reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Bycie rodzicem to codzienna przygoda pełna wyzwań, ale też pięknych chwil. Chcemy poznać właśnie te momenty, które sprawiają Ci największą radość! Napisz w kilku zdaniach , co najbardziej cieszy Cię w rodzicielstwie, a możesz wygrać atrakcyjne nagrody ufundowane przez Bella Baby Happy 💛<

reklama

Październikowe Mamy 2010

E-lona no mówię Ci jak mnie dziś pozytywnie nakręcił ten lekarz :-) a co do płci , to ja mu wspomniałam , ze poprzedni lekarz zauwazył , że to chłopiec .... więc pokazał mi , że faktycznie cos tam widać między nózkami , i że moze to być męskie przyrodzenie, ale stwierdził , że jest mozliwe też iż to spuchnięte narządy dziewczynki. Powiedział ,że będziemy zaglądać tam jeszcze :-)

reklama
ps: jakich kremów na rozstępy używacie? Są jakieś tańsze, a dobre? Ja mam niestety przedciążowe (antykoncepcja:-() na udach i piersiach, a chociaż trochę chcę zabezpieczyć brzuch.

agrafa moje dziecko wagę 13 kg osiągnęło dopiero w wieku 2 lat ale nie tylko waga się liczy również wzrost dziecka, ja swoje młode przesiadłam w fotelik 9-18 kg jak miał ok 1,5 roczku.
Są też dzieci które wagę 13 kg mają w wieku 1 roku. Każde dziecko inaczej przybiera na wadze.
Co do opalania to instnieje ryzyko że od słońca dostaniesz plam wątrobowych ale chodzenie po słońcu jest bezpieczne.
Dorisday ale Ci dobrze, gratuluję super wizyty i zdrowego dzieciaczka.

Co do snów o płci, mojej siostrze i przyjaciółce w tą samą noc śniło się że będę miała dziewczynkę. Więc nastawiona już jestem na Emilkę :) ale czekam na potwierdzenie za 4 tyg.

Ostatnia edycja:
dorisday strasznie się ciesze, że teraz tak dobrze trafiłaś, aż się w środku ucieszyłam no i oczywiście coraz bardziej nie mogę się doczekać mojej kolejnej wizyty, a tu aż miesiąc muszę czekać (21.05), jakoś po smutnym wydarzeniu sivej ciągle mam obawy!

Moriam a propos tych mięśni prostych. Czy one po ciąży wrócą do swojej poprzedniej pozycji? Jakieś ćwiczenia mogą im w tym pomóc?

powiem szczerze, ze okazalo sie, ze troche zielona w temacie jestem, bardziej niz myslalam bynajmniej:angry: ale nigdy nie prowadzilam zajec dla kobiet w ciazy-to na usprawiedliwienie:zawstydzona/y:
Udalam sie wiec na korepetycje do kolezanki, ktora takie zajecia prowadzi i dowiedzialam sie, ze rozejscie sie miesni brzucha nie jeststandardem w ciazy, choc rzeczywiscie czesto sie zdarza i po porodzie powinno wrocic do stanu sprzed. Dlatego w czasie ciazy nie mozna robic cwiczen na proste miesnie brzucha, by zapobiec ich rozejsciu. To samo dotyczy okresu poporodowego.

a oto kilka informacji z netu:

"Diastasis recti, czyli rozdzial miesni brzucha wystepuje u prawie kazdej kobiety po ciazy. Niektorym sie szybko zrasta, innym nie. Poki go masz, musisz uwazac by sie nie powiekszyl, lub by nie nabawic sie przyjemnosci typu przepuklina.
Poki miesnie brzucha sie nie zejda, sa oslabione, i do tego brzuch wyglada wiekszy.

JAK SPRAWDZIC CZY TO MASZ ?
Poloz sie na plecach. Unies glowe, tak by miesnie brzucha sie naprezyly. Palcami wybadaj srodek brzucha. Sprawdz zarowno powyzej pepka jak i ponizej.
Jesli czujesz przerwe miedzy miesniami (wzdluz brzucha, na srodku) to znaczy ze masz diastasis recti.
Mozesz sprawdzic na ile palcow szeroka jest przerwa.

JESLI MASZ DIASTASIS RECTI:
* Nie dzwigaj
* Robic wszystkie ruchy brzucha na ukos: np gdy lezysz na plecach i chcesz usiasc, nie podnos sie prosto, ale na ukos (tak jakbys prawa reka chciala dotknac lewego kolana).
* Wolno robic tylko skosne brzuszki, nigdy proste !
* Jesli musisz uniesc cos siezkiego: najpierw wydech i w tym samym czasie wciagnac brzuch, oraz napiac brzuch, pupe i pochwe (czyli uaktywnic gorset miesniowy). I dopiero wtedy podnosic ciezar.
* Robic w.wym. przed kichaniem, podnoszeniem dziecka, wstawaniem z pozyji kucania, itp.
* Nie rozciagaj sie w sposob gdzie brzuch wypiety jest do gory: np. z plecami na pilce gimnastycznej.

Jesli sie bedzie stosowac tych regul, to przerwa powinna sie zlaczyc. Jesli nie, to warto skonsultowac sie z lekarzem.

CWICZENIE NA ZMNIEJSZENIE PROBLEMU

Cwiczenie 1.
Wdech, tak by brzuch sie nadal powietrzem.
Wydech, powoli ale dokladnie wciagajac pepek do kregoslupa.
Wyobraz sobie ze zasuwasz suwak ciasnego gorsetu, od dolu do gory.
Albo, wyobraz sobie ze te miesnie recti ktore probujemy zlaczyc sa sznurkiem przywiazanym do miednicy. Probuj sznurkiem przyciagnac miednice to pepka.
Powtorzy 10x, trzy razy dziennie.

Cwiczenie mozna robic na siedzaco, na lezaco lub na czworakach.
Jak nabierzesz wprawy, zacznij wydech od wciagniecia pochwy.

Cwiczenie 2.
Poloz sie na plecach, kolana zgiete, stopy na podlodze. Owin recznik wokol brzucha. Skrzyzuj konce recznika, i zlap za konce.
Powoli i delikatnie unies glowe, szyje i ramiona. W tym samymczasie wydech, i wciagaj pepek do kregoslupa, i pochyl miednice do przodu.
rekami zaciskaj recznik na brzuchu.
10x za pierwszym razem, powoli dojdziesz do 40x dziennie."

Agrafa mój syn podobnie jeździł w tym foteliku do jakiegos roku, potem wygodniej mu było w tym następnym , gdzie dziecko jest juz w pozycji siedzacej.
Co do opalania to , ja Mikiego rodziłam w lipcu więc w okresie letnim byłam juz bardzo wysoko w ciązy i powiem Wam , ze bardzo chetnie jeżdziłam nad wodę sie "poopalać". Na brzuszek kładłam schłodzony i zwilzony ręcznik a sama siedziałam w pół-cieniu. czułam się super. Oczywiście kiepskim pomysłem jest np. spacer po centrum miasta w południe, gdzie słonce jest najwyżej i skwar może doprowadzić do zasłabnięcia.
Dagisu ja juz też bym chciała następną wizytę hehe , ale podobnie jak Ty kochana muszę teraz cierpliwie czekać do 20-go maja. Damy radę , co?!

i jeszcze troche na temat ćwiczeń w ciazy

"Pierwszy trymestr
W tym czasie jest niewiele cwiczen, ktore nie wolno wykonywac. Rosnacy brzuch jeszcze nie przeszkadza, jedynym utrudnieniem moga byc nudnosci i zmeczenie. Wiekszosc cwiczacych kobiet mimo braku zewnetrznych trudnosci odczuwa w tym okresie spadek formy. Rozsadnym bedzie juz w tym okresie u osob cwiczacych na silowni zmniejszyc uzywane dotychczas ciezary. Brzuch cwiczymy normalnie bez obciazenia : brzuszki, brzuszki z jedna uniesiana noga, brzuszki ze zgietymi nogami lezacymi na boku.
Drugi trymestr
Pierwsze oznaki zmiany srodka ciezkosci moga utrudniac sprawne wykonywanie pewnych cwiczen (szczegolnie step aerobik) . W tym okresie najczesciej kobiety odzyskuja znow energie, a brzuch nie jest jeszcze duzy wiec jest to dobry okres na cwiczenia. Od tego czasu wsrod ofert aerobikow wybierajmy jednak takie low-impact i innych sredno-intensywnych nie wymagajacych wykonywania duzej ilosci zmian kierunku, skokow, trzymania rownowagi.
Najlepszym wyborem maszyn bedzie bierznia, orbiterek, rowerek stacjonarny, steper.
Na silowni przestajemy wykonywac cwiczenia wymagajace zginania sie w pasie takich jak good morning, martwy ciag, wioslowanie sztanga i sztangielka jednoracz. Przestan wykonywac wszystkie wyciskania zza glowy i nad glowe. Przestan wykonywac cwiczenia wymagajace lezenia na plecach takie jak wyciskanie sztangi lezac itp.

Przykladowy trening silowy
Klatka wyciskanie siedzac na maszynie
Plecy przyciaganie linki wyciagu dolnego
Biceps unoszenie sztangielek siedzac
Triceps prostowanie ramion na wyciagu
Dwuglowy uda wypychanie nog na suwnicy
Trojglowy uda zginanie nogi z obciazeniem stojac
Lydka wznosy stojac

Cwiczenia brzucha
Koci grzbiet
Brzuszki stojac w oparciu o sciane
Unoszenie tulowia lezac na boku
Vaccum

Przed cwiczeniami brzucha poloz sie na plecach z nogami zgietymi i poloz palce na brzuchu w srodku miedzy dwoma platami miesnia prostego brzucha i unies glowe, jezeli czujesz ze miesnie rozchodza sie na boki masz diastasis. Nie jest to grozne ale oznacza, ze twoje miesnie sa slabsze niz normalnie i polecam uzywanie w czasie cwiczen brzucha szarfy owinietej wokol brzucha i trzymanej tak by w czasie cwiczen lekko sciagac obie platy do siebie. Tak samo cwiczenie bedzie wykonywane po porodzie.
Nie wykonuje sie skretow tylowia, klasycznych brzuszkow, brzuszkow ze skretem

Trzeci trymestr
No i znow wchodzimy w ciezki okres ciazy. Zmeczenie rosnie, pojawiaja sie czesto znow mdlosci i/lub zgaga, zatrzymywanie wody w organizmie staje sie codziennoscia. Nawet gdy zaczyna brakowac energii warto poswiecic troche czasu na spacery i nie zapominac o codziennym rozciaganiu i cwiczeniach Kegla. Na silowni mozemy cwiczyc nadal na lekkich ciezarach. Jako cwiczenia miesni brzucha polecam vaccum. Pamietajmy by nie lezec dlugo na plecach w czasie cwiczen, nie wykonywac brzuszkow i wstawac z pozycji lezac zawsze przewracajac sie pierw na jeden bok.

Brzuch
Juz wczesniej wspominalam o mozliwosci cwiczenia brzucha w ciazy. Miesnie brzucha w ciazy pomagaja nam utrzymac prawidlowa sylwetke i odgrywaja podstawowa role w porodzie ) . Zawsze przed rozpoczeciem cwiczen miesni brzucha sprawdzaj czy nie ma przerwy pomiedzy dwoma platami. Jezeli ma to miejsce codziennie wykonuj nastepujace cwiczenie. Poloz sie na plecach i obejmij swoj brzuch rekami krzyzujac je na brzuchu i delkatnie przytrzymujac miesien prsty brzucha z dwoch stron. Wolno unosimy glowe wydychajac powietrze i delikatnie sciagajac dwa platy do srodka. Powtorzyc pare razy.
We wszystkich fazach ciazy mozna krecic biodrami na stojaco, na pilce, na kleczaco.
Jednym z bardzo dobrych cwiczen na miesnie brzucha jest vaccum cwiczacy miesien poprzeczny brzucha tak wazny przy porodzie .
Usiadz prosto na krzesle lub skrzyznie podlodze z plecami opartymi o sciane. Wez gleboki oddech wypychajac brzuch i wolno liczac (od 1-5) wydychaj powietze wolno wciagajac brzuch w kierunku kregoslupa najdalej jak mozesz. Przytrzymaj i glosno licz do 30. Liczenie glosno zapobiega wstrzymywaniu oddechu. Nie wolno wstrzymywac oddechu! (nazwijmy to cwiczenie winda))Teraz zamknij oczy i sprobuj wciagac brzuch jeszcze glebiej i powracac do pozycji 5 w te z powrotem tak 5 razy. Nie wstrzymywac oddechu ! Zrelaksuj sie i powtorz 10 razy cale cwiczenie. W miare czasu bedziesz mogla zwiekszac ilosc serii.
Warto osobno wykonywac takie krotkie serie spinajace miesnie brzucha (pulsowanie) po kilka razy dziennie. Nawet po 100 za jednym razem. Pamietajmy o oddychaniu.

Program domowy na drugi i trzeci trymestr ciazy
Wszystkie cwiczenia wykonujemy po kolei. Podaje ogolny zarys.Przydatna elastyczna tasma i male ciezarki. Przy kazdym cwiczeniu wydech (wraz z wciagnieciem brzucha na poziom 5) w momencie napiecia, wdech przy rozluznieniu miesnia
Rozgrzewka na stojaco
rozciaganie rak w gore
rozciaganie plecow w pochyleniu trzymajac sie klamki(oparcia krzeszla)
stoimi w pochyleniu opieramy rece na kolana i wykonujemy wolno ruchy biodrami w przod i tyl
reka w gore i rozciagamy bok
rece zgiete dlonie kladziemy na barkach i krecimy lokciami
krecenie rekami
rozciaganie glowy na boki i do przodu
krecenie rekami w nadgarstkach
krecenie biodrami
krecnie stopa
ruszanie stopa gora dol
Rozgrzewka na kolanach
rozciaganie nog w wykroku
kleczymy na jednym kolanie, druga noga prosta do przodu oparta o piete i rozciagamy tylna czesc nogi
kleczac na czworaka ruszamy biodrami w przod i tyl oraz na boki
Rozgrzewka na siedzaco
rozciganie w siadzie plotkarskim
winda
pulsowanie brzuchem (jezeli masz przerwe miedzy platami miesni brzucha wykonuj to bedac owinieta szarfa i trzymajac konce szarfy tak by lekko sciagac oba platy do siebie)
Gorna czesc ciala
rozciagamy klasycznie triceps i biceps
wyciskanie siedzac (sztangielki w dol -wdech, brzuch wypchniety, sztangielki w gore-wydech, brzuch wciagniety)
wznosy bokiem na barki

Nogi
lezenie bokiem, dolna noga zgieta, druga w gore i prosta wykonujemy krazenia
lezenie bokiem, nogi zgiete, unosimy lekko gorna noge i opuszczamy
lezenie bokiem, nogi zgiete, prosta gorna noga machamy przod tyl
lezenie bokiem, nogi zgiete, unosimy zgieta gorna noge kolanem w gore, i przekrecamy kolanem w dol i tak ruszamy po ok 20 razy na strone
lezenie bokiem, noga gorna na poduszce lezacej przed cialem, noge dolna podnosimy gora dol
rozciaganie nog "

Ostatnia edycja:
Co do snów o płci, mojej siostrze i przyjaciółce w tą samą noc śniło się że będę miała dziewczynkę. Więc nastawiona już jestem na Emilkę :) ale czekam na potwierdzenie za 4 tyg.

Emilka-piękne imię;-)
Co do snów, to dwa razy śniło mi się usg, gdzie był facet. Zresztą i tak mam czucie na chłopaka:-D. Zobaczymy

reklama
dorisday2512 bardzo się cieszę, że z maluszkiem wszystko okej i trafiłaś na porządnego lekarza :) Czekamy wieczorkiem na zdjęcia :)

Ja też już się nie mogę doczekać wizyty, a to dopiero 4 maja :(Jeszcze 13 dni :) Zaczynam odliczać. A teraz lecę zjeść obiad i do kina z moim M. :)

Do góry