reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październik 2008

Małaulka u mnie kropi co chwila:baffled: ale jest duszno. Może na grzybki sie wybiorę;-)

Jakaś taka zmęczona sie czuje ale to chyba przez pogodę.
Musze zabrac się za obiadek;-)

reklama
Dziewczynki, przepraszam, że nie odpowiadałam, ale skończyły mi się minutki w szpitalu na komórce. Wejdę wieczorkiem wszystko opiszę. Trzymamy się. Z dzidziusiem wszystko ok. Wieczorkiem napiszę więcej.

witajcie niedzielnie

widze że u was upały. u nas też w miare cieplutko ale na szczescie nie gorąco.

ja dzis nigdzie sie nie ruszam. siedze sama calutki dzień i taka perspektywa przez najbliższy tydzień:baffled: poza tym, mam dość. wszystko mnie boli, ciężko mi chodzić a musze latać skiu co chwile, jest mi smutno i źle i mam ochote zasnąc na tydzień...:baffled: tylko laurunia sie buntuje:sorry2:

ciril, dobrze że jesteś i wszytsko w porządku.

Ciril, dobrze, że z Wami wszystko ok :tak::tak::tak:
Dorotko, mi też się wydaje, że taki alkomat to bardziej jako straszak zadziała. Trzymam kciuki :tak::tak::tak:
Justynka, jeszcze troszkę wytrzymaj... Mocno tulę, bo znam Twój stan psychiczny. Również za Ciebie trzymam kciuki :tak::tak::tak:
Niom, nas odwiedził dziś moj stryjek (taty bliźniak), wniósł pełnię humoru :laugh2::laugh2::laugh2: i od razu żyć się chce:laugh2::laugh2::laugh2: Trzymajcie się

czarna powodzenia dla Niki
dorota oj ty naprawde nie masz ani chwili bez stresu
blond dasz rade, będziemy wszyskie trzymac kciuki
Ciril dobrze cie widzieć

O jakim wy upale piszecie, u mnie rano padało, a teraz jest koło 20 stopni. W nocy udało mi sie pospać, co prawda usnełam o 2, ale wstawałam tylko 2 razy i spałam do 9. M pzryszedł w nocy do łożka, a ze spałam na środku położył się z boczku, wyganialam go ale sie nie dał, a ja już siły ni mialam sie kłucić, dzisiaj już lepiej, ale dalej mam do niego żal

CIRIL jak dobrze cie widziec :tak:A ja ci wlasnie wyslalam smsa :-DCzekamy wieczorem na wiesci ale na szczescie nic Wam nie ma :tak:
JUSTYNA wspolczuje tej perspektywy bycia samej ja tez non stop sama jestem Dzis pol dnia bedzie ale ja nie mam ochoty ani go widziec ani z nim rozmawiac a wiem ze M bedzie teraz czyli dzis uperdliwy i mily a ja nie mam na to ochoty ale aby sie nie stresowac to nie bede sie klocic:no:
GOSIU fajnie ze masz teraz w domu kupe humoru:tak:
PPATQA ciesze sie ze z M juz lepiej ;-)

U mnie rano bylo slonecznie a teraz sie chmurzy ale jest cieplo
M chcial abym z nim pojechala do katowic na mecz on chyba oszalam ja sie od wczoraj gorzej czuje czego on nie wie bo po co mam mu to mowic ?????
Jak on robi co chce to nie interesuje sie mna i moim stanem wiec po co mam mu mowic ze gorzej sie czuje ?:-(
Dzis SKAZANY NA SMIERC pierszy odcinek 3 seri a ja uwielbiam ten film :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Dorotko wkleję informację ze strony toruńskiej, ale myślę, że to uniwersalne:

Zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego - przyznanie

Komu przysługuje
Zasiłek rodzinny oraz dodatki do zasiłku rodzinnego przysługuje każdej rodzinie, w której miesięczny dochód na osobę w 2006 roku nie przekroczył 504 zł netto (583 zł w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym).
Zasiłek rodzinny przysługuje rodzicom, jednemu z rodziców albo opiekunowi prawnemu dziecka, opiekunowi faktycznemu dziecka, osobie uczącej się.
Zasiłek przysługuje do ukończenia przez dziecko 18 roku życia lub nauki w szkole, jednak nie dłużej niż do ukończenia 21 roku życia, albo 24 roku życia, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub szkole wyższej i legitymuje się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności lub jest "osobą uczącą się".
Zasiłek rodzinny nie przysługuje, jeżeli dziecko przebywa w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie lub w rodzinie zastępczej; pozostaje w związku małżeńskim; dziecko lub osoba ucząca się jest uprawniona do zasiłku rodzinnego na własne dziecko; osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka, chyba, że drugi z rodziców nie żyje, ojciec jest nieznany lub powództwo o świadczenie alimentacyjne zostało oddalone.
Do zasiłku rodzinnego przysługuje szereg dodatków:

• dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie korzystania z urlopu wychowawczego - jest wypłacany przez okres dwóch lat (trzech, jeżeli urodzi się więcej niż jedno dziecko lub sześciu w przypadku dziecka niepełnosprawnego); wysokość tego dodatku to 400 zł miesięcznie;
  • dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - przysługuje osobom samotnym, jeżeli nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne, ponieważ drugi z rodziców nie żyje, lub ojciec dziecka jest nieznany; wysokość dodatku - 170 zł na dziecko (250 zł jeżeli jest ono niepełnosprawne), nie więcej jednak niż 340 zł na wszystkie dzieci (500 zł na dzieci niepełnosprawne);
  • dodatek z tytułu urodzenia dziecka - jest to jednorazowy dodatek w wysokości 1000 zł za każde urodzone dziecko;
  • dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych (uchylony) - przysługuje osobom, które nabyły prawo do tego dodatku w poprzednim okresie zasiłkowym; jest wypłacany maksymalnie przez 3 lata nie dłużej jednak niż do momentu, gdy dziecko skończy 7 lat;
  • dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego
    przysługuje na dziecko legitymujące się orzeczeniem o niepełnosprawności lub umiarkowanym albo znacznym stopniem niepełnosprawności. Dodatek wynosi 60 zł na dziecko do 5 roku życia oraz 80 zł na dziecko uczące się w wieku 6-24 lata;
  • dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - wypłacany raz w roku, w wysokości 100 zł;
  • dodatek z tytułu nauki dziecka poza miejscem zamieszkania - wynosi 90 zł miesięcznie (od września do czerwca) w przypadku pobytu poza miejscem zamieszkania i 50 zł w przypadku dojazdów do szkoły poza miejscem zamieszkania
I. Dokumenty od wnioskodawcy
Wniosek o zasiłek rodzinny - do wniosku należy dołączyć:

• uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny;
  • skrócony odpis aktu urodzenia dziecka;
  • orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, w przypadku, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne;
  • zaświadczenie szkoły, w przypadku gdy dziecko ukończyło 18 rok życia;
  • zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny, w tym odpowiednio:
    • zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości dochodów uzyskanych przez członków rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, jeżeli dochody te podlegają opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych,
    • zaświadczenia z urzędu skarbowego o wysokości należnego zryczałtowanego podatku dochodowego za dany rok albo decyzję lub decyzje ustalające wysokość podatku dochodowego w formie karty podatkowej, jeżeli członkowie rodziny rozliczają się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne,
    • oświadczenia członków rodziny o wysokości uzyskanego dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, jeżeli członkowie rodziny rozliczają się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne,
    • oświadczenia członków rodziny o wysokości uzyskanego innego dochodu w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy nie podlegającego opodatkowaniu,
    • zaświadczenie właściwego organu gminy o wielkości gospodarstwa rolnego wyrażonej w hektarach przeliczeniowych ogólnej powierzchni w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy albo nakaz płatniczy za ten rok, jeżeli posiadają gospodarstwo rolne,
    • przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące wysokość alimentów, jeżeli członkowie rodziny są zobowiązani wyrokiem sądu lub ugodą sądową do ich płacenia, na rzecz osoby spoza rodziny,
    • kopię odpisu wyroku sądu zasądzającego alimenty na rzecz osób w rodzinie lub kopię odpisu protokołu posiedzenia zawierającego treść ugody sądowej, przekazy lub przelewy pieniężne dokumentujące faktyczną wysokość otrzymanych alimentów, w przypadku uzyskania alimentów niższych niż zasądzone w wyroku lub ugodzie sądowej oraz zaświadczenie komornika o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów, a także o wysokości wyegzekwowanych alimentów,
    • zaświadczenie o wysokości ponoszonej opłaty za pobyt członka rodziny, przebywającego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie,
    • dokument potwierdzający utratę dochodu oraz wysokość utraconego dochodu, jeżeli dochód rodziny uległ obniżeniu na skutek utraty dochodu przez członka rodziny.
  • informację sądu o toczącym się postępowaniu w sprawie o przysposobienie dziecka, w przypadku osoby faktycznie opiekującej się dzieckiem, która wystąpiła o przysposobienie tego dziecka;
  • kopię aktów zgonu rodziców lub kopię odpisu wyroku zasądzającego alimenty w przypadku osoby uczącej się;
  • kopię karty pobytu, w przypadku cudzoziemca przebywającego na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej posiadającego status uchodźcy lub posiadającego zezwolenie na osiedlenie się w Rzeczpospolitej Polskiej;
  • kopię odpisu prawomocnego wyroku sądu orzekającego rozwód lub separację albo kopię aktu zgonu małżonka lub rodzica dziecka, w przypadku osoby samotnie wychowującej dziecko;
W przypadku gdy okoliczności sprawy mające wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych wymagają potwierdzenia innym dokumentem niż wymienione powyżej, podmiot realizujący świadczenie może domagać się takiego dokumentu.
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w czasie korzystania z urlopu wychowawczego - do wniosku należy dołączyć:

• zaświadczenie pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego oraz o okresie na jaki urlop wychowawczy został udzielony;
  • zaświadczenie o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego;
  • zaświadczenie organu emerytalno - rentowego stwierdzające, że osoba ubiegająca się była zgłoszona do ubezpieczeń społecznych.
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - w przypadku osoby w wieku powyżej 50 lat, otrzymującej do dnia wejścia w życie ustawy świadczenie z funduszu alimentacyjnego, postępowanie wszczyna się na podstawie wniosku o dodatek, do którego należy dołączy

• zaświadczenie terenowej jednostki Zakładu Ubezpieczeń Społecznych o wypłacie świadczenia z funduszu alimentacyjnego;
  • zaświadczenie komornika o całkowitej lub częściowej bezskuteczności egzekucji alimentów zasądzonych wyrokiem sądu;
  • zaświadczenia lub oświadczenia o wysokości dochodów.
Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych - do wniosku należy dołączyć:

• zaświadczenie powiatowego urzędu pracy o utracie prawa do zasiłku dla bezrobotnych określające datę utraty tego prawa oraz o zarejestrowaniu osoby ubiegającej się o ten dodatek, jako poszukującej pracy.
Dodatek z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego - do wniosku należy dołączyć:

• zaświadczenie szkoły w przypadku nauki dziecka w szkole ponadgimnazjalnej.
Dodatek z tytułu nauki dziecka poza miejscem zamieszkania -do wniosku należy dołączyć:

• dokument potwierdzający tymczasowe zameldowanie ucznia w bursie, internacie lub w innym miejscu zapewniającym zamieszkanie, prowadzonym przez podmiot publiczny;
  • zaświadczenie szkoły, w przypadku nauki dziecka w szkole ponadgimnazjalnej;
  • oświadczenie osoby fizycznej o wynajmie lokalu uczniowi oraz dokument potwierdzający tymczasowe zameldowanie.

II. Wymagane opłaty
Nie pobiera się
III. Termin i tryb realizacji odpowiedzi

• Wniosek o przyznanie świadczenia rodzinnego składa się osobiście.
  • Termin rozpatrzenia wniosku o przyznanie zasiłku rodzinnego wynosi 30 dni od daty jego złożenia.
  • Zasiłek rodzinny przyznaje się na okres zasiłkowy tj. (od 01-09 do 31.08. roku następnego)
V. Tryb odwoławczy
Od decyzji administracyjnej przysługuje odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w Toruniu za pośrednictwem tut. organu oraz wniesienie skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Bydgoszczy na decyzję organu odwoławczego.

VI. Uwagi

• Świadczenia rodzinne wypłaca się najpóźniej do końca danego miesiąca. W przypadku złożenia wniosku w sprawie ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych po 10 dniu miesiąca świadczenia rodzinne za dany miesiąc wypłaca się najpóźniej do końca miesiąca następującego po miesiącu, w którym złożono wniosek.
  • Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego
    W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodzinny lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych wnioskodawca jest obowiązany do niezwłocznego powiadomienia o tym organu wypłacającego świadczenia rodzinne.

Trzeba zgłosić się do wydziału świadczeń rodzinnych i zapytać o potrzebne dokumenty np przy okazji składania wniosku o becikowe. Najlepiej wniosek składać miesiąc szybciej, bo z urzędu skarbowego i zusu mogą zwlekać, a na wniosek o urlop wychowawczy do zakładu pracy też jest jakiś konkretny termin.

reklama
Hellou :-D
Zaległości nadrobię później - melduję się cała i zdrowa.
Po wczorajszym koncercie Feel, na który mąż mnie wyciągnął brzusio troszkę się stawiał .... ale jest lepiej.
Za to dziś dzionek przesiedziałam a raczej przebyczyłam sie na tarasie u rodziców, wśród szumu drzew sosnowych i wiaterku południowego.
Ach słodka chwilo ... chciałoby się powiedzieć - trwaj bez końca.

Teraz ległam i wciagnęłam aż 5 cukierków czekoladowych.

Do góry