reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Październikowe Mamy 2010

gabires w takim razie poszperam i poszukam o tych zwolnieniach. A że na całą ciążę nie da się wziąć zwolnienia to wiem, napisałam ogólnikowo bo nie chciało mi się rozpisywać.
emiliab Ty szczęściaro;-). Też będę się starać iść na zwolnienie tak pod koniec trzeciego miesiąca, bo też nie chce się stresować w pracy.

a ja planuje popracowac jeszcze 3 tygodnie

reklama
Witam wszystkich, Panie przed monitorami i Panie oraz Panów w tych Paniach mieszkających ;-)

Zrobiłam dziś trzecią betę: 7632
ulisia
Mam pytanko
08.02: 240
11.02: 1002
17.02: 7632
Dobrze przyrosła?

Macie może jeszcze tego linka do obliczeń przyrostu bety? Kilka tygodni temu któraś wkleiła, tylko znaleźć nie mogę, pomożecie?

dziewczyny jestem załamana:crazy:chciałam iść w tym tygodniu do gina i dzwonie dzis na piatek się umówić chciałam a tu..?!:nerd: tyle ludzi ze dopiero wolny termin jest na przyszly piatek 26.02..:( to bedzie juz kolo 6 tc..

Beata, mam nadzieję,że córcia szybko wróci ze szpitala, przecież nie dla Ciebie teraz stresy!

Dzięki emilia i gabires. Jestem w szpitalu na podłączeniu pompy insulinowej bo Laura ma cukrzycę, a z tego niestety nie wyzdrowieje:no: Czy chcę czy nie, stres mam prawie codziennie.

Iwcia 1234 ja bym na Twoim miejscu poczekała do tego 6 tyg. Wtedy lekarz będzie mógł potwierdzić ciążę i prawdopodobnie na usg zobaczysz fasolkę. Wcześniej i tak niczego konkretnego sie nie dowiesz. Tak myslę.

Ostatnia edycja:
dziewczyny jestem załamana:crazy:chciałam iść w tym tygodniu do gina i dzwonie dzis na piatek się umówić chciałam a tu..?!:nerd: tyle ludzi ze dopiero wolny termin jest na przyszly piatek 26.02..:( to bedzie juz kolo 6 tc..

spokojnie nic sie nie stanie. Ja pierwszy raz jak zadzwoniłam we wtroek to miałam wizyte na piatek ale juz na USG czekac musze rowne 2 tygodnie.

reklama
Ja na początku kwietnia chce iść na zwolnienie. A będąc na zwolnieniu kto wypłaca pensję: pracodawca czy zus?

Przebywając na zwolnieniu lekarskim masz prawo do zasiłku chorobowego w wysokości 100% podstawy wymiaru. Brane jest pod uwagę Twoje przeciętne wynagrodzenie z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc powstania niezdolności do pracy. Jeżeli okres ubezpieczenia chorobowego jest krótszy niż 12 miesięcy, podstawę wymiaru stanowi przeciętny miesięczny przychód z pełnych miesięcy kalendarzowych ubezpieczenia.

Na zasiłku chorobowym możesz przebywać maksymalnie 182 dni. Przez pierwsze 33 dni zachowujesz 100% wynagrodzenia wypłacanego przez pracodawcę. Od 34 dnia wypłacany jest zasiłek chorobowy przez ZUS lub przez pracodawcę, jeżeli zatrudnia powyżej 20 pracowników.

art. 92 KP, art. 8,11, 61 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa

* Świadczenie rehabilitacyjne

Jeżeli Twoja niezdolność do pracy trwa dłużej niż 182 dni, możesz wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne.

Pamiętaj: dokumenty niezbędne do uzyskania świadczenia rehabilitacyjnego należy złożyć w ZUS na co najmniej 6 tygodni przed zakończeniem okresu zasiłkowego. Lekarz powinien dokładnie Cię o tym poinformować.
O niezdolności do pracy będzie orzekał lekarz orzecznik ZUS. Od wydanej przez niego decyzji możesz się odwołać do ZUS, a następnie do sądu pracy.
Świadczenie rehabilitacyjne wynosi 100% podstawy wymiaru obliczanej tak, jak przy zasiłku chorobowym.
art. 18 Ustawy o świadczeniach z ubezp. społ.\"

iwcia1234 ważne byś zdążyła przed 10 t.c. Jeśli tylko dobrze się czujesz to poczekaj. Tak jak pisała Mamuśka wczesniej - i tak za wiele się nie dowiesz...

Do góry