reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Pielęgnacja i zdrowie naszych maluszków

Aniam -fajne te kapucie. Muszę też sie rozglądać za butami dla małego-ale najpierw wizyta u ortopedy- umówieni jesteśmy na 29-go marca. Moje dziecko koślawi lewą stope- stawia ją do środka, jak siedzi na kolankach to lewa stópka też strasznie wygięta do wewnątrz.

Moja starsza tak robi. Stawy wszystkie ma ok, tylko kąt odchylenia nóżki w stanie biodrowym jest bardziej do środka niż na zewnątrz. Ma przejść samo, jeśli będę ją pilnować i odrobinę ćwiczyć. To co możesz już teraz, to nie pozwalać siadać w W tylko wyciągać mu nóżki do przodu, a potem po turecku, a my teraz mamy jeszcze ćwiczyć chodzenie w jodełkę.

Aniam, a mojej we wszystkich takich strasznie pocą się nóżki

reklama
Moja starsza tak robi. Stawy wszystkie ma ok, tylko kąt odchylenia nóżki w stanie biodrowym jest bardziej do środka niż na zewnątrz. Ma przejść samo, jeśli będę ją pilnować i odrobinę ćwiczyć. To co możesz już teraz, to nie pozwalać siadać w W tylko wyciągać mu nóżki do przodu, a potem po turecku, a my teraz mamy jeszcze ćwiczyć chodzenie w jodełkę.

Może to od firmy zależy ileś robi te kapcie . I staram sie kupować te co mają wycięte palce i jest ok . I raz miałam zamszowe to też się pociły a jak jest sztruks czy taki normalny materiał to jest ok i takie kupuje .

A widzisz
ostatnio w DDTVN Zawitkowski mowil, ze standardowa przedszlona pozycja dla dzieci-po turecku- robi wiecej krzywdy niz pozytku. Jest to pozycja wymuszona, a wiec calkowicie nienaturalna dla dziecka.
Tak mozna posadzic malucha, ale na chwilke tylko, a nie jak w przedszkolu sadzaja, i polowe zajec dzieci przesiedza po turecku.

A widzisz
ostatnio w DDTVN Zawitkowski mowil, ze standardowa przedszlona pozycja dla dzieci-po turecku- robi wiecej krzywdy niz pozytku. Jest to pozycja wymuszona, a wiec calkowicie nienaturalna dla dziecka.
Tak mozna posadzic malucha, ale na chwilke tylko, a nie jak w przedszkolu sadzaja, i polowe zajec dzieci przesiedza po turecku.

Zawitkowski zazwyczaj ma zupełnie inne teorie niż reszta znanych mi ortopedów :-) A i tak go lubię. To jak wg niego przedszkolne dzieci powinny siedzieć? Mam jeszcze próbować sadzać ja w pozycji kwiat lotosu (jeszcze bardziej wymuszona). Jej naturalna pozycja do siedzenia to właśnie W, ale aż taką naturalistką nei jestem, żeby jej na to pozwalać.

Maja siadac jak tylko chca, bo dziecko samo sobie krzywdy nie zrobi.
Moze w przypadku dziecki, ktore nalezy korygowac to sie nie sprawdza, ale gdy dziecko nie ma zadnych problemow, to moze to jest wlasnie wyjscie.
A jak wyglada pozycja W i V ????

Zawitkowski jest mocno przereklamowany....Nasza rehabilitantka uczyla sie razem z nim na kilku kursach, a najczesciej ma odmienne zdanie od niego...a to dzieki Niej Olka osiagnela najwiecej...
najmadrzejsze rzeczy Zawitkowski mowi odnosnie prawidlowego noszenia,podnoszenia, odkladania malucha-tu w 100% sie z nim zgadzam.
kiedys byl on ekspertem na jakims tam forum napisalam do niego jakies pytanie, zaznaczajac ze mala ma sonde, to ten od razu mi mala przekreslil bo napisal cos w stylu ze mala napewno nie wyciaga raczek do przodu, nie wklada paluszkow i innych rzeczy do buzi i wogole tak pojechal po bandzie ze szok...a mala te wszystkie umiejetnosci mimo sondy nabyla i je doskonali:) Jego wypowiedzi przepuszczam przez baaaaaaaaaaaaardzo duzy filtr:)

Link mi sie nie otwiera...ale to jednak chyba to M Borysowe, bo własnie tak najpierw klęczy, a potem siada , pupą w środek a nóżki do tyłu na zewnatrz:-)

reklama
joga[1300]_virasana1.jpg

moja Polka tez tak siada...
A V to niby normalnie na pupci, i nogi do przodu? Tak tez siada.

Do góry