reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

>>>>>Pogadajmy sobie -o wszytkim i o niczym<<<<<

Jeżyk dobrze, że trafiliście w dobre miejsce :-) Synio dzielny!

A ja mam taką informacje porządkową, głównie do mam które są z nami na lutówkach od niedawna:
Jeszcze jak byłyśmy w ciąży zaplanowałyśmy jak chcemy, żeby wyglądało nasze podforum. Miałyśmy wtedy 3 strony z wątkami na różne tematy. Zredukowałyśmy ilość tematów na rzecz porządku - mniej wątków daje większą przejrzystość podforum i jest także do przeglądania mniej nowych postów. Dlatego nowe mamy proszę aby patrzyły czy nie ma wątku o podobnym temacie.

Zrozumialam i juz wykasuje nowy watek

reklama
ardzesh ja świecę zamówiłam na allegro ręcznie robioną na której jeszcze własnoręcznie wypisali imię Kalina i data chrztu :)
szatka jest potrzebna, ja kupiłam, ale zapomniałam wsiąść jej do kościoła i ksiądz mi z tego powodu problemu nie robił. Dziecko u mnie całą msze leżało w wózku, a ta sukienka faktycznie się nie nadaje :D

megi - dzięki :-D

a teraz pytanie z innej beczki. Czytałam linka, którego J dała do linkowni o przygotowaniach do chrzcin. Ja tak średnio znam się na kościelnych obrządkach. Nigdy nie byłam matką chrzestną i nie wiem jak wyglądają chrzciny. Więc powiedzcie mi, czy dziecko podczas chrztu cały czas musi być na rączkach, czy może np. leżeć w wózeczku? Na stronie od J wyczytałam o świecy. Gdzie mogę kupić taką świecę? i co to za biała szmatka? ("Szata") Faktycznie jest potrzebna? I czy to matka trzyma dziecko na rękach? Bo wydawało mi się, że chrzestni!
( Ups. za 1,5 tyg mam chrzciny a ja nie wiem co i jak! pomocy! )
I ostatnie pytanie (przynajmniej na razie). Czy ta kiecka nadaje się na chrzest? Moja mama mówi, że absolutnie :zawstydzona/y::confused2:
Ardzesh, poniewaz mam juz doswiadczenie to:
1/dziecko moze byc w wozeczku albo foteliku samochodowym (my oboje naszych mielismy wlasnie w takim foteliku -fajnie, bo mozna pobujac i zasnie ;-)Na rece beirze sie sie na sam obrzad chrzecna tj na ok 15 min (no chyba ze akurat tego dnia jest chrzczonych 15scioro dzieci to na dluzej ;-))
2/biala swiece i szatke kupujesz w sklepie z dewocjonaliami- w obrzedach chrztu w odp momencie ksiadz powie zeby chrzestna nalozyla szatke a chrzestny odpalil ognia ;-)
3/dziecko na rekach trzyma przewaznie ojciec, ale moze kto tam ma wolne rece akurat (chrzestny ma swiece wiec pewnie nie zechce ;-) )
4/kiecka ma byc biala bez kolorowych kwaitkow kroliczkow itd jak i cala kreacja - sweterek rajstopki itd Nie musi byc nie wiadomo jak strojna - moim zdaniem (bo ja to praktyczna jestem) lepiej kupic taka co potem ja mozna jeszcze malej zalozyc ;-)

Ostatnia edycja:
No dobra. dałam się przekonać i zmienię kieckę. Chociaż te kiecki specjalnie do chrztu bardzo mi się nie podobają, a jak jest jakaś ładna to cena z kosmosu :baffled: takiej nie kupię. Najwyżej niunia będzie chrzczona w brzydkiej kiecce a zaraz po wyjściu z Kościoła przebiorę ją w coś ładniejszego :)
A za opis ceremonii dzięki :)))

My też mamy chrzest 21.06 ale dostałam od księdza książeczkę wszystko o chrzcie więc znam na pamięc co, gdzie i kiedy.
Ja tam uważam że chrzest jest raz w życiu i jest ważną uroczystością, więc zamówiłam Zosi specjalną sukieneczkę do chrztu, białą z lejącego materiału. Mam problem z rozmiarem czy 74 czy 80, bo , wiadomo niektóre 74 dobre a niektore za małe. Będę musiała poprzymierzac. Sama sobie też kupiłam elegancką kieckę, bo każda okazja dobra;)

Ardzesh kup na allegro uzywaną. Przeciez była noszona tylko raz, prawda? Potem możesz sprzedać za taką sama cenę. :tak: My tak własnie zrobilismy jak chrzcilismy Ingusię. Teraz akurat dla Fionki mam nową, bo sukienka, którą kupiłam na ebayu okazała się poplamiona. :-( Ta, która pokazałas nie nadaje się wg ani trochę, mama ma rację.

Nathalie :) uwierz - siedzę na allegro już sporo czasu i poluję na wdzianko dla niuni. Wczoraj nawet PRAWIE udało mi się kupić fajniutką kieckę. Ale w ostatniej sekundzie ktoś mnie zestrzelił :-( Sama czekałam na ostatnią minutę, żeby zalicytować. Ale nie udało mi się i wściekłam się na maksa. Teraz nawet jak coś kupię, to i tak nie zdąży dojść do mnie. Teraz święto, później weekend, nie wiem kiedy się będzie komuś chciało iść na pocztę i wysłać no i jeszcze nasza POCZTA POLSKA :-D na bank nie zdąży dojść:wściekła/y:
Pójdę jutro do sklepu pooglądać badziewia i może coś kupię :-(
A poza tym u nas nawet używane ciuchy są cholernie drogie! Na allegro można znaleźć używane kiecki za 80 - 100 zł! W Anglii by to nie przeszło. To tylko nasza PL :baffled:

reklama
Kurcze czemu ja nie wiedziałam że mozna kupic swiece z imieniem:confused2:
Na pewno bym kupiła chociaż Zosia miała ładną,cos takiego ; kupił ją chrzestny bo u nas taki zwyczaj że chrzestny kupuje swiece a chrzestna szate Świeca do Chrztu różowo - złota [swieca_0002_c1_zl] [swieca_0002_c1_zl] - 35,00 zł : wszystkonachrzest.pl chyba że rodzice chcą sami kupic

Do obrzędu chrztu przeważnie u nas trzymie chrzestna My mielismy chrzciny bez mszy to trwało ok 15 min.
ardzesh może byc mała w foteliku lub wózku chociaż moja jak nie spi to za długo w wózku nie poleży

Do góry