reklama

Październik 2014

Ogólnie spotkanie było z panią doktor akademii medycznej z Wrocławia. Pogawędka dotyczyła profilaktyki próchnicy zębów już od małego.
Babka robi badania na bieżąco i faktycznie ilość dzieci z próchnicą jest przerażająca (miedzy 18 a 36miesiącem życia około 80% dzieci ma już próchnice ) :szok:

Informacje dotyczące pielęgnacji jamy ustnej:

- noworodkowi przemywamy jamę ustną (najlepiej po każdym jedzeniu - ale koniecznie na noc podczas kąpieli). - kupujemy płatki kosmetyczne (podobno najlepsze są z Lidla bo sa obszyte i nie zostaja żadne kłaki w buźce) - taki płatek moczymy w wodzie przegotowanej i pucujemy palcem dziąsełka maleństwa - podobno już na dziąsłach rozwijają się bakterie, które później atakują wyżynające się ząbki - oczywiście dziecko będzie płakało ale mówiła żeby się nie bać - higiena jamy ustnej jest bardzo ważna

- pierwsze zęby standardowo wyżynają się między 6 a 12 miesiącem - należy wtedy zgłosić się do dentysty i uwaga!
kupujemy szczoteczkę plus pastę do zębów ( i tu ciekawostka) pasta do zębów dla dzieci posiada zwykle 500 PPM fluoru.
Nie ma to sensu - dlatego że taka dawka fluoru wogóle nie chroni zębów przed próchnicą (czyli możemy sobie taką paste wsadzić w d...) i żeby kupić odrazu pastę ze stężeniem 1000 PPM fluoru - wtedy szczotkowanie choćby jednego ząbka przyniesie efekty. (pasty dla dorosłych mają od 1450 PPM fluoru i takie stężenie dla niemowlaka będzie za duże).
Mamy sie nie bać szczotkować i uczyć dzieci od małego - to wchodzi w nawyk.

Ponadto- zachęcała, do zdrowej diety - owoce, warzywa - jak najmniej słodyczy.
Jeśli dajemy coś słodkiego to lepiej czekolade niż lizaki czy cukierki - gdyż po czekoladzie szybciej wraca neutralne ph w buzi a po landrynkowym syfie szybciej rozwijają się bakterie.

!!!!! Uwaga uwaga!!!!! kategorycznie zabronione jest oblizywanie smoczków (np. przez mamę czy tatę jak upadną), sprawdzanie z łyżeczki czy jedzenie nie jest za gorące, całowanie w paluszki itp. - próchnica jest przenoszona przez ślinę!!!!! jak bedziemy czyscic buzke i unikac slodyczy to to nie wystarczy...

Lekaka była naprawdę rzeczowa- nie wyglądała na jakąś przewrażliwioną - po prostu uświadamiała o naszych "głupich" nawykach które pozniej owocują...

hmmmm to tyle...
czy którejś coś się przydało> i czy wogóle któras przeczytała do końca? :cool2:

reklama
Ja przeczytałam;-)
monia lizałam,kurde odruchowo,buzie czysciłam albo na noc dawałam łyzeczke wody zeby opłukac
zeby myłam jak było ich pare,zawsze elmexem,chyba jak rok zkonczyła to myłam.
Zeby zdrowe,jedna plomba

Przemywanie wacikiem jest lepsze niż plukanie woda bo jest masaż dziąseł od razu i łatwiej bobasy ząbkowanie przechodzą.
No to fajnie ze cos sie przydało:)
Ide wpałaszowac rosół bo chodził za mna a w te upały to by było samobójstwo;)

Domka- &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Bedzie dobrze!!! Wirtualny "kopniak" na szczescie :)

Odebrałam wyniki z glukozy ... na Czczo 87 a po glukozie 75 po 2 h 116? Może wiecie czy to dobrze czy źle??? bo nie było widełek z boku i nie mam pojęcia :confused:

Za mną chodzi spaghetti i chyba dzisiaj zrobie mniamm:-D:-D

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry