reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i opieka nad naszymi maluszkami

reklama
Lekarz sprawdza czy bioderka "się dobrze odwodzą" czyli rozkładają na boki. Na usg patrzy czy są dobrze ulokowane w panewce i czy dobrze staw pracuje. Jeżeli cos jest nie tak to przy malej wadzie zaleca szerokie pieluchowanie czyli na pampersa wklada sie tetre zeby nozki byly mocno na boki rozchylone. Przy większej wadzie daje recepte na szyne..
Dlatego tez dobrze jest dla bioderek jak dziecko spi na brzuchu bo nozki wtedy szeroko rozklada..

mi lekarka o usg nic nie mówiła. pierwszy raz słyszę to od was. czy to jest konieczne? chyba niedługo wybiorę się z nim do lekarza, żeby rozwiał wszystkie moje wątpliwości.

Od kiedy zaczyna się szeroko pieluchować? My mamy niecałe dwa tygodnie,. Małej nie odpadł jeszcze pępuszek dlatego nadal zawiązuję ją w beciku- tak jest mi szybciej i wygodniej do przewijania i pielęgnacji.
Mam pytanie odnośnie buźki- wyszły jakieś krosteczki- połozna powiedziała, że to najprawdopodobniej od naszych ubrań i że przejdzie tylko przemywać mam rumiankiem i smarować kremem Oilatum. Narazie nic to nie pomaga- może macie jakieś sprawdzone sposoby?? I jeszcze maleńkiej badzo łuszczy się skóra na czole- czym to smarować żeby buźka znowu była gładziutka???

Jeżeli zaczyna bardzo łuszczyć sie skórka na czułku to może być to początek ciemieniuchy-ale nie koniecznie (u mojej siostry synka tak sie to objawiło).Przemywaj oliwka (czasem ciepła oliwka pomaga bardziej).

mi lekarka o usg nic nie mówiła.

u nas mówili w szpitalu.
poza tym mam w ''książeczce zdrowia dziecka" na stronie ''wypisowe badania noworodka'' napisane:
kontrola stawów biodrowych za miesiąc - skierowanie od lekarza rodzinnego.

u nas w szpitalu jest wielka kolejka więc trzeba zapisywać dużo wcześniej.

reklama
Ja się zapisałam na wizytę na 20 lutego, minie akurat dobre 6 tygodni :tak::-D, ponoć wtedy się to USG powinno zrobić. My Natalke pieluchowaliśmy :tak:, bo miała 1 biodro ok, a drugie na drugim stopniu :dry::confused::-( i to wystarczyło, oraz leżenie na brzuszku w pozycji na żabkę :-). Teraz mati ma ten sam problem, bo już w szpitalu dr mówiła, że coś jest nie tak i mały ma to nawet w ksiażeczkę wpisane - dziwne :baffled::confused::baffled:, bo rodziłam przez cc, to jakim cudem ma problemy z bioderkiem :szok:.
A w ten piątek - 12 lutego idziemy na szczepienie, ja biorę zwykłe szczepionki :tak:, nie te skojarzone, bo przy Naci nikt mi o nich nie powiedział i miała całą serię normalnie i było Ok, więc teraz nie będę cudować. Aż tyle w końcu tego nie jest :no:.

Do góry