reklama

***Pielęgnacja listopadowych Bobasów***

moj maluch nie ma kataru pfu pfu odpukac i mam nadzieje ze dlugo nie bedzie mial, ale widze ze w jednej dziurce ma gila i nie wiem jak go wykurzyc, czym wy czyscicie noski swoich pociech :confused: :-)

reklama
Karinko, lekarze na kolki zapisują z reguły specyfiki na dimethiconie (np. Esputicon) lub na simethiconie (sab simplex, infacol, bobotic chyba też). Niby są po 1 miesiącu, ale nasza Lusia dostała je od lekarki na wizycie patronażowej w wieku 2 tygodnie i 6 dni (Esputicon) - 3x2 krople. Niestety, nie pomagały jej ani trochę :-(. Wówczas ratowaliśmy się masażem brzuszka, teraz odkryliśmy Plantex (od 2 tygodnia życia jest), choć słyszałam o koprze wiele negatywnych opinii i sama byłam niezbyt pozytywnie do niego nastawiona, bałam się że boleści będą jeszcze większe, bo dużo mam to sygnalizuje.

Gdy czytam posty o kolkach, to dochodzę do wniosku, że co dziecko, to co innego jest skuteczne. Ja mam w domu na półce Esputicon (wielu dzieciom pomaga), Viburcol (również sporo mam go chwali), a pomógł dopiero Plantex - wyciąg z dość często krytykowanego kopru włoskiego. No bo i przyczyn kolki może być wiele. Wzdęcia, nadmiar bodźców, skurcze flaczków... Dlatego jednemu pomoże zmniejszający napięcie powierzchniowe bąka Infacol, drugiemu uspokajający Viburcol, a trzeciemu rozluźniający koper włoski. :tak:

Pozdrawiam cieplutko!

Dziekuje bardzo za informacje zgadza sie ze co dziecko to co innego pomaga.Ja mam w domu czopki nazywaja sie Vibrucol N ale niestety maluszek na to nie reaguje no to podaje teraz bobotic 3 razy dziennie po 5 kropel tak zalecil nasz lekarz ale tez nie widze jakies szczegolnej poprawy, slyszalam tez zeby kupic wode koperkowa- podobno jest dobra........
Maluszej moj jutro konczy rowny miesiac z tego co wiem to kolki wystepuja z reguly do trzeciego miesiaca ale boje sie pomyslec ze maluszek mialby tak sie meczyc jeszcze tyle czasu i ja razem z nim bowiem przywaznie sa to nocki z reguly do 1 -2 goziny w nocy ale ostatnio wystepuja tez podczas dnia.:-(Trzeba chyba to przecierpiec i przejsc.

POZDRAWIAM GORACO
KARINA

na gile sterimar albo inna woda morska do nochala i po chwili gilusy wyciagam grucha albo frida i jest git

a ja mam pytanie
moja mala ma kropki na buzi i sucha skore bardzo
nie jem zadnego nabialu od ponad tygodnia i raczej nic nie przechodzi wiec to chyba nie zadna skaza
jakas alergia? rumien noworodkowy ? etc?

jakies podpowiedzi? czy wasze bable tak mialy/maja?

jestem w tej kwestii zielona

Witajcie Mamusie!
Bardzo dawno mnie nie było, ale niestety przy mojej trójeczce prawie nie mam czasu dla siebie. Dziś korzystam z okazji, że mąż jest w domu i nadrabiam zaległości :)
Z okazji Świąt życzę wszystkim wszystkiego co najlepsze, spokoju i duuuuużo miłości oraz pociechy z Maluszków.
Pozdrawiam

mirka widze ze jestesmy same w bojach :cool2:
ja w tym tyg ide do dermatologa wiec dam znac co i jak
jakbys znalazla sposob czy przyczyne daj znac..

mozesz wklei foto tej wysypki?

sugar nie same - mojego Davida tez to dotyczy.......niestety:-(
pare dni temu byla health visitor i jak jej pokazalam buzie to powiedziala ze to od proszku, jak sie spocila buzia to zareagowala z proszkiem :baffled: polecila mi kupic jakis bezperfumowy no i nie przegrzewac malucha, a i te krostki i pryszcze delikatnie nacierac szmatka w czasie kapieli a potem naniesc tlusty bezperfumowy krem. No i tak robie, pryszczyki i krostki jeszcze nie zniknely, ale widze znaczna poprawe.
Acha.powiedziala ze jak to srodku pryszcza bedzie zolte to powinnam sie udac do lekarza, tak to nie ma sie czym martwic, no i moj synus nie ma zltego wiec jest ok.

Fuck. U mnie od 2 dni synuś też ma takie krosteczki na jednym policzku.
widac je pod swiatlem albo jak sie dotknie:wściekła/y:
nie mam pojecia z czego bo to tylko na jednym policzku:baffled:

reklama

Nowe wątki

reklama
reklama
Wróć
Do góry