reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Październikowe Mamy 2010

Wow Lolisza witam po dłuuuugiej przerwie:)
Mała mi kciukasy zaciśnięte
Efa współczuje, nie chce żebyś nam zaraz tu zniknęła z wychudzenia i ze zmęczenia. Wiem że jesteś zaciętą mamą karmiącą, ale ja osobiście martwie się o Ciebie..

My wczoraj skończyliśmy 3miesiące i na cześć tego mały spał od 20.30 o 7.00:p milusio Wam powiem:)
My dalej nie szczepieni jutro 7tygodni od poprzedniego. Dzisiaj może dostane macierzyński. Najgorsze że na sobote musimy mieć 2tys na resztę za kuchnie. Ja nie wiem jak my se poradzimy, jeszcze mam problem. Oprócz tego że zaczęły się na nowo kłotnie z M. to mam do Was pytanie. On powiedział, że on by nawet mógł na materacu spać ażebyśmy się już tam wprowadzili. Czyli w sumie były by tylko meble u małego, meble w kuchni i nic poza tym, a nie przepraszam tysiące pudeł...
I ja mówie że nie ma mowy, żę trzeba kupić narożnik, regał, ok na szafe mogę troche ale tylko troche poczekać, ale przecież nie da się tak żyć. Mówie mu że on sobie pójdzie do pracy a ja będę z małym tam cały czas. I on za cholere nie może zrozumieć mojego podejścia...no bez kitu, no chyba że ja jestem nienormalna no powiedzcie mi!?

reklama
Witamy się rano o śniadanku.U nas noc nieciekawa pobudki co 2 h- a teraz mały łobuziak śpi.
My dziś chwalimy się suwaczkiem;-)
Właśnie oglądałam 'Dzień dobry tvn " i było o żłobkach-Pani odradzała -motywowała to tym że dziecko w tym czasie potrzebuje opieki jednej osoby a nie wielu pań które się zmieniają .Że dziecko się słabiej rozwija emocjonalnie , psychicznie i społecznie.
Ja osobiście nie posłałabym takiego malucha do żłoba -chociaż jak nie miałabym wyjścia to pewnie by poszło.
Miłego dzionka życzymy:-)

E-lona, marchewki to raczej nie daje bo spróbowałam i skończyłam z nią na twarzy - tak mnie Franek załatwił dając do zrozumienia że jest fee...ale daje dynia+ziemniak, sok jabłkowy, rozcieńczony, przecier jabłko lub banan i ewentualnie troche soku jabłko+marchewka ale specjalnie szcześliwy wtedy nie jest.

Strip myśle, że mały sie najada skoro przybiera, dzieci na piersi są po prostu przyzwyczajone do częstego, niezbyt regularnego jedzenia, to wynika z karmienia "na żądanie" od poczatku i cięzko jest sie wbić z karmieniami w jakiś schemat bo maluch za każdym razem kontroluje sam ile zjada, jak chce sie tylko napić pociągnie krótko pierwszego mleka tylko żeby zaspokoić pragnienie więc za godzine juz może być głodny. Jak przybiera a chcesz nadal karmić to bym nie panikowała że mu mało, mysle że jest ok bo waga ladna, a z kupą, to cóż, czasami dzieci na piersi przyswajają wszystko co zjadają, nie mają więc z czego tej kupy zrobić, dlatego u dziecka karmionego piersią brak kupy nawet tydzień jest normalny. Skoro te które robi są rzadkie nie ma moim zdaniem mowy o zaparciach. Ewentualnie spróbowałabym wprowadzić probiotyk żeby troche podregulował jelita.

Mamaagusi
przede wszystkim dziecko mus mieć dobrego pediatre, który podejmuje mądre decyzje z a nie traktuje każdą krostke na ciele jak alergie pokarmowa. U dziecka wszystko trzeba spokojnie zwłaszcza jesli chodzi o jedzenie, nie wiem w jaki sposób przechodziłaś z nutramigenu na bebilon czy było to stopniowe zastepowania np jednego karmienia w ciągu doby czy od razu zmieniłaś wszystko? Jesli dziecko robiło ładne kupy, dobrze spało i nie było niespokojne to ja bym sie nie upierała na podstawie samej wysypki że to alergia na mleko. Działanie danego produktu na organizm utrzymuje sie do 72 godzin, wątpie wiec zeby jedna porcja nutramigenu działała tak leczniczo żeby to jemu przypisac całą zasługę tego, że objawy ustąpiły. Jak juz mała je ten nutramigen to niech je a ewentualne mleko wprowadzaj stopniowo, np na jedno na krmienie w ciagu doby i tak przez 3 dni, może też zacznij od mleka HA ale tej firmy z której dostawało już mleko, nie wprowadzaj kolejnego producenta. Każda zmina mleka musi być stopniowa nawet z początkowego na następne,nie wolno zrobić tego z dnia an dzień zastepując wszystkie posiłki. A przede wszyskim poszukałabym innego pediatry. I nie sugeruj sie ilościami z puszek mleka - ile maluch powinien wypijac bo to dla większości dzieci ilości z kosmosu, mój nigdy tyle nie zjadł ile przewisywała dla niego ta tabela, a razcej zgodnie z zaleceniami podwoi teraz w czwartym miesiącu wage urodzeniową. I jeszcze jedno, dziecko czuje Twój stres a na pewno do kazdego karmienia podchodzisz juz z nerwami "ile zje" i czy zje w ogóle. Może niech ktos inny spróbuje dac jej butelke?

dzięki Loliszko, ale u nas już probiotyk od dawna biogaja, na kolki był i infacol i esputicon i delicol, kolki preszly, a kupy adal problemowe, teraz debridat dajemy na polecenie pediatry. ja tez myslalam o tej teorii, ze tak swietnie pokarm przyswaja, ale po tyg nie robienia i po czopku kupa spora, a czopka daje bo po paru dniach maly bardzo placze, mysle, ze juz mu brzuszek przeszkadza, wtedy nawet juz nie chce w pionie sie nosic, bo nacisk na brzuszek. i dziwne to, ze tydz nie robi i jest rzadka zupa, ale dosc sporo. narazie dwa dni nierobi wiec spokojnie czekam tak do tyg i zazwyczaj daje czopa bo juz ryk jest, a po kupie dziecko aniol. a zj edzeniem to faktycznie on czesto ciagnie troche i puszcza, wiec pewnie pije, a przed drzemkami zazwyczaj z 20 minut pol godiznki je, wiec wtedysie najada. o wage i niedojadanie sie nie martiwe, pewnie a ok mase tez bo w nocy duzo je. chcialbym tylko zeby jak sie naje pospal chociaz do tej 2..... milabym ze 4 h ciglego snu, bo jak ostatnio policzylam spie 4 godizny na dobe.............. hehehe a na seks zero sily, a A. mowi, ze ma ciezki zywot ze mna ;p
p.s. lolisza co Cię tak długo nie było:D no i Aliszja z krainy czarów:d fajnie was widziec:happy:

Czesc dziewczynki:)
Wczoraj nie miałam wieczorkiem laptopa i ni mogłam zajrzeć na forum i jakos tak dziwnie:(((
Wszystkim Wam dziękuje za troske o Błażejka a teraz mam chwilunie to poczytam co naskrobałyście:)a o 12 30 mamy szczepienie trzymajcie kciukasy:))
Miłego dnia życze:)
Joli gratuluje suwaczka:))ja tez oglądałam ten program i nie wiem czy to prawda do końca, zresta niektore mamy nie maja wyjscia:(((my za jakiś czas też pewnie żłobek:((

Ostatnia edycja:
Witam Was serdecznie.

natolin bardzo Cie przepraszam za pomyłkę - oczywiscie ,ze Piotrus - nie wiem czemu napisalam inaczej. To pewnie przez te pobudki co 3h :-D

mała_mi powodzenia na usg brzuszka

dagisu fajnie Ci z tymi nocami . Ja mialam taka jedną przespaną ... kieeeddyys i bylo super :-). Co do przeprowadzki , to tez bym sie nie pchala na nowe miejsce bez chociaz podstawowego umeblowania. Wolałabym jeszcze poczekac i urządzic to nowe mieszkanko i dopiero wtedy.

Joli gratuluję suwaczka

kasis powodzenia na szczepieniu

A u nas kolejna noc z pobudkami równiutko co 3h :-( Zastanawiam sie czy nie spróbowac jak będzie jezeli podam mm na noc. Do tego maly obudzil sie juz 6.20 i byl bardzo wyspany , opowiadal i smial sie , a ja na oczy nie widzialam taka bylam spiaca. W koncu usnął i obudzil sie o 8-mej i oswiadczyl ,ze nie zamierza juz spac swoim głosnym płaczem :-(
Idę zrobic kawkę i chyba podam ją sobie dożylnie zeby lepiej zadziałała :-)

Strip ja też trzymam kciukasy za ciebie żeby sie juz wszystko poukładało
Mamaagusi a podałaś w mieszance nutramigen? ja mieszałam bebilon z nutramigenem bardzo dlugo około miesiaca a teraz jest juz na samym nutramigenie:)

dagisu, masz rację, że chcesz chociaż spać na normalnym meblu. Całe dnie spędzać na kartonach? Z dzieckiem? No pomyłka!

U mnie normalka: kilka pobudek na jedzonko, standard. Na szczęście około 22 wczoraj Olek zasnął przy piersi i już spał do 3 w nocy. I wieczór był bez wrzasków. Uffff...

kasis, trzymam kciuki za szczepienie.

mała_mi, kciuki za dobry wynik badania!

reklama
witam.
Mała Mi jeśli nie za późno to my też kciuki mocno zaciśniemy.
więc tak. w nocy przeżyliśmy koszmar. mała od razu po wypiciu Bebilonu zwymiotowała strasznie później ok 4 zwymiotowała ponownie ale były smużki krwi. dzwoniłam do szpitala czy przyjeżdżać czy jak to mi powiedzieli, że jak oprócz tego nic się nie dzieje to pediatrę dziś zamówić do domu. lekarz będzie o 14 nie wiem czy ta nasza czy inna. Pediatrę zmieniamy. już postanowione. wysypka zniknęła całkiem. tzn te plamy bo krost nie było. w nocy nie jadła nic dopiero teraz 40 ml nutramigenu i narazie zasnęła. 2 doby kupki nie robiła ale tak już bywało. zrobiła dziś w nocy bardzo ładną. wcześniej dostała też herbatkę rumiankową bo chcięliśmy zobaczyć czy nutramigenu nie pije bo ma gardło podrażnione czy chodzi o smak. Jednak chodzi o smak bo 90 ml herbatki wypiła i potem kupka poszła. była ogromna. sprowadziłam męża z pracy bo ja oczywiście panikara, niewyspana bo ją pilnowałam żeby się nie zakrztusiła gdyby wymiotowała.
happybeti nie słyszałam o tym ale zapytam pediatrę. coś trzeba zrobić z tym jedzeniem. ona jest zdrowa, pogodna ale nutramigen jej bardzo nie smakuje więc nie chce go jeść. poza tym nutramigenem bardziej ulewa niż bebilonem. bardzo dziękuję, że mi podsunęłaś ten pomysł z tym.
JOli gratulacje
lolisza mleko zmieniałam zastępując najpierw pojedynczo karmienia właśnie nie chciałam od razu. była spokojna, dobrze spała, brzuszek nie bolał, kupki ok, mniej się ulewało tylko wczoraj te problemy. choć z jedzeniem już od 2 dni jest problem bo mało je ale nigdy nie wymiotowała. zapytam dziś lekarza o to mleko ha.
kasis myślałam o tym ale nie wiedziałam, że można zmieszać razem dwa różne mleczka
jeszcze raz wszystkim wam bardzo dziękuję

Do góry