłąm ze to Hanna Montana:rofl2::rofl2::rofl2:

Witam śpiąca jak .....
ehh niby mu się przebiła ta ostatnia czwórka (czuc i widać rożki) ale reszta tak cieżko idzie że masakra:crazy::crazy: Już drugą noc spac nie daje a ze ja nocny marek to zanim zasne ten juz sie budzi:confused2::confused2:
Wczoraj ubrałam już choineczkę:-p:-p i przyozdobiłam balkonik:cool2::cool2: A co jak szaleć to szaleć.
Ide sobie kawe zapodac bo zasne

A u mnie biało się w koncu tez robi :-D Normalnie sniezyca :tak: Az mam ochote wyjsc z domku :biggrin2: Chyba zaraz wyjde na podworko na chwilke z małym :biggrin2: No i mam nadzieje ze do jutra bedzie calkiem biało, bo chcemy z rafałkiem sanki przetestowac :biggrin2:
No i gadałam z mezem przed chwila, i tak gadamy gadamy, a on po 10min ze w sumie to niedługo w domu bedzie, bo jutro wolne dostali i teraz idzie chyba dopiero 4 stycznia, wiec ja cała w skowroneczkach :-D
Ach, jak ja dobrze rozumiem, co czujesz!!!!!!!!!!!!! Miłego "wykorzystywania" wolnego czasu ;-):laugh2:
Boski!!!!!!!!!!! ale to poleciało:szok::szok::szok:

Kazdy tu wie że Ty z innej planety:-p:-p:-p

Czyżby Hanna Montanna (czy jak to się pisze:sorry:) Oby piecyk szybko Naprawili

ehhh jakoś tak dzis mi nie po drodze do kompa:-D:-D ale ze czas na popołudniowa kawke to i na bb:-p
Ehhh dziołchy wiadomo ze jak sie ma dzieci w domu to chocbys staneła na rzesach to i tak porzadku nieutrzymasz:sorry: dlatego ja porobiłam to co praktycznie nie widoczne a w nocy przed wigilia planuje kuchnie łazieneczke i podłogi co by było na świeżo:-p:rofl2::rofl2::rofl2: czyli tradycyjnie jak co roku;-)
Jestem wsciekła bo zamówiłam paczki w zeszłym tyg i tylko mała czesc doszła!!!!!!!!!! a wsio kurierami!!!!

dziś umyłam ostatnie dwa okienka i przystroiłam wiec okna mam juz za soba:-p

Piszecie tak o tym śniegu a u nas raptem ktoś popudrował przez sitko cukrem pudrem:(((((((((
My też od zeszłego tyg. czekamy na kuriera:-(

Brawo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dorcia, jeszcze nic pewnego, nie nakręcaj się. Wierzę, że będzie dobrze!!!!

Za oknem biało :tak:Prawdziwa zima!!!!! Nie mam jeszcze nic kupionego na Święta :sorry: Nawet jednego prezentu :eek: I zwlekam tak, bo nie mam zielonego pojęcia co komu kupić.... Małemu przebiła się ost. czwórka, teraz kolej na kiełki, dwa już są, drugie z napuchniętymi dziąsłami :-( Raduś na szczęście nie marudzi :rofl2: Julka dwa dni temu oparzyła rękę, teraz jej to popękało i jakby schodzi, ale owinęłam gazą, żeby nie zdarła też wierzchniej warstwy :eek: Nieciekawie to wygląda... O tyle dobrze, ze to bok dłoni od str. małego palca i w lewej rączce.
A mi kręci od rana w nosie i ciągle kicham. Jak pisałam tego posta to było przynajmniej 10 apsików:szok:
Do później Mamuski!!!!!
TotoroSnowman.jpg

CZARNA no to z tym spaniem to tak jak u nas Oliwka spi sobie Fajnie wystarczy ze ja sie poloze to ona zaraz placze I krecic sie zaczyna i jest juz tak cala noc Ale u nas tez te zebiska daja o sobie znac Pochwal sie choineczka i balkonikiem Czekamy na fotki GOSIU to mam nadzieje ze z raczka Julci nic nie bedzie A ty sie bierz za prezenty Ja sprzatam szafe No i co sie stalo?????????Mam zgrzybiale niektore ciuchy Dobrze ze w tamtym miekscu gdzie najwiecej grzyba bylo na scianie nie stala szafka z ciuchami Oliwki Na szczescie to stare chiuchy tam byly w tym rogu Reszte sprawdzalam ciuchow i jest ok to dobrze bo w tej szafie mam takie kreacje wyjsciowe jak garnitur moja kiecka itp Eh grzyb to swinsto Jak Oliwka usnie to umyje okno u mamy Niech pozna moja dobroc hihihi

Mam meza w domku na ponad 2 tygodnie :-) ...

Czyli wrzesień 2010 :-p ?

Przypisała Hance Pecto Drill- syropek chyba wykrztusny bo dawac do godz 17stej, Isoprine - cos jak polopiryna tylko lepsze i jakas masc do smarowania na noc. Ale w sumie jest ok.

A można dawać polopirynowe malchom ? :confused2:
ZDRÓWKA!

No BRAWO!!!

Evelajna, weź odpocznij po tej "świńskiej" :sorry:

W kazdym badz razie kilka chech sie zgdadza do Oliwki ale mam nadzieje ze bedzie zdrowa I MAM nadzieje ze dzis powiedza mi jakie sa wyniki :tak:

Trzymam mocno kciuki za wyniki.
oby to nie to!

Mam zgrzybiale niektore ciuchy Dobrze ze w tamtym miekscu gdzie najwiecej grzyba bylo na scianie nie stala szafka z ciuchami Oliwki Na szczescie to stare chiuchy tam byly w tym rogu Reszte sprawdzalam ciuchow i jest ok to dobrze bo w tej szafie mam takie kreacje wyjsciowe jak garnitur moja kiecka itp Eh grzyb to swinsto Jak Oliwka usnie to umyje okno u mamy Niech pozna moja dobroc hihihi

Kup sobie ten pochłaniacz wilgoci.
To naprawdę działa!

A my po saneczkach, mała śpi, ja wstawiam obiadek
i pierniczki dzisiaj część 2, bo wyszły ;-)

Miłego dnia!

reklama
. A inwestowałaś w Prize Bonds? Losowania co tydzień a jak Ci się znudzi oddajesz "bondy" i masz kasę z powrotem:tak:

A Ty inwestujesz? Warto? Nie wiedziałam o tym wogóle i trochę poczytałam i myślę, że warto by kupić:tak:
5 godz zakupy? to tak w sam raz:-D

Hello, ja się witam,
Kiepsko dziś bo w nocy miałam kilka spotkań z wielkim uchem i teraz troszkę zjadłam bo już głodna byłam ale coś czuję, że to chyba długo w moim żołądku nie posiedzi:no:
Odkurzłam tylko rano na dole, pobawilam się z Lenką a teraz ona poszła spać i ja też chyba idę się położyć....
Miłego dnia;-)

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry