Frogg, w sprawie obrazu serca w USG tylko wyjasniłam, że bardzo dużo na tym etapie zależy od sprzętu i nie da się ukryć że od lekarza również. Faktem jest, że serce najlepiej widoczne jest pomiędzy 18 a 22 tc, wtedy jest na tyle dobry obraz, że w zasadzie widać idealnie, dlatego też w tym okresie podczas badania połówkowego wykrywa się najwięcej wad serca i wszelkie wątpliwości lub dalszą diagnostykę uzupełnia badaniem echo serc a płodu, które też najlepiej wykonać w tym czasie. Chodziło mi jedynie o to, że przepływ przez zastawkę trójdzielną jest istotny już na etapie USG genetycznego w I trymestrze, jest jednym z markerów jaki należy ocenić a niektórzy lekarze to olewają bo ciężką tę zastawkę "złapać" zwłaszcza jeśli sprzęt nie jest najwyższej jakości. Przypuszczalnie i u Was badano ten przepływ ale nic nie mówiono bo jest ok, mi powiedziano bo lek wie, że pracuje z dziećmi z wrodzonymi wadami serca i mam na tym punkcie szajbe i bardzo mi zależało, żeby zobaczyć to serduszko. Przepływ przez zastawkę trójdzielną na etapie tego USG jest o tyle istotny, że wady wrodzone serca niestety ewoluują raczej w złym kierunku i tak przykładowo coś co w tym momencie może być "tylko" zwężeniem zastawki trójdzielnej może na skutek zaburzenia przepływ krwi przez tę zwężoną zastawkę doprowadzić do wady bardzo poważnej, czyli np do nieprawidłowego rozwoju lewej komory serca a wręcz do jej niedorozwoju. Razem z ludźmi, z którymi pracujemy prowadzimy programy między innymi dla ginekologów o tym jak ważna jest ocena serca płodu na wszystkich etapach ciąży, żeby zwiększyć wykrywalność a co za tym idzie przeżywalność dzieci z tymi wadami. Generalnie to o co każda mama powinna spytac na USG połówkowym, to czy są 4 jamy serca i poprosić aby lekarz je pokazał, to nie wiele a może bardzo wiele dać.
Kasia_88 co do faceta to brak słów na takie zachowanie. Mój na szczęście rozumie nie tyle jakieś przeciwwskazania co po prostu brak ochoty i nie mam z tym problemu. Myślę, że Twojemu może generalnie być ciężko w ogle potem przestawić się, że już nie jest jedyny, że nie jest najważniejszy, że jeszcze nie raz nie będziesz miała na sex ochoty bo niewyspana, zmęczona, bo nocne wstawanie. On musi dojrzeć do tego, że za kilka miesięcy jego życie drastycznie się zmieni a to co dzieje się teraz powoli powinno go do tego przygotować, mam nadzieję, że z czasem zrozumie.