reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kiedyś niewielu ekspertów wierzyło, że małe dzieci mogą doświadczać depresji lub lęku. latach 90. stało się jasne, że depresji i lęku mogą doświadczać nawet trzylatki. Jednak u wielu dzieci objawy depresji objawiają się w pozornie niepowiązany sposób, na przykład agresją, zaburzeniami odżywania lub nadpobudliwością. Zapraszam cię na bezpłatny live. 2. marca o 15:30 Wpadaj na YT albo oglądaj na FB

reklama

Pierwsze ruchy...

Margolis

Wrześniowe mamy'06
Nie mogę już się doczekać jak poczuję pierwsze ruchy moich maleństw. Zastanawiam się - podobno w pierwszej ciąży jest to ok 18tc a czy ktoś wie, czy z bliźniętami to może być szybciej?? I co powoduje, że zaczyna sięje czuć? mniej miejsca dla dzieci w macicy??

reklama
E

ewaunia75

Gość
W pierwszej ciąży ruchy dzidziusia zaczyna się czuć ok. 20 tc., natomiast w kolejnych to tak mniej więcej od 17-18 tc. - to tak książkowo...
Nie wiem jak to jest z bliźniakami ponieważ nie byłam w ciąży bliźniaczej.
Ale tak osobiście to wydaje mi się , że poraz pierwszy ruch poczułam w 17 tc i było to takie delikatne muśnięcie (uczucie takie jakby Adaś np. robił fikołka lub sobie pływał) ale pożniej przez 3 tygodnie nic i faktycznie dopiero w 20 tc zaczęłam czuć już coraz mocniejsze i regularne ruchy.
Mój lekarz powiedział, że może mi się wydawało ale nie wykluczył możliwości czucia pierwszego ruchu.
Co powoduje, że zaczyna się je czuć? Wydaje mi się , żę powiększanie się dzidziusia a może gdy dzidziuś jest X2 to wcześniej jest ich objętościowo więcej i Margolis będziesz miała to szczęście poczuć je szybciej...
WSPANIAŁE UCZUCIE!!!

;D ;D ;D

edi

mamusia Wojtusia
Ja w poprzeniej ciąży też pierwsz właściwe pukanie w brzuszek odczułam w połowie 20 tygodnia. Wcześniej to były tylko takie dziwne gilgotania ;D

Jotemka

Fanka BB :)
No a uchy swoich dzieci poczulam odpowiednio w 18tc (Marcinek) i 15tc (Karolka). I o ile u Marcinka to bylo juz kopniece to u Karolki lagodne pukniecie. Ciekawa jestem jak bedzie teraz...

cleo28

ja pierwsze ruchy z Zuzia wyczułam w 16 tyg. i było to bardzo delikatne ciekawe jak bedzie teraz

mamaoska

Wrześniowe mamy'06
Na początku 17 tydz. było to dziwne uczucie,jakby delikatne"bulgotanie",dopiero gdzieś ok. 19 tyg. intensywniejsze.
Lekarz kazał mi dokładnie powiedzieć w którym tyg. wyczułam.
Powiedział,że jest to istotne.
W sumie tak dokładnie nie dowiedziałam się po co chciał to wiedzieć!
Ja już nie moge się doczekać,jak się czuje maluszka to od razu przychodzi radość!!!!!!
Świetna sprawa :D :D :D

Margolis

Wrześniowe mamy'06
Dokładnie. Dopóki nie czuć ruchów to jakaś trochę abstarkcja ta ciąża. Przynajmniej ja tak mam, ale brzuch zrobił mi się trochę (może więcej niż trochę) większy i robi się twardszy, co chyba znaczy, że dzieci rosną :laugh:

reklama

cleo28

Joas wielkie, wielkie gratulację tak sie cieszę, to znaczy że i nas taki szczeście neidlugo czeka ;D

Do góry